Γονείς, Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Tα παιδιά σας πιστεύουν ότι είστε εθισμένοι με το κινητό σας

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της “Common Sense Media”, από το 2016 οι γονείς έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το χρόνο που σπαταλούν στη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

Η έρευνα στηρίζεται στη μελέτη 500 ζευγαριών γονιών και εφήβων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι και οι δύο ομάδες έχουν μια πολύπλοκη σχέση με τις συσκευές τους.

Εδώ αναφέρονται μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας:

  1. Οι αγουροξυπνημένοι γονείς και έφηβοι είναι παντού

Οι Steyer και Robb, είπαν πως το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι γονείς και τα παιδιά επιτρέπουν στις συσκευές τους να παρεμβαίνουν στον ύπνο τους. Ο Robb συγκεκριμένα δήλωσε ότι: “Είναι σημαντικό γιατί γνωρίζουμε πως ο υγιής ύπνος αποφέρει πολλά οφέλη, ενώ το αντίθετο φέρει αρνητικά αποτελέσματα”.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε διαδικτυακά και μέσω τηλεφώνου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, 26% των γονιών είπε πως χρησιμοποιούν κάποια ηλεκτρονική συσκευή είτε κινητό είτε τάμπλετ πέντε λεπτά πριν από τον ύπνο. Το ίδιο ποσοστό δήλωσε πως ξυπνάει τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ελέγξει το κινητό του, ενώ το 23% των γονιών δήλωσαν πως ελέγχουν το κινητό τους στα επόμενα πέντε λεπτά αφού ξυπνήσουν.

Τα ποσοστά τείνουν να είναι μεγαλύτερα μεταξύ των εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, 40% δήλωσε πως χρησιμοποιούν κάποια ηλεκτρονική συσκευή είτε κινητό είτε τάμπλετ  πέντε λεπτά πριν από τον ύπνο, 36% δήλωσε πως ξυπνάει τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ελέγξει το κινητό του, και 32% ελέγχουν το κινητό τους στα επόμενα πέντε λεπτά αφού ξυπνήσουν.

 

  1. Αλλά οι ανησυχίες τους είναι διαφορετικές

Παραδόξως, η “Common Sense Media” βρήκε πως οι γονείς αισθάνονται πιο εξαρτημένοι από τα κινητά τους, κάτι το οποίο δεν ισχύει σε τέτοιο βαθμό για τους εφήβους.

Για παράδειγμα, φέτος 52% είπαν πως πέρασαν πολύ χρόνο στο κινητό τους, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 2016. Μεταξύ των εφήβων, το 39% δήλωσε ότι πέρασαν πολύ χρόνο στο κινητό τους.

Το ποσοστό των γονιών που υποστήριξαν ότι είναι “εθισμένοι” με το κινητό τους ανέρχεται περίπου στο 45% από 27% που ήταν, ενώ των εφήβων μειώθηκε από 50% σε 39%.

 

  1. Όλοι διαφωνούν λιγότερο

Σήμερα, περίπου 4 στους 10 έφηβους πιστεύουν ότι οι γονείς τους είναι εθισμένοι ή περνούν πολύ χρόνο στις κινητές τους συσκευές, σύμφωνα με την έρευνα. Μεταξύ των γονέων, 6  στους 10 ανησυχούν για το ότι τα παιδιά τους είναι εθισμένα στα τηλέφωνά τους και  7 στους 10 λένε ότι τα παιδιά τους ξοδεύουν πολύ χρόνο στις συσκευές.

“Τα παιδιά και οι γονείς διαφωνούν λιγότερο, όμως και οι δυο πλευρές θεωρούν η μία την άλλη πιο εθισμένη στο κινητό”, σύμφωνα με τον Robb.

 

Mε πληροφορίες από Νew York Times