Games, Διαδίκτυο

Το Netflix επιχειρεί την είσοδό του στο Cloud Gaming

Γράφει η Πέννυ Τζανετοπούλου, φοιτήτρια Ψυχολογίας

 

Το Netflix εξετάζει σοβαρά την δημιουργία δικής του πλατφόρμας gaming cloud, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τμήματος video games της εταιρείας Mike Verdu, με την αντιπρόεδρο των external games, Leanne Loombe, να το επιβεβαιώνει.

Το gaming cloud είναι μια λειτουργία απομακρυσμένου gaming, που επιτρέπει στους χρήστες να απολαμβάνουν το gaming από οποιαδήποτε συσκευή θέλουν, ασχέτως των χαρακτηριστικών της συσκευής, είτε πρόκειται για υπολογιστή, είτε κονσόλα, κινητό ή οτιδήποτε άλλο. Η δημοφιλής πλατφόρμα, λοιπόν, που ξεκίνησε την ενεργή ενασχόληση με τα video games μόλις το περασμένο έτος, επιχειρεί να αξιοποιήσει την συνολική τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί στον τομέα του streaming, προκειμένου να προσφέρει στους συνδρομητές της την δυνατότητα αναπαραγωγής παιχνιδιών μέσω cloud.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις της Loombe, το Netflix έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να τελειοποιήσει το συγκεκριμένο του εγχείρημα, καθώς έχει σκοπό να κινηθεί πολύ προσεκτικά και μεθοδευμένα, προς αποφυγήν οποιουδήποτε λάθους. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στη Stadia της Google, μεγάλη υπηρεσία cloud gaming, η οποία παρά τις υψηλές προδιαγραφές της, δεν κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού, με αποτέλεσμα να κλείσει οριστικά τον Ιανουάριο του 2023, αφήνοντας ουσιαστικά την Microsoft, με το XBox Game Pass, να κατέχει το “μονοπώλιο”, όσον αφορά το cloud gaming.

Μέχρι στιγμής, τα παιχνίδια του Netflix είναι μεν ορατά στην επίσημη ιστοσελίδα, αλλά για να παίξεις πρέπει να μεταβείς στο App Store ή στο Play Store και να τα κατεβάσεις από εκεί. Σίγουρα, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι και η πιο βολική, και ίσως γι’ αυτό οι συνδρομητές της αγαπημένης πλατφόρμας δεν έχουν ανταποκριθεί θερμά. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η Apple έχει πολύ συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με τις εφαρμογές της για το game streaming, ορίζοντας η ίδια το App Store και ελέγχοντας τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται στο iPhone και στο iPad.

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζει το Netflix, όσον αφορά την ενεργό συμμετοχή του στο cloud gaming.Το Netflix υποστηρίζεται κυρίως από τις υπηρεσίες δικτύου της Amazon, οι οποίες δεν ενδείκνυνται για streaming gaming, ειδικά για παιχνίδια που περιλαμβάνουν πολλούς παίχτες ταυτόχρονα (multi-player games). Επομένως, προκειμένου να μπορεί να προσφέρει τις δυνατότητες gaming που υπόσχεται, θα πρέπει να επενδύσει γενναία σε cloud gaming υποδομές.

Σίγουρα είναι νωρίς ακόμα να εκφέρουμε άποψη σχετικά με την επιτυχία ή όχι του Netflix, όσον αφορά το cloud gaming. Παρ’ όλα αυτά, τα στελέχη του φαίνεται να έχουν πίστη στο συγκεκριμένο project και εργάζονται σκληρά πάνω σε αυτό, με την ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου τα όποια τεχνικά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν, και το cloud gaming θα είναι “παιχνιδάκι” για τους συνδρομητές του.

 

Πηγές:

https://www.theverge.com/2023/3/20/23641611/netflix-cloud-gaming-service-underway-playable
https://www.theverge.com/2022/10/19/23413518/netflix-cloud-gaming-streaming-games-xbox-game-pass-google-stadia