Apps

Φοιτητής Πανεπιστημίου του Bristol δημιουργεί εφαρμογή, για να σταματήσει τις απάτες με την χρήση του essay bot

Μεταφράζει η Δανάη Καταλιακού, φοιτήτρια Ψυχολογίας

 

Ένας φοιτητής υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει την δική του εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (AI), με σκοπό να σταματήσει τις απάτες χρησιμοποιώντας bots συγγραφής δοκιμίων. 

Ο 22χρονος Ed Daniels ξεκίνησε να αναπτύσσει το λογισμικό start-up AIED.UK μετά από μια εργασία στο πανεπιστήμιό του, στην οποία του ζητήθηκε να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση. Ο τεταρτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Bristol δήλωσε πως ένιωσε την ανάγκη “να προστατεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα”, έπειτα από τη δημοσιότητα που έλαβε το ChatGPT. 

Η εφαρμογή του ανιχνεύει, εάν μια έκθεση έχει δημιουργηθεί με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Παρομοίασε τον τρόπο λειτουργίας του “με την καταπολέμηση της φωτιάς με φωτιά”. “Προς το παρόν, για τα καλύτερα μοντέλα bots συγγραφής δοκιμίων πρέπει να πληρώσετε. Χρειάζεται να πληρώνετε 20£ τον μήνα, για να αποκτήσετε το GPT-4, που είναι πολύ καλύτερο, οπότε και οι πλουσιότεροι μαθητές  έχουν πραγματικό πλεονέκτημα,” δήλωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος είπε ότι το κίνητρο πίσω από το λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιεί εξ ιδίου την τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει την χρήση της τεχνολογίας, είναι να αποτρέψει την ανισότητα στα ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. “Με ανησυχεί που μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά τα πράγματα, επομένως χρειάζεται εμείς να εξισορροπήσουμε την κατάσταση,” προσέθεσε ο Daniels. Ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται το AIED.UK ως μία “μεταβατική φάση” για την πρόληψη της εξαπάτησης, όσο τα πανεπιστήμια προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες.

Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού, ο Daniels είπε: “Οι υπολογιστές γίνονται πολύ καλοί στο να αντιλαμβάνονται πράγματα, αν λέω την ακριβή, κατάλληλη λέξη στη συνέχεια, το πιθανότερο είναι ότι αυτό είναι bot”. “Ο φυσιολογικός ανθρώπινος τρόπος γραφής και ομιλίας δεν χρησιμοποιεί πάντοτε την πιο προβλέψιμη λέξη, άρα η τεχνολογία στην εφαρμογή αντιλαμβάνεται αποτελεσματικά ότι, εάν μπορεί να προβλέψει ποια λέξη ακολουθεί, ενδεχομένως, το έχει γράψει ένα bot”.

Ο Daniels ανέφερε ότι κάποιοι φοιτητές τον συνέκριναν με τον “τύπο που υπενθυμίζει στους καθηγητές τις εργασίες που είχαν για το σπίτι”. Ωστόσο, η κριτική από συμφοιτητές του δεν τον ενοχλεί, προσθέτοντας: “στην πραγματικότητα μου αρέσει αρκετά, γιατί μου επιτρέπει να προσποιούμαι ότι παίζω τον κακό ή κάτι τέτοιο”.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς πίσω από το AIED.UK έγινε από τον Daniels, ο ίδιος έχει υποστηριχθεί με επιχορήγηση από την θερμοκοιτίδα φοιτητικών νεοφυών επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Bristol, Runway. Ο Mark Neild, διευθυντής προγράμματος του Runway δήλωσε: “Πρόκειται για μία ραγδαίως ανερχόμενη αγορά, οπότε κι εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τον Ed να αναπτύξει τις δυνατότητές του και να δημιουργήσει το συναρπαστικό του λογισμικό”.

Πηγή:

https://www.bbc.com/news/uk-england-bristol-65200549