Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι ραγδαία και έχει κατακλύσει την καθημερινότητά μας σε πολλούς τομείς. Πρόσφατα, γίνεται συζήτηση για την εισχώρηση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της εκπαίδευσης. Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι μαθητές/σπουδαστές χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως το ChatGPT, για τις εργασίες τους – πράγμα που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς κύκλους, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται “απάτη”. Ωστόσο, πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Στην προκειμένη, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τέτοιους σκοπούς εκλαμβάνεται ως κάτι θετικό, καθώς βοηθάει στο να γίνει πιο γρήγορη έρευνα, ενώ την ίδια στιγμή παραθέτει μεγάλο όγκο πληροφοριών, βοηθώντας τον μαθητή να κατανοήσει με μεγαλύτερη ευκολία το περιεχόμενο.
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πάρει με καλό μάτι την παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, είναι και η νεοσύστατη εταιρεία MagicSchool AI. Η συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευάζει εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Συγκεκριμένα, έχει κατασκευάσει ένα σύνολο εργαλείων για τη βοήθεια των εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη πλάνου μαθήματος, στο σχεδιασμό εργασιών, στη δημιουργία υλικού, στη δημιουργία ενημερωτικών δελτίων, και σε πολλές άλλες εργασίες. Διαθέτει πάνω από 60 εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 10 ώρες την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς.
Το Magic School AI υπόσχεται να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να εξοικονομήσουν χρόνο, αυτοματοποιώντας το έργο του σχεδιασμού μαθημάτων. Το ισχυρό εργαλείο έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται σε πραγματικές τάξεις, με ισχυρή λειτουργία βαθμολόγησης και προσαρμοστική ανατροφοδότηση για τις ατομικές μαθησιακές ανάγκες. Προσφέρει επίσης στους εκπαιδευτικούς εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη για την διόρθωση και την περίληψη κειμένου με χρήση γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, παρόμοια με το ChatGPT.
Αν και προς το παρόν είναι βελτιστοποιημένο για την εκπαίδευση σε επίπεδο λυκείου, το πεδίο εφαρμογής μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εκπαιδευτεί με νέες σχετικές πληροφορίες για μια σειρά διαφορετικών θεμάτων. Συνεπώς, αυτό επιτρέπει τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα των μαθητών, αυτό το εκπαιδευτικό εργαλείο μπορεί να παρέχει ουσιαστική καθοδήγηση για τις συγκεκριμένες ανάγκες και την προτιμώμενη μορφή κάθε μεμονωμένου μαθητή.
Φυσικά, ακόμα το συγκεκριμένο εγχείρημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον. Ακόμα, η εταιρεία έχει κατασκευάσει και ένα αντίστοιχο εργαλείο για χρήση από μαθητές, κάτι που έχει προβληματίσει αρκετό κόσμο. Ωστόσο, το επιχείρημα είναι πως αντί να απαγορεύεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από μαθητές, η διδασκαλία και η πρακτική εφαρμογή της με υπευθυνότητα είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε ένα βήμα μπροστά. Όπως αποδεικνύεται από τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης όπως το MagicSchool για εκπαιδευτικούς, το ChatGPT, το Google Bard κλπ. , η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να γίνεται μέρος της ζωής μας. Στο μέλλον, η ικανότητα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι εξίσου σημαντική με τη χρήση ενός υπολογιστή.
Πηγή:
Ονομάζομαι Χριστίνα Μπομπογιάννη, είμαι απόφοιτη της Εγκληματολογικής Ψυχολογίας (BSc Forensic Psychology) στο ICPS, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο UCLAn της Αγγλίας και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο στάδιο του Μεταπτυχιακού (MSc in Applied Forensic Psychology). Είμαι εθελόντρια στο το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) ως αρθρογράφος και υποστήριξη στα social media.