Γράφει η Νάσια Ρέτση
Πρόσφατα έγινε γνωστό πως μια Κινέζα blogger πέθανε ξαφνικά, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης (live stream), εξαιτίας της κατανάλωσης μιας υπέρογκης ποσότητας φαγητού. Συγκεκριμένα, η Pan Xiaoting, όπως ονομαζόταν, ήταν 24 ετών η οποία και είχε στραφεί προς το φαινόμενο του mukbang, εδώ και πολλά χρόνια, όταν ανακάλυψε μέσω ενός φίλου της, πόσα πολλά χρήματα μπορεί να αποσπάσει κάνοντας κάτι τέτοιο.
Το mukbang, προέρχεται από την Νότια Κορέα και πρόκειται για βίντεο ή ζωντανές μεταδόσεις, στα οποία το άτομο καταναλώνει συνήθως μια μεγάλη ποσότητα φαγητού για να διασκεδάσει το διαδικτυακό κοινό του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φάνηκε πως σταδιακά, όσο αυξανόταν η δημοτικότητά της στο διαδίκτυο, τόσο αυξάνονταν και οι μερίδες του φαγητού που κατανάλωνε. Με την αύξηση της δημοσιότητας της, πέρα από το μέγεθος των ποσοτήτων τροφής που έτρωγε, αυξήθηκε όπως ήταν λογικό, και η ενασχόληση της με το διαδίκτυο και τα social media γενικά, αναπτύσσοντας έτσι έναν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Οι γονείς της μάλιστα, της είχαν εκφράσει τους προβληματισμούς τους γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και γενικά τον τρόπο ζωής της, παρόλα αυτά η Pan δεν φάνηκε να τους συμμερίζεται. Από ένα σημείο και έπειτα, ακόμη και οι διαδικτυακοί θαυμαστές της φάνηκε πως ανησυχούσαν για τις μερίδες που κατανάλωνε, ωστόσο, η ίδια απέρριπτε τέτοιου είδους σχόλια. Έτσι, εξακολούθησε να μεταδίδει ζωντανά τον εαυτό της να τρώει τεράστιες ποσότητες μέχρι που κατέρρευσε σε μια από αυτές τις μεταδόσεις.
Με αφορμή, λοιπόν, το παραπάνω περιστατικό, η συσχέτιση ανάμεσα στην παθολογική χρήση του διαδικτύου και τις δυσλειτουργικές διατροφικές συνήθειες είναι εμφανής, κάτι που αποδεικνύεται από τα επιστημονικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, ο διαδικτυακός εθισμός έχει συνδεθεί με προβληματικές διατροφικές συμπεριφορές, όπως η υπερφαγία ή ακόμη και με σοβαρότερες διαταραχές όπως η ψυχογενής βουλιμία και ανορεξία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας γίνει ένα τόσο μεγάλο σύμβολο της εποχής μας, ασκούν τεράστια επιρροή στην ψυχολογία και κατ’ επέκταση στον τρόπο ζωής μας. Μια βασική πτυχή που επηρεάζουν είναι αυτή της διατροφής. Είτε θα ενθαρρύνουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες , μέσω φαινομένων όπως το muckbang, οδηγώντας έτσι τα άτομα στην υπερφαγία και γενικώς στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, που αντίστοιχα οδηγεί στην αύξηση βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας, είτε θα προτρέπουν έμμεσα σε συμπεριφορές όπως τη θερμιδομέτρηση, την υπερβολική άσκηση, την παρακολούθηση κάποιου αυστηρού προγράμματος δίαιτας και σε πολλές περιπτώσεις την παράλειψη γευμάτων, μέσα από άλλα ‘’trends’’ όπως ‘’ what i eat in a day’’.
Η ποιότητα και ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται κανείς με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ποικίλλει, αλλάζοντας την επιρροή που αυτά ασκούν στον καθένα. Όλες αυτές οι εικόνες και τα βίντεο στα οποία εκτίθενται τα άτομα, επιδρούν στη σχέση που έχουν με το σώμα τους και ευρέως με το φαγητό. Το φαινόμενο του muckbang σε συνδυασμό με τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικώς στο διαδίκτυο, συχνά ωθούν τόσο τους ίδιους τους bloggers όσο και τους θαυμαστές τους να καταναλώνουν ποσότητες φαγητού μεγαλύτερες από αυτές που πραγματικά χρειάζονται, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν έναν όλο και περισσότερο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, με ότι αυτό συνεπάγεται, είτε σε σωματικό επίπεδο είτε σε ψυχολογικό. Τέτοια λοιπόν φαινόμενα όπως το mukbang, αποτελούν ένα τρανό παράδειγμα της θυσίας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας και ευεξίας στο βωμό του κέρδους και της δημοσιότητας.
Καταληκτικά, όσο μεγάλο και εάν είναι το χρηματικό κέρδος και όσο αντίστοιχα μεγάλη εάν είναι και η φήμη που συνοδεύουν τέτοιου είδους διαδικτυακές δραστηριότητες, το ψυχικό και σωματικό κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερα και αυτό αποδείχθηκε. Είναι λοιπόν σημαντικό, να θέτει κανείς υγιή όρια απέναντι στο διαδίκτυο και την τεχνολογία γενικώς και να διατηρεί μια κριτική στάση απέναντι σε ό,τι συναντά στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρόλο που τα social media αποτελούν ένα βασικό αν όχι δεδομένο κομμάτι της ζωής των ατόμων, χρειάζεται να αναγνωρίζουν ότι η σωματική και η ψυχική υγεία και ευημερία τους βρίσκεται πέρα και πάνω από αυτά.
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.