Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Πώς να “σκανάρετε” τον υπολογιστή σας για ιούς στα Windows

Αν υποψιάζεστε ότι ο υπολογιστής σας έχει κολλήσει κάποιο ίο, παρατηρήσατε κάποια ύποπτη δραστηριότητα ή απλώς θέλετε να κάνετε έναν έλεγχο, τα Windows παρέχουν εργαλεία ασφάλειας, με όνομα Windows Security, τα οποία είναι ενσωματωμένα αυτόματα στον υπολογιστή σας με την εγκατάσταση των Windows και δεν είναι απαραίτητο να πληρώσετε για κάποιο λογισμικό, ειδικό για τον σκοπό αυτό. Ψάχνοντας “Windows Security” στο μενού Έναρξη (Start menu) θα το βρείτε άμεσα, αλλά μπορείτε επίσης να το βρείτε και μέσω των ρυθμίσεων πηγαίνοντας στις “Ρυθμίσεις” > “Απόρρητο και ασφάλεια” > “Windows Security”. Εκεί θα σας δοθεί μια σύντομη αναφορά για την κατάσταση του συστήματος σας. Μπορείτε επίσης να πατήσετε “άνοιγμα” της εφαρμογής “Windows Security”  για να έχετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες της. Εκεί, σας εμφανίζει την “Προστασία από ιούς και απειλές”, όπου μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη σάρωση για τυχόν τρέχουσες απειλές. Αν θελήσετε να κάνετε πιο προηγμένη σάρωση πατάτε εκεί που λέει “Εκτέλεση νέας σάρωσης για προχωρημένουςόπου θα σας εμφανίσει τις παρακάτω επιλογές:

  • Πλήρης σάρωση. Σαρώνει κάθε αρχείο ή πρόγραμμα που εκτελείται τη δεδομένη στιγμή στη συσκευή σας, για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κάποια επικίνδυνη διαδικασία σε εξέλιξη.
  • Προσαρμοσμένη σάρωση. Σαρώνει μόνο τα αρχεία και τους φακέλους που επιλέγετε.
  • Microsoft Defender σάρωση χωρίς σύνδεση. Χρησιμοποιεί τους πιο πρόσφατους προσδιορισμούς, για να σαρώσει τη συσκευή σας για τις τελευταίες απειλές. Εκτελέστε τη όταν ανησυχείτε ότι τη συσκευή σας έχει εκτεθεί σε λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας ή σε έναν ιό ή εάν θέλετε να σαρώσετε τη συσκευή σας χωρίς να είστε συνδεδεμένοι στο Internet. Με αυτήν την ενέργεια θα επανεκκινήσετε τη συσκευή σας, επομένως, φροντίστε να αποθηκεύσετε τα αρχεία που ίσως έχετε ανοιχτά.

Ενώ πριν λίγα χρόνια αυτό το αντιικό λογισμικό της Microsoft θεωρούνταν άχρηστο, σήμερα κατατάσσεται δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως Avast και Kaspersky, μπλοκάροντας το 99.7% των απειλών. Η Microsoft έχει βάλει ως προτεραιότητα πλέον την προστασία των χρηστών της αλλά και των συστημάτων τους.