Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Φαινόμενο ‘Τhank you, next’: Διαπομπεύοντας τους πρώην μας στα social media

Aπό την Πόλυ Κεφάλα,

Η διάλυση μιας σχέσης είναι από μόνη της μια από τις πιο συναισθηματικές και αγχωτικές εμπειρίες στη ζωή του ατόμου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ρομαντικές σχέσεις ξεκινούν με ενθουσιασμό, ελπίδες και σχέδια για το μέλλον που όμως κάποιες περιπτώσεις δεν καταλήγουν έτσι όπως επιθυμούμε και έρχεται η ματαιότητα, η θλίψη, ο θυμός, η άρνηση και όλα αυτά τα δυσφορικά συναισθήματα που δε μπορούμε να διαχειριστούμε καθώς είχαμε εναποθέσει όνειρα και προσδοκίες για το συγκεκριμένο άτομο.

Όταν λοιπόν έρχεται η ρήξη στη σχέση πλημμυριζόμαστε από θλίψη, απογοήτευση και βιώνουμε ένα πένθος. Βιώνοντας λοιπόν αυτό ο πένθος η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να μεταβούμε όλα τα στάδια του πένθους σωστά έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Ωστόσο πολλοί καταφεύγουν να αναλύουν και να εξηγούν το χωρισμό τους και το τι συνέβη σε όλη την πορεία της σχέσης τους σε ομάδες στο facebook όπου όλοι όσοι είναι μέλη βιώνουν την ίδια κατάσταση, γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό με βάση ψυχολογική προσέγγιση;

Όποια δυσάρεστη κατάσταση και να βιώνει κάποιος στην πορεία της ζωής του είτε είναι έντονη είτε όχι πιστεύει και θεωρεί ότι μόνο σε εκείνον συμβαίνουν τα πιο δυσάρεστα, είναι τόσο έντονη για το άτομο η φόρτιση όπου δε μπορεί να το διαχειριστεί, οι ομάδες λοιπόν στο facebook που έχουν ένα συγκεκριμένο σκοπό συζήτησης λειτουργούν σαν ομαδική ψυχοθεραπεία, όπου όλοι μαζεύονται και έχουν το ίδιο πρόβλημα άλλος πιο έντονο, άλλος πιο διαχειρίσιμο (βέβαια παίζει ρόλο και η δομή προσωπικότητας του καθενός), και λειτουργεί αυτό το ομαδικό ανακουφιστικά για το ίδιο το άτομο αφού θεωρεί ότι και άλλοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.

Επιπλέον σε αυτές τις ομάδες υπάρχει άλλο πλεονέκτημα για το άτομο που είναι μέλος σε αυτές τις σελίδες, ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή και όποτε το συναίσθημά του έχει κορυφωθεί, έχει την ευκολία να μιλήσει, να μην δηλώσει την παρουσίαση του πουθενά και απλά να ανταλλάξει μηνύματα και συμβουλές με αγνώστους που ξέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον κρίνουν για τίποτα. Όλη αυτή η διαδικασία έχει ωθήσει αρκετούς νέους και όχι μόνο να καταφεύγουν εκεί για να απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα και να βρουν λύσεις στο πρόβλημά τους.

Όμως θυμηθείτε, υπάρχουν και ειδικοί ψυχικής υγείας οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα με ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις και με επιστημονικές γνώσεις όπου είναι διαθέσιμοι να σας ακούσουν όχι μόνο με ένα ραντεβού στο γραφείο τους, αλλά και με online επικοινωνία και υπάρχουν και πολλοί φορείς και κέντρα ημέρας όπου παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχοθεραπείας καθώς και τηλεφωνική συμβουλευτική υποστήριξη.