Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Επιτρέπεται να κοινοποιήσει κάποιος προσωπικές συνομιλίες μου στο messenger χωρίς την άδειά μου;

Aπό την Ανδριανή Αυγερινού,

Ο ορισμός της ιδιωτικής συνομιλίας ,από μόνος του είναι ξεκάθαρος!

Η δημοσιοποίηση-κοινοποίηση ιδιωτικής συνομιλίας, χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση και συγκατάθεση αμφοτέρων των συνομιλητών, παραβιάζει συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα και αρχές ,όπως είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής ,η προστασία των προσωπικών δεδομένων και φυσικά το απόρρητο των επικοινωνιών. Η παραβίαση συνιστά αδίκημα. Το  άρθρο 19, § 1 του Συντάγματος  , αναφέρεται στο απόρρητο των επιστολών και της επικοινωνίας, το οποίο και είναι απαραβίαστο.

Εντούτοις ,στην Ελλάδα, η νομοθεσία σχετικά με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ακόμη αρκετά ελλιπής .

Η συχνότητα της παραβίασης αυτής είναι πολύ συχνή και ανησυχητική, διότι , αφενός αρκετοί χρήστες της πλατφόρμας του messenger ,δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του και αφετέρου, ακόμη περισσότεροι δεν είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που διατρέχουν και  αδιαφορούν.

Πόσοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο: Όσοι συνομιλούν με αγνώστους και μοιράζονται μαζί τους προσωπικές, αλλά και κάθε άλλου είδους πληροφορίες .

Το αν κάποιος είναι γνωστός ή φίλος, δεν θα πρέπει να είναι και δείγμα εφησυχασμού. Επίσης όσοι χρησιμοποιούν κινητά ή υπολογιστές τρίτων ,ή internet café προκειμένου να συνδεθούν στο messenger, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά πριν το επαναλάβουν ,διότι ο κωδικός τους μπορεί να αποθηκευτεί στις συσκευές αυτές πατώντας απλά ένα ‘’ΝΑΙ’’ στην ερώτηση ‘’αποθήκευση κωδικού; ‘’. Αυτό συμβαίνει  συνήθως λόγω βιασύνης και χωρίς  να το καταλάβουν .