Μία νέα ανακάλυψη έρχεται στην δημοσιότητα, με τη δημιουργία μίας καινούργιας εφαρμογής που έχει την ικανότητα να ανιχνεύει μέσω της φωνής, τη λοίμωξη covid-19.
Με τη βοήθεια της ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργήθηκε μια νέα εφαρμογή στην Ολλανδία, που σκοπό έχει να ανιχνεύει ασθενείς με τη λοίμωξη Covid-19 από την φωνή τους. Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Επιστήμης των Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ παρουσίασε τη δημιουργία της στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη και η επικεφαλής της ομάδας, Γουαφάα Αλιμπάουι δηλώνει, πως η ακρίβεια διάγνωσης θετικού περιστατικού της εφαρμογής ανέρχεται στο 89%, ενώ στο 83% ανέρχεται η διάγνωση αρνητικού περιστατικού. Η εφαρμογή ευελπιστεί να αντικαταστήσει το τεστ αντιγόνων και να προσφέρει περισσότερο εύκολες και φθηνές υπηρεσίες ακόμα και για άτομα που έχουν δύσκολη πρόσβαση στα τεστ.
Η εφαρμογή βρίσκεται εγκατεστημένη στο κινητό τηλέφωνο και ζητάει από το χρήστη αρχικά τα δημογραφικά του στοιχεία και ένα σύντομο ιστορικό υγείας, για τη δημιουργία του προφίλ του. Στη συνέχεια ζητάει να βήξει τρεις φορές, να αναπνεύσει έως και πέντε φορές βαθιά και να διαβάσει μια φράση δυνατά. Κατόπιν, το λογισμικό αναλύει τα δεδoμένα μέχρι να καταλήξει στο εκάστοτε διαγνωστικό αποτέλεσμα. Άτομα με Covid-19 παρουσιάζουν μια αλλοίωση στη φωνή τους, που το σύστημα εντοπίζει και ενημερώνει το χρήστη.
Μια παρόμοια δημιουργία σε εφαρμογή είχε επιτευχθεί νωρίτερα από φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, που με την καθηγήτρια Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, προχώρησαν σε έρευνες σε ασθενείς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Πηγές:

Στέλλα Φουλούλη
