Apps, Social Media, Διαδίκτυο

Τι είναι το Bluesky; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες για την εφαρμογή που προσπαθεί να αντικαταστήσει το Twitter

Μεταφράζει η Volunteer Team,

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ο Elon Musk ανακοίνωσε την προσφορά του για την εξαγορά του Twitter και όσοι αντιτάχθηκαν στην πώληση προσπάθησαν να εγκατασταθούν σε πλατφόρμες όπως το Mastodon, το Substack Notes ή το T2… αλλά καμία από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις του Twitter δεν έχει την απήχηση του Bluesky.

Το Bluesky παραμένει μια πλατφόρμα, στην οποία κάποιος μπορεί να εγγραφεί, μόνο μετά από πρόσκληση (invite-only) στη beta έκδοση, αλλά όσο περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στην ιστοσελίδα, τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον εγγραφής σ’ αυτήν.  οι συζητήσεις  γύρω από αυτό – αν και όπως γνωρίζουμε από εφαρμογές όπως το Clubhouse, όλος αυτός ο ενθουσιασμός ίσως να μην κρατήσει για πολύ. Εν τω μεταξύ, το Bluesky έχει πλέον περίπου 50.000 χρήστες, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις της data.ai, η εφαρμογή έχει κατέβει περισσότερες από 375.000 φορές. Είναι τόσοι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι που προσπαθούν να αποκτήσουν μια πρόσκληση, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να εμφανίζονται προς πώληση στο eBay (καλό θα ήταν να μην προβεί κάποιος σε αυτή την αγορά).

Τι είναι το Bluesky;

Το Bluesky είναι μια αποκεντρωμένη κοινωνική εφαρμογή που σχεδιάστηκε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter Jack Dorsey και αναπτύχθηκε παράλληλα με το Twitter. Το κοινωνικό δίκτυο διαθέτει ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης χρήστη όπως το Twitter με αλγοριθμική επιλογή, ομαδοποιημένη σχεδίαση και συντονισμό με βάση την κοινότητα. Το κοινωνικό δίκτυο διαθέτει ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης χρήστη όπως το Twitter. Το Bluesky χρησιμοποιεί ένα πλαίσιο ανοιχτού κώδικα που έχει κατασκευαστεί εσωτερικά, το AT Protocol, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι εκτός της εταιρείας γνωρίζουν με σαφήνεια πώς κατασκευάζεται και τι αναπτύσσεται.

Ο Dorsey εισήγαγε το project Bluesky το 2019, όταν ήταν ακόμη διευθύνων σύμβουλος του Twitter. Τότε, δήλωσε ότι το Twitter θα χρηματοδοτούσε μια “μικρή ανεξάρτητη ομάδα έως και πέντε αρχιτεκτόνων, μηχανικών και σχεδιαστών ανοιχτού κώδικα”, επιφορτισμένη με τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου προτύπου για τα κοινωνικά μέσα, με αρχικό στόχο να υιοθετήσει το ίδιο το Twitter αυτό το πρότυπο. Αλλά αυτό ίσχυε πριν ο Elon Musk αγοράσει την πλατφόρμα, οπότε από τα τέλη του 2022, το Bluesky είναι πλήρως διαχωρισμένο από το Twitter. Ο Dorsey έχει χρησιμοποιήσει το Bluesky ακόμη και για να εκφράσει την απογοήτευσή του για την ηγεσία του Musk.

Πώς χρησιμοποιείται;

Αφού προσκληθούν, οι χρήστες δημιουργούν ένα όνομα προφίλ (handle) το οποίο στη συνέχεια αναπαρίσταται ως @username.bsky.social καθώς και ένα όνομα εμφάνισης το οποίο αναγράφεται με πιο έντονα γράμματα. Για παράδειγμα, όποιος θέλει, μπορεί να μετατρέψει ένα όνομα τομέα που του ανήκει σε όνομα χρήστη – έτσι, για παράδειγμα, ο Darrell Etherington του TechCrunch είναι γνωστός στο Bluesky ως @etherington.com.

Η ίδια η εφαρμογή λειτουργεί σαν μια απλοποιημένη μορφή του Twitter, όπου μια ανάρτηση 256 χαρακτήρων, συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών μπορεί να δημιουργηθεί κάνοντας κλικ στο κουμπί “συν”, που εμφανίζεται.  Οι ίδιες οι δημοσιεύσεις μπορούν να απαντηθούν, να αναδημοσιευτούν, να τους γίνουν like και, από το μενού (που αναπαρίσταται με τρεις τελείες), να αναφερθούν, να κοινοποιηθούν μέσω του φύλλου κοινής χρήσης του iOS σε άλλες εφαρμογές ή να αντιγραφούν ως κείμενο.

Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν και να ακολουθήσουν άλλα άτομα και, στη συνέχεια, να δουν τις ενημερώσεις τους στο χρονολόγιο “Αρχική σελίδα”. Υπάρχει επίσης ένα χρονολόγιο με το όνομα “What’s Hot”, το οποίο εμφανίζει ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις. Τα προφίλ των χρηστών περιέχουν τα ίδια χαρακτηριστικά: φωτογραφία προφίλ, φόντο, βιογραφικό, μετρήσεις και πόσα άτομα ακολουθούν. Οι ροές προφίλ χωρίζονται σε δύο ενότητες, όπως στο Twitter: “δημοσιεύσεις” και “δημοσιεύσεις και απαντήσεις”.

Υπάρχει επίσης μια καρτέλα με το όνομα “Ανακαλύψτε” στο κάτω κέντρο της πλοήγησης της εφαρμογής, η οποία προσφέρει περισσότερες προτάσεις για το “ποιον να ακολουθήσει” κάποιος καθώς και μια συνεχή ροή με τις πρόσφατα αναρτημένες ενημερώσεις του Bluesky.

Πώς μπορεί να προσκληθεί κανείς;

Οι νέοι χρήστες λαμβάνουν έναν κωδικό πρόσκλησης για κάθε δύο εβδομάδες που βρίσκονται στην εφαρμογή Bluesky. Η εταιρεία παρακολουθεί τα κοινωνικά γραφήματα, δίνοντας στους χρήστες που προσκαλούν αξιόπιστους συμμετέχοντες περισσότερους κωδικούς πρόσκλησης για να μοιραστούν. Μακροπρόθεσμα, η Bluesky λέει ότι βλέπει το σύστημα κωδικών πρόσκλησης ως ένα κομμάτι του εργαλείου ανοιχτού κώδικα που κατασκευάζει για να βοηθήσει τους διαχειριστές διακομιστών να επιμεληθούν και να μετριάσουν τις κοινότητές τους.

Ποιοι το χρησιμοποιούν;

Μέχρι το τέλος Απριλίου 2023, το Bluesky έφτασε τους 50.000 χρήστες στην πλατφόρμα. Σημαντικές προσωπικότητες και οργανισμοί, από την εκπρόσωπο Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY) μέχρι και το εξόριστο στο Twitter NPR (ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, που ιδρύθηκε με αποστολή τη δημιουργία ενός πιο ενημερωμένου κοινού), έχουν βρει νέο σπίτι στο Bluesky.

Λειτουργεί  ακριβώς όπως το Twitter;

Από πολλές απόψεις, ναι. Ωστόσο, το Bluesky δεν διαθέτει ακόμη άμεσα μηνύματα (DMs) ή κάποια προηγμένα εργαλεία όπως η προσθήκη λογαριασμών σε λίστες. Επιπλέον, το Twitter δεν χρησιμοποιεί ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο όπως το ActivityPub ή το AT. Το Bluesky ξεκίνησε αρχικά ως ένα project που πρότεινε ο Jack Dorsey το 2019, όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος του Twitter. Ωστόσο, η κοινωνική εφαρμογή  είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία από την ίδρυσή της το 2021.

Είναι δωρεάν;

Ναι, αλλά προς το παρόν η πρόσβαση είναι μόνο με πρόσκληση.

Είναι αποκεντρωμένο;

Ναι. Η ομάδα του Bluesky αναπτύσσει το αποκεντρωμένο πρωτόκολλο AT, βάσει του οποίου χτίστηκε και το Bluesky. Στη φάση beta, οι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν μόνο στο δίκτυο bsky.social, αλλά ο σχεδιασμός είναι να μπορούν να υπάρχουν ατελείωτες κοινότητες, που λειτουργούν μεμονωμένα, μέσα στο δίκτυο ανοιχτού κώδικα . Έτσι, αν ένας προγραμματιστής εκτός του Bluesky έφτιαχνε τη δική του νέα κοινωνική εφαρμογή χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο AT, οι χρήστες του Bluesky θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στη νέα εφαρμογή και να μεταφέρουν τους υπάρχοντες ακολούθους, το handle και τα δεδομένα τους.

Υπάρχει για iOS και Android;

Ναι. Το Bluesky κυκλοφόρησε αρχικά για χρήστες iOS στα τέλη Φεβρουαρίου και αργότερα έγινε διαθέσιμο και σε χρήστες Android στις 20 Απριλίου. Η πλατφόρμα τεχνικά δεν έχει ακόμη εφαρμογή web, αλλά αν κανείς συνδεθεί και μεταβεί στη διεύθυνση staging.bsky.app, θα ανοιχτεί μπροστά του ένας εντελώς νέος κόσμος.

Οι αναρτήσεις ονομάζονται πραγματικά “skeets”;

Πρακτικά δεν υπάρχει καμία ονομασία για τις αναρτήσεις, αλλά οι χρήστες του διαδικτύου έχουν υιοθετήσει το όνομα “skeets”, ένα αρκτικόλεξο των λέξεων “tweet” και “sky”. Οι χρήστες εξακολουθούν να αναφέρονται ευρέως στις αναρτήσεις ως “skeets”, παρά τις διαμαρτυρίες του διευθύνοντος συμβούλου της Bluesky Jay Graber και άλλων που δεν βρίσκουν διασκεδαστική την χρήση αργκό.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Bluesky και του Mastodon;

Αν και η αρχιτεκτονική του Bluesky είναι παρόμοια με αυτή του Mastodon, πολλοί χρήστες έχουν βρει ότι το Bluesky είναι πιο διαισθητικό, ενώ το Mastodon μπορεί να φαίνεται απρόσιτο: Η επιλογή της στιγμής στην οποία θα συμμετέχει κανείς στη συζήτηση μοιάζει με ακατόρθωτο εγχείρημα στο Mastodon, και οι μακροχρόνιοι χρήστες είναι πολύ αμυντικοί σχετικά με τους καθιερωμένους κανόνες δημοσίευσης, γεγονός που μπορεί να κάνει την είσοδο σ’ αυτή τη συζήτηση εκφοβιστική. Για να παραμείνει ανταγωνιστικό, το Mastodon απλοποίησε πρόσφατα τη ροή εγγραφής του, καθιστώντας το mastodon.social τον προεπιλεγμένο διακομιστή για τους νέους χρήστες.

Σε ποιον ανήκει το Bluesky;

Αν και ο Jack Dorsey χρηματοδότησε το Bluesky και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, δεν εμπλέκεται στην καθημερινή ανάπτυξή του. Διευθύνων Σύμβουλος του Bluesky είναι ο Jay Graber, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε ως μηχανικός λογισμικού για το κρυπτονόμισμα Zcash και στη συνέχεια ίδρυσε έναν ιστότοπο προγραμματισμού εκδηλώσεων με την ονομασία Happening.

Πηγή:

https://techcrunch.com/2023/05/05/what-is-bluesky-everything-to-know-about-the-app-trying-to-replace-twitter/?guccounter