Τεχνολογία

Το ΔΝΤ προειδοποίησε τους G20 για τους τραπεζικούς κινδύνους των Κρυπτονομισμάτων

Γράφει η Θέτις Δημητροπούλου

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι προειδοποίησε τους G20 τον προηγούμενο μήνα πως η αύξηση των κρυπτονομισμάτων μπορεί να σημαίνει κινδύνους για τον τραπεζικό τομέα. 

Το ΔΝΤ είπε τη Δευτέρα ότι είχε προειδοποιήσει την ομάδα των 20 εθνών σε μια αναφορά τον προηγούμενο μήνα πως η ευρεία διάδοση των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες στο να χάσουν τις καταθέσεις τους και να περιορίσουν τη χορήγηση δανείων.

Το ΔΝΤ δημοσίευσε στο κοινό την αναφορά του με τίτλο ‘Μακροοικονομικές επιπτώσεις των κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων’ μετά τη διαδοχική αποτυχία τις τρεις τελευταίες μέρες των τριών βασικών τραπεζών που ασχολούνται με την κρυπτογράφηση-της τράπεζας Signature, της τράπεζας της Silicon Valley και της τράπεζας Silvergate.

Το έγγραφο παρουσιάστηκε στους G20 σε μια σύσκεψη τον προηγούμενο μήνα μετά από ‘πολύ βοηθητικές συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας όπως και με συμμετέχοντες σε ομάδες εστίασης απ’όλα τα έθνη’, αναφέρει το ΔΝΤ. Οι G20 οδηγήθηκαν σε συμφωνία ώστε να διαμορφωθούν παγκόσμιοι κανονισμοί για την κρυπτογράφηση μέσα από ένα έγγραφο που θα συνταχθεί στο μέλλον από κοινού από το ΔΝΤ και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τραπεζικοί κίνδυνοι

 Η ευρεία διάδοση των crypto ενέχει σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά την αποδοτικότητα της νομισματικής πολιτικής, τη διαχείριση των ισοτιμιών και τη διαχείριση των μέτρων που αφορούν τις ροές κεφαλαίων όπως επίσης και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα’, αναφέρει το έγγραφο του Φεβρουαρίου.

Συνεχίζει λέγοντας ότι είναι πιθανό να καταστούν αναγκαίες αλλαγές στα αποθεματικά των τραπεζών αλλά και στο παγκόσμιο δίκτυο χρηματοοικονομικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα να υπάρξει πιθανή αστάθεια. Τέλος, είναι πιθανό οι τράπεζες να χάσουν καταθέσεις και να χρειαστεί να περιορίσουν τις χορηγήσεις. Το έγγραφο προσθέτει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, ωστόσο η σημασία και η συνάφεια συγκεκριμένων κινδύνων διαφέρει ανάλογα τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Ζητούνται περισσότερα δεδομένα προκειμένου να διευκολυνθεί η χάραξη πολιτικής και σημειώνεται ότι οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται από οργανισμούς κρυπτογράφησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το δημόσιο τομέα με σκοπό την επίτευξη των δικών του πολιτικών στόχων.

Στη συνάντηση του προηγούμενου μήνα η διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να υπάρξει μια πολύ ισχυρή ώθηση για τη ρύθμιση της κρυπτογράφησης ενώ δε θα μπορούσε να αποκλειστεί και η απαγόρευση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Προσοχή στα crypto

 ‘Aν η ρύθμιση αποτύχει, αν αργείτε να το κάνετε, τότε δεν πρέπει να αποσύρουμε την πρόταση ακόμα και για την απαγόρευση αυτών των περιουσιακών στοιχείων καθώς μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα’, λεει η Georgieva.

Η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε ότι τότε δεν είχε προτείνει την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων αλλά συμφώνησε ότι θα ήταν απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογη ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε την Κυριακή να θέσει έκτακτα μέτρα για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της SVB και της Silvergate, τις μεγαλύτερες καταρρεύσεις τραπεζών από το 2008.

Και οι τρεις τράπεζες είχαν ένα συγκεκριμένο σκοπό να εξυπηρετήσουν τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, εγχείρημα το οποίο έχει μια σείρα από μεγάλες αποτυχίες, όπως εκείνη του ανταλλακτηρίου FTX. 

 

Πηγή: https://www.silicon.co.uk/e-marketing/epayment/imf-g20-crypto-warn-501435