Social Media, Ανθρώπινες Σχέσεις, Ασφάλεια διαδικτύου

Tinder | Mέτρα ασφαλείας για τις γυναίκες

Το Tinder πρόκειται για μια εφαρμογή που κατεβάζεις στο κινητό σου και βάσει των ηλικιακών προτιμήσεων και της τοποθεσίας σου που ανιχνεύεται μέσω GPS, σου προτείνει άτομα του φύλου που σε ενδιαφέρει και που επίσης έχουν προφίλ στην εφαρμογή.

Η γνωριμία με νέα άτομα μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί όταν αλληλεπιδράμε με κάποιον που δεν γνωρίζουμε. Ενεργούμε με σύνεση και δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλειά μας, είτε ανταλλάσσουμε τα πρώτα μηνύματα, είτε συναντάμε κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο. Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις ενέργειες των άλλων, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας κατά τη διάρκεια της εμπειρίας μας στο Tinder.

Έμφαση δόθηκε ωστόσο στην ασφάλεια των γυναικών της μεγαλύτερης εφαρμογής γνωριμιών στον κόσμο, του Tinder, με την τεχνολογική εταιρεία να προχωρά σε συνεργασία με τον οργανισμό «No More» στη Βρετανία, που δραστηριοποιείται σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Με βάση αυτό, η εταιρεία προσλαμβάνει περισσότερες γυναίκες και κάνει νέες προσθήκες που θα μειώσουν τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από την χρήση της εφαρμογής (η Ρενάτε Νάιμποργκ είναι η πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια του Tinder και έχει φροντίσει να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών στην εταιρεία κατά 30% από τον Σεπτέμβριο του 2021). Μπορεί να αποτελεί το δημοφιλέστερο dating app, παρόλα αυτά, το Tinder δεν αποδεικνύεται πάντα ασφαλές για τις γυναίκες χρήστες.

Η συνεργασία του Tinder με το No More προσβλέπει στο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα μέσα στην πλατφόρμα ώστε να εκπαιδεύσει τους χρήστες στο ασφαλές και συναινετικό φλερτ, ενώ το No More θα αναλάβει και την σχετική εκπαίδευση των ίδιων των εργαζόμενων του Tinder. Αξίζει να σημειωθεί πως τα dating apps δεν έχουν κάποια νομική υποχρέωση σχετικής ευθύνης απέναντι στους χρήστες. 

Η Άντρια Σάιμον, διευθύντρια του End Violence Against Women, που καταπολεμά την βία κατά των γυναικών στην Βρετανία, θεωρεί, πάντως, πως για την online ασφάλεια των γυναικών χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα. 

«Οι νέοι όροι ασφαλείας του Tinder αποτελούν ένα μικρό βήμα που βοηθάει την γνωστοποίηση των περιστατικών κακοποίησης, αλλά δεν φτάνει τόσο μακριά ώστε να καταγγέλουν απειλές βιασμού», λέει, σημειώνοντας ακόμα πως έχουν αυξηθεί οι βιασμοί γυναικών από γνωριμίες που προκύπτουν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. 

Το Tinder έχει ήδη λάβει κάποια μέτρα ασφαλείας τον τελευταίο χρόνο. Έτσι, τα κακοποιητικά μηνύματα πλέον εντοπίζονται, με την εφαρμογή να εμφανίζει στην οθόνη του αποστολέα «Είσαι σίγουρος/η;» και σε αυτή του παραλήπτη «Σε ενοχλεί αυτό;», αντίστοιχα. 

Στις ΗΠΑ, πάλι, το Tinder συνεργάζεται με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Garbo αλλά και το Εθνικό Δίκτυο για Βιασμούς, Κακοποιήσεις και Αιμομιξίες, με το δεύτερο να εντοπίζει στις λίστες των matches των χρηστών μέσα στην εφαρμογή αν υπάρχουν πρώην κακοποιητές. 

Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα να πατήσει κάποιος το κουμπί πανικού, αν δεν νιώθει ασφαλής, ενώ, στις χώρες που ο νόμος το επιτρέπει, γίνεται και επαλήθευση στοιχείων μέσω ταυτότητας. 

Τελειώνοντας, οι σύμβουλοι διαδικτυακών ραντεβού προτείνουν για μεγαλύτερη ασφάλεια στο πρώτο ραντεβού να γίνεται η συνάντηση σε δημόσιο χώρο. Έπειτα δεν πρέπει να αναφέρουμε τη διεύθυνση του σπιτιού μας σε πιθανή πρωτοβουλία του άντρα να περάσει να μας πάρει. Ακόμα, καλό είναι να ενημερώνουμε κάποιον για το που θα βρισκόμαστε, καθώς και να έχουμε ανοιχτή την τοποθεσία στο κινητό τηλέφωνο. Σημαντικό είναι επίσης να προσέχουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα (πχ, την τσάντα, το ποτό, κτλ.) 

Πηγές:

www.reporter.gr