Γράφει ο Νίκος Λεοντίτσης, IT Expert

Για πολύ καιρό αναρωτιόμουν και έψαχνα τον τρόπο με τον οποίο μπορώ να εξασφαλίσω την προστασία του λογαριασμού μου στο Facebook. Ακούγοντας για καιρό φράσεις όπως «μου χάκαραν το προφίλ», «μου έκλεψαν τους  κωδικούς», «αδυνατώ να συνδεθώ, δεν είμαι χρήστης του προφίλ μου πια» κλπ, έψαχνα να βρω έναν τρόπο να μπορώ όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά να προστατέψω την ιδιωτικότητα και τον λογαριασμό μου.

Ψάχνοντας λοιπόν στις  ρυθμίσεις να δημιουργήσω έναν όσο το δυνατόν πιο ισχυρό κωδικό, ανακάλυψα την επιλογή ρύθμισης σύνδεσης στο λογαριασμό με την γεννήτρια κωδικών. Η γεννήτρια κωδικών είναι μια λειτουργία ασφαλείας για την εφαρμογή Facebook που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.

 

Τι σημαίνει αυτό;

Όταν λοιπόν, η γεννήτρια κωδικών είναι ενεργοποιημένη, το κινητό μας δημιουργεί έναν ειδικό κωδικό ασφαλείας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε εμείς όταν συνδεόμαστε από νέα συσκευή ή νέο πρόγραμμα περιήγησης.

Η γεννήτρια κωδικών λειτουργεί στη φορητή συσκευή μας, ακόμα κι αν δεν έχουμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων κειμένου (SMS) ή σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε τη γεννήτρια κωδικών αν ποτέ χρειαστεί να αλλάξουμε τον κωδικό πρόσβασης.

Έτσι, δημιουργούμε δύο πολύ βασικά πράγματα, την ασπίδα και την ασφάλεια! Η ασπίδα αυτή προστατεύει το λογαριασμό μας, που σημαίνει ότι και τον κωδικό να ανακαλύψει κάποιος και θελήσει να συνδεθεί χωρίς τη δική μας έγκριση, δεν θα το καταφέρει σε πρώτη φάση, διότι αν δεν  δοθεί έγκριση από τον αριθμό τηλεφώνου που έχει δηλωθεί ως προϋπόθεση για έγκριση σύνδεσης καθιστά τον όποια προσπάθεια του «καλοθελητή» αποτυχημένη!

Επομένως, χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική η προσπάθεια που έχει γίνει για σύνδεση στο λογαριασμό μου από άλλους  δεν έχει επιτευχθεί και ήταν ανεπιτυχής.

Παρόλα αυτά, συνιστώ να είμαστε προσεκτικοί με τις εγκρίσεις που δίνουμε, διότι ακόμα και προετοιμασμένος να είσαι υπάρχει περίπτωση να σου έρθει ειδοποίηση σύνδεσης και να γίνει προσπάθεια να συνδεθεί κάποιος στο λογαριασμό σου, όπου σε αυτή τη περίπτωση προτού πατήσεις το «Ναι» της έγκρισης, βεβαιώσου πως είναι όντως εσύ αυτός που αιτείται της σύνδεσης!