Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Το δράμα της OpenAI συνεχίζεται: Ο Sam Altman μπορεί να σκέφτεται την επιστροφή του στην εταιρεία

Μετάφραση

Σε μια αναπάντεχη εξέλιξη μετά την απροσδόκητη απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, Sam Altman, την Παρασκευή, ο ηγέτης της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σκέφτεται να επιστρέψει.

Πολλαπλές ειδησεογραφικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένων της Wall Street Journal και των New York Times, επικαλούνται ανώνυμες πηγές που λένε ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την απόλυση και έχει ζητήσει από τον Altman να επιστρέψει. Ο Altman εξετάζει την προσφορά, ανέφεραν οι εν λόγω πηγές.

Αυτό θα σηματοδοτούσε μια συγκλονιστική ανατροπή σε ένα από τα πιο παράξενα κεφάλαια των αλλαγών στην ηγεσία της Silicon Valley – και μια απόφαση-κλειδί που θα μπορούσε να επηρεάσει τον έλεγχο του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης, μιας από τις βασικές τεχνολογίες που αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για τις επόμενες δεκαετίες.

Η OpenAI δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Πώς απολύθηκε ο Altman

Η αλλαγή στην ηγεσία-βόμβα, η οποία συγκλόνισε έναν γίγαντα της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης, πραγματοποιήθηκε εξαιρετικά γρήγορα, δήλωσε ο Greg Brockman, συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος της εταιρείας, σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter. Η απόλυση του Altman εκτυλίχθηκε την Παρασκευή τόσο απότομα όσο και δημόσια, σύμφωνα με έναν από τους συνιδρυτές της εταιρείας, ο οποίος δήλωσε ότι υποβιβάστηκε και ο ίδιος και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Βασικός παράγοντας για την απομάκρυνση του Altman ήταν η ύπαρξη εντάσεων μεταξύ του Altman, ο οποίος ευνοούσε την επιθετικότερη προώθηση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, τα οποία ήθελαν να κινηθούν πιο προσεκτικά, σύμφωνα με την Kara Swisher, συνεργάτιδα του CNN, η οποία μίλησε με πηγές που γνωρίζουν την κρίση.

Η ανάρτηση του Brockman, η οποία φαινόταν να είναι μια κοινή δήλωση που μιλούσε για τον ίδιο και τον Altman, ανέφερε ότι οι δύο τους “προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη”, αλλά συνόψισε την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην απόλυση του Altman.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Altman έλαβε ένα γραπτό μήνυμα από τον Ilya Sutskever, έναν άλλο συνιδρυτή του OpenAI και επικεφαλής επιστήμονα, δήλωσε ο Brockman. Το γραπτό μήνυμα ζητούσε από τον Altman να συμμετάσχει σε μια συνάντηση την επόμενη ημέρα. “Ο Sam συμμετείχε σε μια συνάντηση, στην οποία ήταν παρόν όλο το διοικητικό συμβούλιο, εκτός από μένα”, είπε ο Brockman. “Ο Ilya είπε στον Sam ότι απολύεται και ότι η είδηση θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα”.

Ο Greg ενημερώθηκε ότι απομακρύνεται από το διοικητικό συμβούλιο (αλλά ήταν ζωτικής σημασίας για την εταιρεία και θα διατηρούσε το ρόλο του) και ότι ο Sam είχε απολυθεί. Αφού πληροφορήθηκε τη δική του αποπομπή από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, ο Brockman ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι παραιτείται από την εταιρεία.

Οδηγός για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν οι ανησυχίες του Sutskever, οι οποίες φαίνεται να επιδεινώθηκαν από το πρόσφατο συνέδριο προγραμματιστών της OpenAI και την ανακοίνωση ενός τρόπου για οποιονδήποτε να δημιουργήσει τις δικές του εκδόσεις του ChatGPT, δήλωσε η Swisher, επικαλούμενη τις πηγές της. Η Swisher πρόσθεσε ότι αντιπροσώπευε “μια στιγμή καμπής του Altman που πίεζε πολύ μακριά, πολύ γρήγορα” για τον Sutskever, ο οποίος “πήρε το διοικητικό συμβούλιο με το μέρος του”.

Στην ανακοίνωσή της για την απόλυση του Altman, η OpenAI ισχυρίστηκε ότι ο Altman δεν ήταν επαρκώς “ειλικρινής” με το συμβούλιο και ότι εμπόδισε την ικανότητα του συμβουλίου να ασκήσει τις αρμοδιότητές του.

Ένα ατελείωτο δράμα

Ο απότομος χαρακτήρας της απόφασης αντανακλάται στο πώς ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της OpenAI έμειναν στο σκοτάδι. Η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην OpenAI και έχει ενσωματώσει την τεχνολογία της στη μηχανή αναζήτησης Bing, δεν ενημερώθηκε για την απόλυση του Altman παρά μόνο “λίγο πριν” τη δημόσια ανακοίνωση, ενώ οι εργαζόμενοι δεν είχαν λάβει καμία προειδοποίηση.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Altman έγραψε στο X (πρώην Twitter) ότι “του άρεσε να δουλεύει με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους” στην OpenAI και ότι “θα έχει περισσότερα να πει για το τι θα ακολουθήσει αργότερα”.

Μια προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος

Ανακοινώνοντας την απόλυση του Altman, η OpenAI δήλωσε ότι η επικεφαλής τεχνολογίας Mira Murati θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου. Σε δήλωσή της στον ιστότοπό της, η OpenAI δήλωσε ότι η Murati είναι “εξαιρετικά καταρτισμένη” και ότι η εταιρεία έχει “απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να ηγηθεί της OpenAI κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου”.

Η Murati αποτελεί μέλος της ηγετικής ομάδας της OpenAI εδώ και πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα αναπληρώσει τη θέση, καθώς το διοικητικό συμβούλιο “θα διεξάγει επίσημη αναζήτηση για μόνιμο διευθύνοντα σύμβουλο”.

Η κίνηση αυτή εκτοξεύει αμέσως την Murati – που είναι ήδη μια σημαντική προσωπικότητα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης – σε μια από τις πιο προβεβλημένες και αναγνωρίσιμες γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας. Και την τοποθετεί στην κορυφή της εταιρείας, καθώς τα ερωτήματα περιστρέφονται γύρω από το τι σημαίνει η απομάκρυνση του Altman, την κατεύθυνση του διοικητικού συμβουλίου, ακόμη και τον σκοπό της εταιρείας και της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι οικείο έδαφος για την Murati, μια μηχανικό με σπουδές στο Dartmouth. Τον Ιούλιο, όταν ο επικεφαλής του τμήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας της OpenAI ανακοίνωσε τα σχέδιά του να παραιτηθεί, η Murati ανέλαβε τη σκυτάλη ως προσωρινή διευθύντρια αυτής της ομάδας.

Η Murati έχει ξαναμιλήσει στο παρελθόν για τις μεγάλες ελπίδες της για την τεχνητή νοημοσύνη. Το 2022, για παράδειγμα, δήλωσε στο CNN ότι η τεχνητή νοημοσύνη “είναι πραγματικά μια προέκταση του ανθρώπινου μυαλού και ελπίζω να βρούμε τρόπο να την αναπτύξουμε με τρόπους που να είναι ισχυρά ωφέλιμοι και αποτελεσματικοί”.

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι επικεφαλής, η OpenAI αντιμετώπιζε μια σειρά από προκλήσεις ακόμη και πριν από τον ανασχηματισμό της ανώτερης διοίκησης. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανταγωνιστών και νεοφυών επιχειρήσεων στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και οι αυξημένοι κανονισμοί από τις κυβερνήσεις ενδέχεται να εμποδίσουν την ανάπτυξη του κλάδου.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2023/11/18/tech/openai-sam-altman-shakeup-what-happened/index.html