Κυβερνοπόλεμος, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Πως η τεχνολογία χρησιμοποιείται ως μέσο άμυνας για διασυνοριακές συγκρούσεις

Γράφει η Δήμητρα Καριεντίδου

Οι διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ των χωρών και οι επιπτώσεις που έχουν στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν αποδειχθεί ολέθριες στο πέρασμα των γενεών. Επιτροπές και κινήματα έχουν συγκροτηθεί κατά των πρακτικών αυτών, με τεράστιο έργο το οποίο όμως πολλές φορές κρίνεται άκαρπο, λόγω των οικονομικών και εδαφικών οφελών που μπορούν να έχουν τα κράτη μέσα από τους πολέμους.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Μέσα από την εξέλιξη αυτή έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος, στο κομμάτι της υγείας, της εκπαίδευσης αλλά και της διασυνοριακής άμυνας. Όσον αφορά ειδικά το κομμάτι των συγκρούσεων μεταξύ των χωρών, παρατηρούμε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με εξειδικευμένα συστήματα που στοχεύουν στην εξάλειψη του μέχρι τώρα προτύπου για τις επιθέσεις αλλά και την άμυνα.

Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογική καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατιωτική υπεροχή. Κάθε χώρα επιδιώκει να έχει το πάνω χέρι στους πολέμους και η προηγμένη τεχνολογία προσφέρει αυτό το πλεονέκτημα. Με τη χρήση τεχνολογικών όπλων, οι στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να διεξάγουν πιο ακριβείς και αποτελεσματικές επιχειρήσεις, μειώνοντας τον αριθμό των απωλειών, τόσο από την πλευρά τους, όσο και από την πλευρά των αμάχων. Αυτό επιτρέπει, επίσης, τη διεξαγωγή πολέμων από απόσταση, μειώνοντας την ανάγκη για άμεση φυσική εμπλοκή των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι η ανάγκη για αποτροπή επιθέσεων. Οι χώρες που κατέχουν τεχνολογικά προηγμένα όπλα μπορούν να αποτρέψουν πιθανές επιθέσεις, καθώς οι αντίπαλοι γνωρίζουν ότι η σύγκρουση με μια τέτοια χώρα θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και ενδεχομένως καταστροφική. Η ύπαρξη τεχνολογικών όπλων λειτουργεί συχνά ως μέσο αποτροπής και διασφάλισης της ειρήνης μέσω της ισορροπίας δυνάμεων.

Ο κυβερνοπόλεμος αποτελεί έναν από τους νεότερους και πιο κρίσιμους τομείς της στρατιωτικής τεχνολογίας. Μέσω της παραβίασης υπολογιστικών συστημάτων, οι δυνάμεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες του εχθρού, να διαταράξουν τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών και να παραλύσουν τα συστήματα επικοινωνίας και διοίκησης του αντιπάλου. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην προσαρμοστικότητα και την ευελιξία της εκάστοτε χώρας, καθώς τα σύγχρονα οπλικά συστήματα είναι συχνά σχεδιασμένα ώστε να προσαρμόζονται σε διάφορες συνθήκες και αποστολές. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την ταχεία αναπροσαρμογή των στρατηγικών και τακτικών, επιτρέποντας στους στρατιωτικούς διοικητές να ανταποκρίνονται άμεσα στις αλλαγές του πεδίου της μάχης και στις κινήσεις του εχθρού. Με τις νέες αυτές τεχνολογίες ελαχιστοποιείται ο ανθρώπινος παράγοντας , καθώς η χρήση αυτοματισμών και ρομποτικής στην πολεμική τεχνολογία μειώνει την ανάγκη για ανθρώπινη παρουσία σε επικίνδυνες αποστολές. Αυτό όχι μόνο προστατεύει ζωές αλλά και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων, καθώς οι μηχανές μπορούν να λειτουργούν χωρίς κούραση και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους. Η χρήση προηγμένων επικοινωνιακών συστημάτων και τεχνολογιών δικτύου επιτρέπει τη γρήγορη και αξιόπιστη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων και των διοικητικών κέντρων. Αυτό οδηγεί σε καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων, γρηγορότερη λήψη αποφάσεων και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις εξελίξεις του πολέμου.

Τα τεχνολογικά όπλα υπερτερούν σε σχέση με τα παραδοσιακά όπλα και παρουσιάζουν οφέλη ως προς πολύπλευρα σημεία στην κρίσιμη στιγμή μιας διασυνοριακής αναμέτρησης.

Πρώτα απ’ όλα, η ακρίβεια και η αποδοτικότητα είναι σημαντικά βελτιωμένες. Τα σύγχρονα τεχνολογικά όπλα, όπως οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μπορούν να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους με μεγάλη ακρίβεια, μειώνοντας τις παράπλευρες ζημιές και τις απώλειες αμάχων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε πολέμους όπου οι μάχες συχνά λαμβάνουν χώρα σε κατοικημένες περιοχές.

Επιπλέον, τα τεχνολογικά όπλα παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε όρους ταχύτητας και εμβέλειας. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία πυραύλων επιτρέπει την γρήγορη αντίδραση και την ικανότητα να πλήττονται στόχοι σε μεγάλη απόσταση. Αυτό επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να δρουν με μεγαλύτερη ευελιξία και να επιτυγχάνουν την κατάρριψη στόχων πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Επίσης, η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών παίζει καθοριστικό ρόλο στην υπεροχή των τεχνολογικών όπλων. Με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων , οι στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους σε πραγματικό χρόνο, αποκτώντας καλύτερη αντίληψη της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και λαμβάνοντας γρήγορα αποφάσεις.

Η χρήση τεχνολογίας σε οπλικά συστήματα επιτρέπει την επιτήρηση και την αναγνώριση με τρόπους που τα παραδοσιακά μέσα δεν μπορούν να επιτύχουν. Δορυφορικά συστήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και συσκευές νυχτερινής όρασης επιτρέπουν στις στρατιωτικές δυνάμεις να παρακολουθούν τις κινήσεις του εχθρού, να εντοπίζουν κρυφά οπλικά συστήματα και να αναγνωρίζουν στόχους με ακρίβεια , ακόμα και τις νυχτερινές ώρες.

Τα τεχνολογικά όπλα συχνά απαιτούν λιγότερους πόρους σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα, ειδικά όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Η αυτοματοποίηση και η προηγμένη τεχνολογία σημαίνουν ότι λιγότεροι στρατιώτες χρειάζονται για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι δαπάνες για εκπαίδευση, συντήρηση και ανεφοδιασμό.

Ένα ζωντανό παράδειγμα για να κατανοήσουμε σε βάθος , την συμβολή των τεχνολογικών μέσων στις διασυνοριακές συγκρούσεις είναι  το μαύρο κουτί που βρίσκεται στον πίνακα οργάνων των στρατιωτικών φορτηγών της Ουκρανίας  με την μικρή του οθόνη να φωτίζεται με προειδοποιήσεις όταν ρωσικά drones πετούν πάνω από τους στρατιώτες. Το <<όπλο >> αυτό , προειδοποιεί για τους αόρατους κινδύνους  με την βοήθεια μέσα από τρεις κεραίες σε σχήμα μανιταριού που αποτελούν ξεχωριστό εξοπλισμό μπλοκαρίσματος drones και βρίσκονται στην οροφή του εκάστοτε ουκρανικού οχήματος. Ο εξοπλισμός μπλοκαρίσματος εμποδίζει περίπου το 75% των συχνοτήτων που χρησιμοποιούν τα drones για να επικοινωνούν με τους χειριστές τους. Καθώς οι άνδρες εργάζονται, ένα ρωσικό drone περνάει αρκετές φορές από πάνω τους , ενώ κάθε φορά που το κάνει, οι στρατιώτες υποχωρούν στο υπόγειο, περιμένουν να δοθεί το σήμα ασφάλειας προκειμένου να συνεχίσουν. Όταν το drone απογειώνεται μέσα στη νύχτα , παρακολουθούν την πορεία του από ένα δεύτερο drone παρακολούθησης.

Συνοψίζοντας, η χρήση τεχνολογικών όπλων στις διασυνοριακές συγκρούσεις έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πόλεμοι. Παρά τις επιπτώσεις των πολέμων στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις παρέχουν στα κράτη τη δυνατότητα να αποκτούν στρατιωτική υπεροχή, να ενισχύουν την αποτρεπτική τους δύναμη και να μειώνουν τις ανθρώπινες απώλειες. Μέσα από την πρόοδο της τεχνολογίας, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γίνονται πιο ακριβείς, αποδοτικές και ασφαλείς, ενώ τα σύγχρονα συστήματα πληροφοριών και επικοινωνιών εξασφαλίζουν την καλύτερη συντονιστική ικανότητα των στρατιωτικών δυνάμεων. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη και χρήση τεχνολογικών όπλων εγείρει και ηθικά διλήμματα και απαιτείται προσεκτική διαχείριση για να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες θα χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να προάγει την ειρήνη και την ασφάλεια παγκοσμίως. Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις που οι διεθνείς κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίσουν υπεύθυνα , με απώτερο σκοπό το κοινό καλό , προωθώντας σε κάθε ευκαιρία την παγκόσμια ειρήνη .

Πηγή:

https://www.bbc.com/news/articles/cne4vl9gy2wo