Social Media, Έφηβος

TikTok και εφηβεία

Γράφει η Ανθή Δρακάτου,

Το TikTok είναι μία πρόσφατη εφαρμογή, η οποία από την στιγμή που εδραιώθηκε το 2017 έχει εγκατασταθεί σε συσκευές παγκοσμίως 3 δισεκατομμύρια φορές. Φαίνεται πως τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως επιλέγουν να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν μέσα από τα σύντομα βίντεο που κοινοποιούνται στην εφαρμογή αυτή.

Ποια είναι όμως η συχνότητα χρήσης του ΤικΤοk από τους εφήβους;

Ιδιαίτερη προτίμηση μάλιστα δείχνει το νεανικό κοινό, καθώς παγκόσμιες έρευνες αποτυπώνουν ότι το TikTok βρίσκεται ανάμεσα στις 3 πιο αγαπημένες εφαρμογές των εφήβων, μαζί με το Snapchat και το Instagram.

Η περίοδος της εφηβείας χαρακτηρίζεται από έντονη ανάγκη των εφήβων να συναναστρέφονται με συνομηλίκους τους, καθώς επίσης αποκτώνται νέα  ενδιαφέροντα και πρότυπα σε σύγκριση με τις νεότερες ηλικίες. Εφόσον τα social media έχουν πλέον εισβάλλει τόσο δυναμικά στις ζωές μας, οι έφηβοι βλέπουν την εφαρμογή αυτή ως μια ευκαιρία να αλληλεπιδρούν με άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με τους ίδιους.

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση του;

Είναι γνωστό πως όλες οι εφαρμογές ενέχουν κάποιους κινδύνους, ειδικά όταν δεν υπάρχει καμία επιτήρηση. Είναι μέσα τα οποία δημιουργούν πρότυπα και  οι νέοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό είτε θετικά είτε αρνητικά από αυτά.

Σίγουρα η πλατφόρμα βοηθά τους εφήβους να παραμένουν ενημερωμένοι για οτιδήποτε συμβαίνει και ενισχύει την κοινωνικότητά τους, μέσω της δημιουργίας σύντομων βίντεο και της ανταλλαγής πληροφοριών με τους συνομηλίκους τους. Είναι ένας τρόπος να βρίσκονται σε επαφή με άλλα άτομα και να διασκεδάζουν γεμίζοντας τον χρόνο τους με τραγούδια και αστεία. Έτσι, τονώνονται οι ήδη υπάρχοντες δεσμοί τους με φίλους τους, ενώ παράλληλα μπορεί να είναι μια ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά και με άλλα άτομα της ηλικίας τους ανταλλάσσοντας ιδέες και σχόλια. Επίσης, προωθείται σε κάποιον βαθμό και η δημιουργικότητα, μέσα από βίντεο που κοινοποιούνται και εμπνέουν τους νέους να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, η μη σωστή χρήση της πλατφόρμας κρύβει και αρκετούς κινδύνους.

  • Οι έφηβοι, θέλοντας να αυξήσουν την απήχηση που έχουν, πολλές φορές έχουν το προφίλ τους δημόσιο. Κάτι τέτοιο μπορεί να τους φέρει σε επικοινωνία με άτομα επικίνδυνα, που έχουν σκοπό να αποσπάσουν από αυτά πληροφορίες και να διαταράξουν την ιδιωτικότητά τους.
  • Οι χρήστες επίσης μπορεί να εκτεθούν σε ακατάλληλο περιεχόμενο, ή να πέσουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού και άσχημης συμπεριφοράς.
  • Αρνητική επίπτωση στη λειτουργικότητα του νέου μπορεί να έχει και η συχνότητα χρήσης του TikTok, καθώς όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό ο έφηβος αμελεί άλλες δραστηριότητες και υποχρεώσεις που έχει.

Φυσικά, η απαγόρευση της χρήσης της εφαρμογής δεν είναι λύση των παραπάνω προβλημάτων. Αυτό που πραγματικά θα βοηθήσει είναι η ενασχόληση των γονέων των γονέων με τα παιδιά τους, η συζήτηση μαζί τους και η αναφορά όλων αυτών των κινδύνων. Είναι καλό να υπάρχει μέτρο στην χρήση όλων των social media και  πάντα οι γονείς να επικοινωνούν με τους εφήβους, να γνωρίζουν τις συνήθειές τους αλλά και τις ανησυχίες τους. Έτσι, ακόμα και αν έχουν όντως εκτεθεί σε κάτι αρνητικό, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιλυθεί το πρόβλημα και ο νέος θα γνωρίζει ότι πάντα βρίσκεται κάποιος δίπλα του να τον στηρίξει.

Πηγές: backlinko.com

actforyouth.net