Ανθρώπινες Σχέσεις, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Πώς ορίζεται η αγάπη σε υγιείς σχέσεις;

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Η αγάπη είναι μια λέξη βαθιά με ιδιαίτερο νόημα, όμως για τον καθένα ορίζεται διαφορετικά. Για κάποιους η αγάπη είναι μια σύνδεση πίστης, για κάποιους άλλους είναι πιο αόριστο και συνάμα όχι και κάτι που πρέπει να το εκδηλώνει κάνεις στο/ην σύντροφο του. Στην πρώτη περίπτωση όταν κάνεις το αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο βιώνει εκείνη τη στιγμή χαρά, αισιοδοξία ενώ στη δεύτερη περίπτωση το άτομο βιώνει άγχος και συνεχή αγώνα να κρύβει το τι νιώθει εξαιτίας πεποιθήσεων που τον κρατούν συναισθηματικά πίσω.

Η εγγύτητα είναι ένα στοιχείο που κάνει ένα άτομο να γνωρίσει τον/την σύντροφο του, να ενταχθεί ομαλά στην καθημερινότητα του και να μπορέσει να κατανοήσει τις σκέψεις του, τους στόχους του, ελπίδες που έχει. Με αυτόν τον τρόπο όταν κάνεις ανταποκρίνεται στον εσωτερικό κόσμο του άλλου γίνεται και μέρος της ζωής του. Η προσπάθεια, του να γνωρίσεις κάποιον /α και να είστε συνοδοιπόροι στη ζωή βοηθάει στην εξέλιξη και την πορεία της σχέσης καθώς αυτό που εισπράττει και ο ένας σύντροφος και ο άλλος είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή ο δικός μου άνθρωπος με νοιάζεται, μπαίνει στη θέση μου και το πρόβλημα μου, την αγωνία, τα αντιμετωπίζει ως δικά του. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι με λυπάται ο δικός μου άνθρωπος, αλλά η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης είναι ένα στοιχείο που βοηθάει στην επικοινωνία και αποφεύγεται η επίκριση. Η ενσυναίσθηση είναι μία ειλικρινή στάση και προσπάθεια να κατανοήσω τον/την σύντροφο μου και να μπορέσω να σταθώ δίπλα του συναισθηματικά. Αυτό από μόνο του εκφράζει σεβασμό και αγάπη, το άτομο που λαμβάνει δε την ενσυναίσθηση, παράλληλα βιώνει και παρηγοριά και αυτό διατηρεί την εγγύτητα στη σχέση.

Από την άλλη η έλλειψη ενσυναίσθησης και όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους σε κάθε άσχημη πράξη δικαιολογεί και αναφέρεται σε γεγονότα στο παρελθόν που τον οδήγησαν να φερθεί έτσι και δεν ανταποκρίνεται με κατανόηση και ενδιαφέρον στα προβλήματα του συντρόφου του, σε αυτή την περίπτωση έχει χαθεί η εγγύτητα, η κατανόηση στοιχεία συντροφικότητας ή μπορεί και να μην υπήρξαν ποτέ και απλά ο ένας σύντροφος να ήλπιζε ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει θα με κατανοήσει, θα ενδιαφερθεί για μένα, αυτή η υπομονή ότι κάτι θα αλλάξει κάτι θα πάρω και εγώ από εκείνον /η είναι μεγάλος αγώνας ψυχικός και η υπομονή έχει μέσα στοιχεία θλίψης και πολλές φορές ψεύτικων ελπίδων. Η έλλειψη ενσυναίσθησης στις συντροφικές σχέσεις επηρεάζει την ψυχική υγεία των ατόμων.

Η αγάπη, σχετίζεται με την εγγύτητα και την πίστη στο άτομο που έχω δίπλα μου, σε μια υγιή σχέση οι σύντροφοι νιώθουν ότι ακούγονται εξίσου και αυτό δημιουργεί τη βάση της κατανόησης και του σεβασμού.