Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Πώς μπορώ να καταλάβω πότε μια ιστοσελίδα είναι ασφαλής;

Aπό τον Δημήτρη Τακετζή,

Το διαδίκτυο σήμερα προσφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες. Με λίγη προσοχή και έρευνα μπορώ να περιηγούμαι και να κάνω αγορές με ασφάλεια.

1) Ελέγχω το πιστοποιητικό SSL

Αρχικά ελέγχω τη διεύθυνση URL του ιστότοπου. Εάν ξεκινάει με “https” αντί για “http” σημαίνει ότι η σελίδα είναι ασφαλής χρησιμοποιώντας πιστοποιητικό SSL (το s είναι το αρχικό γράμμα της λέξης secure δηλαδή, ασφαλής). Αυτά τα πιστοποιητικά διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα που εισάγετε στην σελίδα μεταφέρονται από το πρόγραμμα περιήγησής σας στην σελίδα και αντίστροφα, κρυπτογραφημένα.

2) Ελέγχω την ονομασία της σελίδας

Οι κακόβουλοι στο διαδίκτυο δημιουργούν μερικές φορές σελίδες που μιμούνται τις γνήσιες και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες να αγοράσουν κάτι από τις ψεύτικες. Αυτές οι σελίδες συχνά φαίνονται ακριβώς ίδιες με τις γνήσιες.

Για παράδειγμα ένας κακόβουλος μπορεί να αγοράσει τον όνομα “www.thebodysh0p.gr” και να δημιουργήσει μία σελίδα στη συγκεκριμένη τοποθεσία που μοιάζει ακριβώς με την ιστοσελίδα του thebodyshop. Μπορεί επίσης να αγοράσει ένα πιστοποιητικό ssl για την σελίδα και να προσπαθήσει να εξαπατήσει τους χρήστες (χρησιμοποιώντας μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” ή άλλες μεθόδους) για να αγοράσουν αντικείμενα ή να συνδεθούν στους λογαριασμούς τους στην ψεύτικη σελίδα.

Για να αποφύγω τέτοιου είδους επιθέσεις, εξετάζω πάντα τον όνομα της σελίδας στην οποία βρίσκομαι. Αν λάβω ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την τράπεζά μου ή από κάποιον άλλο πωλητή στο διαδίκτυο, δεν κάνω κλικ στον σύνδεσμο του μηνύματος. Πληκτρολογώ το όνομα στο πρόγραμμα περιήγησής μου για να βεβαιωθώ ότι θα συνδεθώ στον ιστότοπο που επιθυμώ.

3) Ελέγχω για ενδείξεις ότι η εταιρεία είναι πραγματική

Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που μπορώ να αναζητήσω για να καταλάβω αν η εταιρεία είναι πραγματική ή όχι.

Φυσική διεύθυνση και αριθμός τηλεφώνου – Εάν η εταιρεία αναφέρει μια φυσική διεύθυνση και έναν αριθμό τηλεφώνου, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ότι πρόκειται για πραγματική επιχείρηση. Οι αξιόπιστες εταιρείες θα καταχωρήσουν τις πληροφορίες τους, ώστε να μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Πολιτική επιστροφής – Οι αξιόπιστες σελίδες πρέπει να αναφέρουν την πολιτική επιστροφής τους καθώς και την πολιτική αποστολής τους. Εάν δεν μπορώ να βρω αυτές τις πολιτικές στην ιστοσελίδα τους, πιθανώς να μην επιθυμώ να αγοράσω από αυτές.

Οι τιμές είναι υπερβολικά χαμηλές – Είμαι επιφυλακτικός από τις σελίδες που προσφέρουν προϊόντα σε τιμές που είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα έπρεπε να είναι. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος τα προϊόντα να είναι κλεμμένα, όχι γνήσια ή να μην τα παραλάβετε ποτέ.

Δήλωση προστασίας ιδιωτικού απορρήτου – Οι αξιόπιστες σελίδες πρέπει να σας ενημερώνουν για το πώς προστατεύουν τα δεδομένα σας και αν τα παρέχουν σε τρίτους. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η σελίδα παρέχει δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων και να την διαβάσετε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά.