Διαδίκτυο, Εγκλήματα, Κοινωνία

Παράνομο εμπόριο άγριας ζωής: Μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων

Το Dark Web αποτελεί με διαφορά τη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων και υπηρεσιών κάθε λογής. Από σπάνια βιβλία και δίσκους, μέχρι ναρκωτικές ουσίες και συμβόλαια θανάτου, έχει μπει ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο των Αρχών. Το Darknet αποτελεί το μέρος του διαδικτύου που, για να έχει πρόσβαση ο χρήστης σε αυτό, απαιτείται η χρήση διαφορετικών μηχανών αναζήτησης, με γνωστότερο όλων το Tor. Η δύσκολη πρόσβαση σε συνδυασμό με τη δυνατότητα αγοράς και πώλησης παράνομων ουσιών και υπηρεσιών, έχει καταστήσει το Dark Web ως το μέρος του διαδικτύου με τη μεγαλύτερη εγκληματική δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια, το παραεμπόριο εξωτικών ζώων και φυτών έχει γνωρίσει τεράστια άνθηση. Η παράνομη αγοραπωλησία άγριας ζωής έχει ήδη αποδειχθεί από την INTERPOL από το 2016, κυρίως με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Η έρευνα έδειξε πως υπήρχαν τουλάχιστον 20 δημοσιεύσεις για αγορά ελεφαντόδοντου, δέρματος τίγρης ή κέρατου ρινόκερου, τα οποία αποτελούν αντικείμενα τεράστιας αξίας.

Η έκταση της παράνομης εμπορίας εξωτικών ζώων και φυτών δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς από τις Αρχές. Αυτό συμβαίνει διότι το οργανωμένο έγκλημα, που την ενορχηστρώνει, καλύπτει αποτελεσματικά τα ίχνη του, κυρίως μέσω της ανωνυμίας και της ασφάλειας που προσφέρει το Dark Web. Επιπλέον, φαίνεται πως οι εγκληματικές ομάδες που ασχολούνται με το εμπόριο άγριας ζωής έχουν συνδεθεί και με άλλου είδους εγκλήματα, όπως το οικονομικό και την εμπορία όπλων.

Η περιβαλλοντική καταστροφή της παραπάνω εγκληματικής δραστηριότητας είναι μεγάλη. Τα περισσότερα ζώα που θηρεύονται, όχι μόνο απάγονται από το βιότοπό τους, όχι μόνο δολοφονούνται εν ψυχρώ για την μετέπειτα ακριβή πώλησή τους, αλλά, κινδυνεύουν και με οριστικό αφανισμό. Ακόμη, πολλοί άνθρωποι που έχουν συγκροτήσει ομάδες για την προστασία των ζώων δολοφονούνται από λαθροκυνηγούς.

Μια σχετικά πρόσφατη υπόθεση αποτελεί αυτή του Joe Exotic ή The Tiger King, όπως έγινε γνωστός στο ντοκιμαντέρ του Netflix. Ο Joseph Maldonado-Passage, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, διέθετε ένα ζωολογικό κήπο με πολλά εξωτικά ζώα που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχει διασώσει. Ανάμεσα στα διάφορα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας και κακοποίηση, είναι και η παράνομη εμπορία των εξωτικών ζώων που έχει αποκτήσει, που σύμφωνα με έρευνες των Αρχών, απήχθησαν παρανόμως, για να μεταφερθούν στην Αμερική για λογαριασμό διάφορων ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένου και του προαναφερθέντος. Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ εκκρεμεί ακόμα η εκδίκαση της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει η INTERPOL, η χρήση του διαδικτύου έχει καταστήσει την παράνομη εμπορία άγριας ζωής ως μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων. Ενδεικτικά, μια έρευνα της INTERPOL σε συνεργασία με τη IFAW (International Fund for Animal Welfare, ένας οργανισμός για την προστασία των ζώων) έδειξε πως μέσα σε δυο εβδομάδες πωλήθηκαν ελεφαντόδοντα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε διαδικτυακές δημοπρασίες που διενεργήθηκαν σε 9 ευρωπαϊκές χώρες. Η INTERPOL έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο με πολλές παγκόσμιες οργανώσεις για την προστασία των ζώων, καθώς και με σώματα ασφαλείας από ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να υπάρξει μια οργανωμένη αντιμετώπιση της παράνομης διαδικτυακής και μη εμπορίας άγριας ζωής.

Πηγές:

https://www.worldwildlife.org/threats/illegal-wildlife-trade

https://www.interpol.int/en/News-and-Events/News/2023/Illegal-wildlife-trade-has-become-one-of-the-world-s-largest-criminal-activities

https://www.readfrontier.org/stories/joe-exotic-calls-new-charges-of-wildlife-trafficking-tiger-slayings-a-witch-hunt/

https://emagazine.com/how-tiger-king-has-helped-reduce-wildlife-trafficking/

https://www.interpol.int/fr/Actualites-et-evenements/Actualites/2017/Research-identifies-illegal-wildlife-trade-on-the-Darknet