Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής κι Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί μια ιδιαίτερα συνήθη διαταραχή κατά την παιδική ηλικία, αν κι εμφανίζεται συχνότερα σε αγόρια. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να διατηρήσουν την προσοχή τους σε ένα συγκεκριμένο έργο, καθώς αποσπούνται εύκολα. Επίσης, δυσκολεύονται να παραμείνουν σε μια συγκεκριμένη θέση χωρίς να κινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η συμπεριφορά τους μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερκινητική και παρορμητική. Τα παραπάνω φέρουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά με ΔΕΠΥ να δυσκολεύονται συνήθως να συμβαδίσουν με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος κι αναλυτικού προγράμματος.
Αναλογιζόμενη τα παραπάνω, επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ανέπτυξε στα πλαίσια του ADHD360 το παιχνίδι Pizza on time. Το ADHD360 αποτελεί μια πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, που, εκτός από το παιχνίδι, περιλαμβάνει και μια εφαρμογή για την παρατήρηση της συμπεριφοράς σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, με σκοπό να βελτιωθούν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ που παρουσιάζουν τα παιδιά. Το Pizza on time αποτελεί ένα παιχνίδι σοβαρού σκοπού, καθώς βοηθάει τους γονείς να μάθουν αν υπάρχουν ενδείξεις ότι το παιδί τους πάσχει από ΔΕΠΥ, καθώς κι αν πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του τμήματος Ιατρικής κι από μια εταιρεία ανάπτυξης video games. Επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο Παναγιώτης Μπαμπίδης και συντονιστής ο Ιωάννης Βλαχάβας, καθηγητές και διευθυντές εργαστηρίων του ΑΠΘ. Στο παιχνίδι, όπως και στην εφαρμογή, έχουν δωρεάν πρόσβαση οι γονείς παιδιών ηλικίας 7 έως 16 ετών. Αν κι ένας περιορισμένος αριθμός παιδιών έχει ήδη παίξει το παιχνίδι, πραγματοποιήθηκε και διαδικτυακή εκδήλωση μέσω Zoom με σκοπό την ενημέρωση των ειδικών ψυχικής υγείας, αλλά και των γονέων για την πλατφόρμα ADHD360.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι το παιχνίδι δεν φέρει διαγνωστικό χαρακτήρα, καθώς δεν είναι ικανό να αποτελέσει από μόνο του διάγνωση της ΔΕΠΥ. Σίγουρα όμως μπορεί να εντοπίσει ενδείξεις ύπαρξης του προβλήματος κι αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία στον χώρο της τεχνολογίας και της ψυχικής υγείας.
Πηγή: CNN Greece
Ονομάζομαι Μπεκιάρη Μαρίνα, είμαι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχω το ρόλο του ασκούμενου ψυχολόγου στο CSIi. Ασχολούμαι με την συγγραφή και τη μετάφραση άρθρων, τη δημιουργία και προσαρμογή του υλικού για τις ακαδημίες των γονέων και μαθητών, καθώς και με την ενημέρωση κι υποστήριξη μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.