Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Tips για την βελτίωση της κυβερνοασφάλειας

Με μία απλά διαδικτυακή επίθεση είναι πιθανό να χάσουμε όλα τα δεδομένα τα οποία βρίσκονται στις συσκευές μας. Σημαντικό ρόλο λοιπόν, παίζει το κατάλληλο λογισμικό ασφάλειας ειδικά για τους επιχειρηματίες. Παρακάτω παραθέτονται συμβουλές για την καλύτερη κυβερνοασφάλεια στις συσκευές μας τόσο για επιχειρήσεις τόσο και σε προσωπικό επίπεδο: 

  • Εκπαίδευση – ενημέρωση για το τι είναι και πως λειτουργεί το Social Engineering (κοινωνική μηχανική). Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) είναι το πρώτο βήμα για τις παραβιάσεις δεδομένων – είτε πρόκειται για εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού είτε για κλοπή των στοιχείων κάποιου χρήστη. Με τον Covid-19, υπήρξε αύξηση στις απάτες μέσω e-mail όπου οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν πληροφορίες που σχετίζονται με πανδημία για να δελεάσουν τους χρήστες. Αυτό καθιστά την εκπαίδευση της ομάδας σας και της πελατειακής σας βάσης στην κοινωνική μηχανική ίσως ακόμη πιο σημαντική από ποτέ.
  • Δεδομένα Πελατών Ασφαλείας. Τα δεδομένα σε μία επιχείρηση παίζουν σημαντικό ρόλο. Και με έναν αυξανόμενο αριθμό νόμων που ρυθμίζουν τα πρωτόκολλα προστασίας δεδομένων και τις απαιτήσεις αναφοράς, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις για να επικεντρωθείτε στην ασφάλεια δεδομένων και όχι μόνο στην ασφάλεια για συσκευές.
  • Κρυπτογράφηση δεδομένων. Η κρυπτογράφηση μειώνει την πιθανότητα κάποιος να χρησιμοποιήσει δεδομένα σας, ακόμη και αν υπάρξει παραβίαση. Ωστόσο, ενώ πολλές συσκευές κρυπτογραφούν αυτόματα τα δεδομένα, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέχετε, όπως η αποτροπή της απενεργοποίησης της κρυπτογράφησης από τους χρήστες και η διασφάλιση ότι οι προμηθευτές cloud σας χρησιμοποιούν ισχυρά πρωτόκολλα κρυπτογράφησης.
  • Δώστε άδεια πρόσβασης σε χρήστες με βάση το ρόλο τους και παρακολουθήστε τα logins. Ένα άλλο σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της στάσης ασφαλείας σας είναι η εφαρμογή σταθερών αρχών ταυτότητας και διαχείρισης πρόσβασης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις προσπάθειες σύνδεσης για την αποτροπή ενεργών επιθέσεων.
  • Ενημερώσεις στις συσκευές. Σε κάθε διαδικτυακή εφαρμογή και λειτουργικό σύστημα που δρα σε κάποια συσκευή σας, να είστε σίγουροι ότι διαθέτετε την πιο αναβαθμισμένη εκδοχή. Ο λόγος που ο εκάστοτε πάροχος των εφαρμογών αυτών προσφέρει διαρκώς ενημερώσεις γίνεται για την διαρκή βελτίωση των ρυθμίσεων και μέτρων ασφαλείας. Η παραμονή, λοιπόν, σε παλαιότερες εκδόσεις μπορεί να θέσουν εσάς και τις συσκευές σας σε κίνδυνο.
  • Ασφάλεια Wi-Fi. Κρίσιμο ρόλο στην όλη διαδικασία ισχυροποίησης της διαδικτυακής ασφάλειας των οικιακών μας συσκευών κατέχει και το WiFi. Το δίκτυο WiFi που διαθέτουμε στο σπίτι μας μπορεί να αποτελέσει πηγή πολλών κακών εάν δεν βεβαιωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα για το σήμα αυτό που εκπέμπεται από το router μας.
  • Ισχυροί κωδικοί. Η θέσπιση ή αλλαγή κάποιου κωδικού πρόσβασης που πιθανώς διαθέτετε, είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της προστασίας σας στον κυβερνοχώρο. Είναι ζωτικής σημασίας τα μυστικά στοιχεία εισόδου σας να είναι ισχυρά, μοναδικά και σύνθετα, για να γίνουν δύσκολα ανιχνεύσιμα από τους διαδικτυακούς εγκληματίες.
  • Ταυτοποίηση 2 βημάτων. Μία από τις πιο σύγχρονες τακτικές ασφάλειας, είναι η θέσπιση ενός δεύτερου βήματος επιβεβαίωσης της εγκυρότητας του χρήστη, πέρα από τον κωδικό. Το βήμα αυτό καλείται ως δεύτερη επιβεβαίωση και συνήθως αναφέρεται στην αποστολή κάποιου μηνύματος στο κινητό ή σε email του χρήστη, για να είναι σίγουρο το σύστημα ότι πρόκειται για τον νόμιμο κάτοχο του λογαριασμού. Να είστε σίγουροι ότι έχετε επιλέξει την ρύθμιση αυτή σε κάθε υπηρεσία ή εφαρμογή που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.
  • Χρήση VPN. Ο όρος VPN προέρχεται από την φράση Virtual Private Network (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) και αναφέρεται στην προσωπική σας κρυπτογραφημένη σύνδεση στο διαδίκτυο. Μέσω του VPN καταφέρνετε να κρύψετε την διεύθυνση IP σας και να παραμείνετε ανώνυμοι κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα, είστε απόλυτα ασφαλής ακόμα και εάν επιλέξετε να συνδεθείτε σε δημόσιο Wi-Fi.