Cyber Crime, Sextortion, Διαρροή Δεδομένων

Sextortion Scam: Που μπορεί να οδηγήσει;

Γράφει η Σοφιλένια Δερτούζου

Σε σεξουαλικό εκβιασμό μέσω ψεύτικου προφίλ στο Instagram επιδόθηκαν δύο αδέλφια από τη Νιγηρία απειλώντας έφηβο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά οι δύο άνδρες προσέγγισαν τον έφηβο δημιουργώντας ένα ψεύτικο προφίλ και παριστάνοντας ένα κορίτσι στην ηλικία του. Αφού τον έκαναν να στείλει γυμνές φωτογραφίες, στη συνέχεια τον εκβίαζαν λέγοντάς του ότι στην περίπτωση που δεν τους καταθέσει το απαιτούμενο χρηματικό ποσό θα μοιράζονταν τις φωτογραφίες με τους διαδικτυακούς του φίλους στο Instagram. Το θύμα κατέθεσε ένα ποσό στους δύο άνδρες όμως η αδυναμία να το καταθέσει ολόκληρο τον οδήγησε στην αυτοκτονία. Το νεαρό αγόρι προειδοποίησε τους δύο εκβιαστές λέγοντας ότι επρόκειτο να βάλει τέλος στη ζωή του στην περίπτωση που οι φωτογραφίες διαμοιράζονταν, γεγονός που δεν τους σταμάτησε, απαντώντας “Ωραία. Κάν΄το γρήγορα ή θα σε αναγκάσω εγώ να το κάνεις”.

Ο συγκεκριμένος έφηβος δεν ήταν το μόνο θύμα των δύο ανδρών, καθώς θεωρείται ότι πάνω από 100 θύματα είχαν στοχοποιηθεί από τους συγκεκριμένους. Οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε 17 χρόνια και 6 μήνες φυλάκισης ο καθένας δηλώνοντας ένοχοι, με τον δικηγόρο να προφασίζεται χρήση ναρκωτικών και την επικρατούσα κουλτούρα στη Νιγηρία σχετικά με παρόμοιους εκβιασμούς. Το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε μία ευκαιρία να διερευνηθεί αυτό το είδος εγκλήματος στη Νιγηρία, καθώς πρόκειται για μία χώρα με μεγάλο ποσοστό στο sextortion scam (σεξουαλικός εκβιασμός μέσω του διαδικτύου).

Γενικά, ο σεξουαλικός εκβιασμός μέσω των social media αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο προκαλώντας πληθώρα ψυχολογικών επιπτώσεων στα θύματα. Αρχικά η συγκεκριμένη απάτη ενδέχεται να οδηγήσει στην ενίσχυση του άγχους και της κατάθλιψης, γεγονός που στρέφει τα θύματα ακόμη περισσότερο στον εαυτό τους και τα απομακρύνει από το κοινωνικό τους περίγυρο, καθώς αισθάνονται ντροπή και φόβο σε περίπτωση που γίνει γνωστή η απάτη που υπέστησαν. Με αυτόν τον τρόπο παρατηρείται μείωση της αυτοεκτίμησης, ενώ ανακύπτουν και θέματα εμπιστοσύνης με την καχυποψία απέναντι στους ανθρώπους να είναι προεξάρχουσα, αφού “ο μέχρι τότε γνωστός τους κόσμος έχει κλονισθεί” θεωρώντας ότι δύσκολα κάποιος μπορεί να είναι άξιος εμπιστοσύνης. Τα άτομα, τα οποία έχουν πέσει θύματα της συγκεκριμένης απάτης συχνά χρησιμοποιούν την αυτομομφή, κατηγορούν, δηλαδή, τον εαυτό τους για αυτό που υπέστησαν. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει, διότι οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους. Κατηγορώντας επομένως τους ίδιους, αποκτούν την αίσθηση ελέγχου που αναζητούν αποδίδοντας το γεγονός σε εσωτερικά αίτια (στους ίδιους) και όχι σε εξωτερικά (στον θύτη).

Επομένως, προκειμένου να αποφευχθεί η παραίτηση των θυμάτων από τη ζωή θεωρείται ζωτικής σημασίας η συνεχής επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένεια αλλά και η αναζήτηση κάποιου επαγγελματία ψυχολόγου προκειμένου να υπάρχει μία συνεχής εποπτεία της κατάστασης του θύματος. Σημαντικό, λοιπόν, καθίσταται, τα θύματα να “αγκαλιάσουν” τα δυνατά τους στοιχεία και να αποδεχτούν τα αδύνατα, έτσι ώστε να αισθανθούν και πάλι ότι έχουν τον έλεγχο στη ζωή τους εστιάζοντας σε μελλοντικούς στόχους.   

Πηγές

https://www.bbc.com/news/articles/cr7rxpdyz9yo

https://www.psychologs.com/the-mind-of-the-victims-of-sextortion/