Κοινωνία, Τεχνολογία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε

Μεταφράζει η Volunteer Team

Τα στελέχη των επιχειρήσεων μιλούν συνεχώς γι’ αυτό. Οι εκπαιδευτικοί παλεύουν με το τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό. Και καλλιτέχνες όπως ο Drake φαίνονται θυμωμένοι γι’ αυτό. Είτε είναι αγαπητή είτε μισητή, όλοι δίνουν προσοχή στην τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή. Σχεδόν εν μία νυκτί, μια νέα γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης έχει βρει το δρόμο της σε προϊόντα, που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, ψωνίζουν, δημιουργούν και επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης προβάλλουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας να αυξήσει την παραγωγικότητά των ανθρώπων γενικότερα, δημιουργώντας μια νέα εποχή με καλύτερες θέσεις εργασίας, καλύτερη εκπαίδευση και καλύτερες θεραπείες για ασθένειες. Οι σκεπτικιστές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της τεχνολογίας να διαταράξει τις θέσεις εργασίας, να παραπλανήσει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να επιφέρει το τέλος της ανθρωπότητας, όπως έχει διαμορφωθεί ως τώρα. Περιέργως, ορισμένα στελέχη της Silicon Valley φαίνεται να έχουν και τις δύο απόψεις ταυτόχρονα.

Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, αντιθέτως  αλλάζει πολύ γρήγορα. Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για να συμβαδίσει με τις αλλαγές αυτές.

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Στη συνείδηση του κοινού, ο όρος “τεχνητή νοημοσύνη” μπορεί να φέρνει στο μυαλό εικόνες δολοφονικών μηχανών που επιθυμούν να ξεπεράσουν τον άνθρωπο και είναι ικανές να το κάνουν. Όμως, στον κλάδο της τεχνολογίας, πρόκειται για έναν ευρύ όρο που αναφέρεται σε διάφορα εργαλεία που εκπαιδεύονται για να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων εργασιών, οι οποίες προηγουμένως μπορεί να απαιτούσαν κάποια συμβολή από έναν πραγματικό άνθρωπο.

Αν κάποιος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, τότε σχεδόν σίγουρα χρησιμοποιεί υπηρεσίες, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, για να ταξινομούν δεδομένα, να φιλτράρουν περιεχόμενο και να κάνουν προτάσεις, μεταξύ άλλων εργασιών.

Είναι η τεχνολογία που επιτρέπει στο Netflix να προτείνει ταινίες και που βοηθά στην αφαίρεση των ανεπιθύμητων μηνυμάτων, της ρητορικής μίσους και άλλου ακατάλληλου περιεχομένου από τις ροές των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βοηθά στην τροφοδοσία των πάντων, από τις λειτουργίες αυτόματης διόρθωσης και το Google Translate, μέχρι τις υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπου, η τελευταία από τις οποίες χρησιμοποιεί AI που, σύμφωνα με τα λόγια της Microsoft, “μιμείται την ανθρώπινη ικανότητα αναγνώρισης ανθρώπινων προσώπων”.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί, επίσης, να είναι επιτυχής στην ανάπτυξη τεχνικών για την επίλυση ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων του πραγματικού κόσμου, όπως η προσαρμογή των σηματοδοτών κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο για τη διαχείριση προβλημάτων συμφόρησης ή η παροχή βοήθειας στους επαγγελματίες της ιατρικής στην ανάλυση εικόνων για τη διάγνωση. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει, επίσης, κεντρική σημασία για την ανάπτυξη αυτοκινούμενων αυτοκινήτων, καθώς επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες οπτικών δεδομένων, ώστε τα οχήματα να μπορούν να κατανοήσουν το περιβάλλον τους.

Γιατί λοιπόν όλοι μιλούν τώρα για την τεχνητή νοημοσύνη;

Η σύντομη απάντηση είναι λόγω του ChatGPT.

Για χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό στο παρασκήνιο των υπηρεσιών, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι καθημερινά. Αυτό άλλαξε μετά την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο, ενός δημοφιλούς chatbot, που έβαλε τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης στο επίκεντρο.

Οι άνθρωποι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το ChatGPT, ένα εργαλείο, που δημιουργήθηκε από την OpenAI, για να συντάξουν αγωγές, να γράψουν στίχους τραγουδιών και να δημιουργήσουν περιλήψεις ερευνητικών εργασιών, τόσο καλές, που ξεγέλασαν ακόμη και ορισμένους επιστήμονες. Το εργαλείο έχει περάσει ακόμη και τυποποιημένες εξετάσεις. Έχει, επίσης, πυροδοτήσει έναν έντονο ανταγωνισμό μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών για την ανάπτυξη και την εφαρμογή παρόμοιων εργαλείων.

Η Microsoft και η Google εισήγαγαν η καθεμία χαρακτηριστικά που βασίζονται στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία στην οποία βασίζεται και το ChatGPT, στα πιο διαδεδομένα εργαλεία παραγωγικότητας που χρησιμοποιούν. Η Meta, η Amazon και η Alibaba έχουν δηλώσει ότι εργάζονται κι αυτές σε εργαλεία γεννητικής AI. Πλήθος άλλων επιχειρήσεων θέλουν, παρομοίως, να συμμετάσχουν στη δράση.

Είναι σπάνιο να βλέπει κανείς μια τεχνολογία αιχμής να γίνεται τόσο διαδεδομένη, σχεδόν εν μία νυκτί. Τώρα οι επιχειρήσεις, οι εκπαιδευτικοί και οι νομοθέτες αγωνίζονται να προσαρμοστούν.

Πώς ακριβώς δουλεύει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI);

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στα εργαλεία να δημιουργούν γραπτό έργο, εικόνες, ακόμη και ήχο, ανταποκρινόμενα σε προτροπές των χρηστών. Για να πάρουν αυτές τις απαντήσεις, αρκετές εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας έχουν αναπτύξει τα δικά τους μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, που εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες διαδικτυακών δεδομένων. Το εύρος και ο σκοπός αυτών των συνόλων δεδομένων μπορεί να ποικίλλει. Για παράδειγμα, η έκδοση του ChatGPT, που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι, εκπαιδεύτηκε μόνο σε δεδομένα μέχρι το 2021 (τώρα είναι πιο ενημερωμένο).

Αυτά τα μοντέλα λειτουργούν μέσω μιας μεθόδου που ονομάζεται βαθιά μάθηση, η οποία μαθαίνει μοτίβα και σχέσεις μεταξύ των λέξεων, ώστε να μπορεί να προβεί σε προγνωστικές απαντήσεις και να παράγει σχετικές εκροές στις προτροπές των χρηστών.

Σε τι διαφέρει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη από την AGI;

Όσο εντυπωσιακές και αν φαίνονται ορισμένες υπηρεσίες παραγωγικής ΤΝ, ουσιαστικά κάνουν απλώς αντιστοίχιση προτύπων. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να μιμηθούν τη γραφή άλλων ή να κάνουν προβλέψεις σχετικά με το ποιες λέξεις μπορεί να είναι σχετικές στις απαντήσεις τους με βάση όλα τα δεδομένα, στα οποία έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί.

Η AGI, από την άλλη πλευρά, υπόσχεται κάτι πιο φιλόδοξο – και τρομακτικό.

Η AGI – συντομογραφία των λέξεων τεχνητή γενική νοημοσύνη – αναφέρεται στην τεχνολογία που μπορεί να εκτελεί ευφυείς εργασίες όπως η μάθηση, η συλλογιστική και η προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, έχει υπονοήσει ότι υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας μιας υπερ-ευφυούς AGI, που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο, ή, ίσως, να φέρει αντίστροφα αποτελέσματα και να καταστρέψει την ανθρωπότητα.

Προς το παρόν, ωστόσο, η AGI παραμένει καθαρά υποθετική, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχήσει κανείς πάρα πολύ γι’ αυτό.

Πόσο μεγάλο μέρος της έξαρσης της τεχνητής νοημοσύνης είναι απλώς διαφημιστική υπερβολή;

Κάθε φορά που υπάρχει υπερβολικός θόρυβος γύρω από μια τεχνολογική εξέλιξη, είναι καλό να υπάρχει σκεπτικισμός. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών με την τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε την Wall Street να επιστρέψει σε μια ανοδική αγορά, παρά την παρατεταμένη οικονομική αβεβαιότητα.

Δεν είναι όλα τα εργαλεία AI εξίσου χρήσιμα και πολλές εταιρείες, σίγουρα, θα διαφημίσουν χαρακτηριστικά και στρατηγικές AI, απλά για να επωφεληθούν από τον τρέχοντα κύκλο διαφημιστικής προβολής. Αλλά ακόμη και τους τελευταίους μόλις έξι μήνες, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν πολλές καθημερινές εργασίες.

Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία που χρησιμοποιούνται για την προώθηση των δυνατοτήτων των AI chatbots, για παράδειγμα, είναι η ικανότητά τους να κάνουν τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς. Νωρίτερα φέτος, ορισμένοι κτηματομεσίτες δήλωσαν στο CNN ότι το ChatGPT τους γλίτωσε από ώρες εργασίας, όχι μόνο γράφοντας καταχωρίσεις για σπίτια προς πώληση, αλλά και αναζητώντας τις επιτρεπόμενες χρήσεις για ορισμένα οικόπεδα και υπολογίζοντας ποιες μπορεί να είναι οι πληρωμές υποθηκών ή η απόδοση της επένδυσης για έναν πελάτη, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν τύπους και υπολογιστές υποθηκών.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης πολύ ευρύτερη από το ChatGPT και άλλα εργαλεία γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης. Ακόμη και αν πιστεύετε ότι τα AI chatbots είναι μια μόδα, η υποκείμενη τεχνολογία θα συνεχίσει να τροφοδοτεί σημαντικές εξελίξεις σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα επόμενα χρόνια.

Θα στερήσει από τα άτομα τη δουλειά τους;

Ο φόβος είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα καταργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η ελπίδα είναι ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους. Η σημερινή πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο.

Οι εταιρείες πιθανότατα θα χρειαστούν νέους εργαζόμενους, για να τις βοηθήσουν στην εφαρμογή και τη διαχείριση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Η απασχόληση των αναλυτών και επιστημόνων δεδομένων, των ειδικών στη μηχανική μάθηση και των εμπειρογνωμόνων κυβερνοασφάλειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 30% κατά μέσο όρο έως το 2027, σύμφωνα με μια πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητά η διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης να θέσει πολλούς ρόλους σε κίνδυνο τελικά. Σύμφωνα με πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα μπορούσαν να υπάρξουν 26 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας για την τήρηση αρχείων και τη διοίκηση μέχρι το 2027. Κλάδοι όπως οι υπάλληλοι εισαγωγής δεδομένων και οι εκτελεστικοί γραμματείς αναμένεται να υποστούν τις πιο απότομες απώλειες.

Προς το παρόν, υπάρχουν σαφή όρια στο πόσο καλά μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τη δουλειά ενός ανθρώπου από μόνη της. Αφού το μέσο ενημέρωσης CNET πειραματίστηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη συγγραφή άρθρων, ο τεχνολογικός ιστότοπος Futurism αποκάλυψε πραγματολογικά λάθη και σε ορισμένες περιπτώσεις λογοκλοπή, σε διάφορα κομμάτια. Ομοίως, ένας δικηγόρος τον Μάιο έγινε πρωτοσέλιδο, καθώς επικαλέστηκε ψευδείς δικαστικές υποθέσεις σε δικαστή, τις οποίες του παρείχε το ChatGPT. Σε ένορκη κατάθεση, ο δικηγόρος δήλωσε ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν το ChatGPT ως εργαλείο νομικής έρευνας και “δεν γνώριζε την πιθανότητα ότι το περιεχόμενό του θα μπορούσε να είναι ψευδές”.

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη επικίνδυνη;

Κορυφαία στελέχη της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν προειδοποιήσει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε ενδεχομένως να επιφέρει την εξαφάνιση του ανθρώπου. Αλλά τα ίδια αυτά στελέχη αγωνίζονται, επίσης, να ενσωματώσουν και να αναπτύξουν την εν λόγω τεχνολογία στα προϊόντα τους.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η εστίαση σε μακρινά σενάρια καταστροφής μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τις πιο άμεσες βλάβες, που μπορεί να προκαλέσει η τεχνητή νοημοσύνη, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης, η διαιώνιση προκαταλήψεων που υπάρχουν στα δεδομένα εκπαίδευσης και η δυνατότητα διακρίσεων.

Για παράδειγμα, η γεννητική ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία deepfakes, για τη διάδοση προπαγάνδας κατά τη διάρκεια των εκλογών ή να επιτρέψει μια τρομακτική νέα εποχή απάτης. Ορισμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν, επίσης, επικριθεί γι’ αυτό που η βιομηχανία αποκαλεί “ψευδαισθήσεις”, ή για την επινόηση πληροφοριών.

Ακόμη και πριν από την άνοδο του ChatGPT, υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, που ενεργεί ως θεματοφύλακας και μπορεί να καθορίσει ποιος θα προχωρήσει και ποιος όχι σε μια διαδικασία πρόσληψης, για παράδειγμα. Τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη έχουν οδηγήσει ακόμα και σε ορισμένες άδικες συλλήψεις, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα συστήματα είναι σημαντικά πιο επιρρεπή σε λάθη, όταν προσπαθούν να ταιριάξουν τα πρόσωπα ανθρώπων με πιο σκουρόχρωμα δέρματα.

Όσο περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνονται σε βασικά τμήματα της κοινωνίας, τόσο περισσότερες δυνατότητες υπάρχουν για απρόβλεπτες συνέπειες.

Πού βαδίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη από εδώ και πέρα;

Οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη προωθούν νομοθεσία, για να βοηθήσουν στη θέσπιση προστατευτικών μέτρων για την τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η τεχνολογία. Αλλά δεν είναι σαφές αν οι νομοθέτες μπορούν να συμβαδίσουν με τις ταχείες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τους επόμενους μήνες, η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη θα προχωρήσει στη δημιουργία ακόμη πιο ρεαλιστικών εικόνων, βίντεο και ήχου, που θα μπορούσαν να διαταράξουν περαιτέρω τα μέσα ενημέρωσης, την ψυχαγωγία, την τεχνολογία και άλλες βιομηχανίες. Η τεχνολογία, πιθανότατα, θα γίνεται όλο και πιο διαλογική και εξατομικευμένη.

Τον Μάρτιο, η OpenAI παρουσίασε το GPT-4, την έκδοση επόμενης γενιάς της τεχνολογίας που τροφοδοτεί το ChatGPT. Σύμφωνα με την εταιρεία και τις πρώτες δοκιμές, το GPT-4 είναι σε θέση να παρέχει πιο λεπτομερείς και ακριβείς γραπτές απαντήσεις, να περνάει ακαδημαϊκά τεστ με υψηλή βαθμολογία και να κατασκευάζει έναν λειτουργικό ιστότοπο από ένα σκίτσο που έχει σχεδιαστεί στο χέρι. (Ο Altman έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η OpenAI δεν εκπαιδεύει ακόμη το GPT-5).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εισχωρήσει σε πολλά περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες τους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να μάθουν πώς να ζουν μαζί της.

Όπως το έθεσε η ChatGPT απαντώντας σε μια προτροπή του CNN, “η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη ζωή μας … αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες και τα άτομα να έχουν επίγνωση των κινδύνων, που τη συνοδεύουν και να αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τις ανησυχίες”.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2023/06/24/tech/artificial-intelligence-generative-ai-explained/index.html

The following two tabs change content below.

Volunteer Team

Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.