Social Media, Ασφάλεια διαδικτύου, Έφηβος, Κοινωνική Δικτύωση, Παιδιά

Νομοσχέδιο για την απαγόρευση της χρήσης των social media από παιδιά κάτω των 16 ετών

Γράφει η Νίκη Χαραλαμπάκη

Την Πέμπτη (21/11/24) η υπουργός Επικοινωνιών της Αυστραλίας, Michelle Rowland, παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη χρήση των social media από άτομα κάτω των 16 ετών, τονίζοντας ότι η διαδικτυακή ασφάλεια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους γονείς.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese, δήλωσε ότι η νέα απαγόρευση, η οποία θα αφορά πλατφόρμες όπως το X, το TikTok, το Facebook και το Instagram, αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που κρύβει η χρήση των κοινωνικών δικτύων. Μάλιστα ανέφερε ότι, πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα και ο στόχος τους είναι τα παιδιά να ζήσουν μια αληθινή παιδική ηλικία και οι γονείς να αισθάνονται ήρεμοι και ασφαλείς.

Η απαγόρευση θα ισχύει για όλα τα παιδιά κάτω των 16 ετών και δεν θα γίνουν δεκτές εξαιρέσεις για υπάρχοντες χρήστες ή για παιδιά με τη συγκατάθεση των γονέων τους. Οι τεχνολογικές εταιρίες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα μέχρι και 50 εκατομμυρίων δολαρίων αν δεν ακολουθήσουν τον νόμο, ωστόσο θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τις πλατφόρμες που θα αναπτύξουν “υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου”, οι οποίες θα θεωρούνται κατάλληλες για τα παιδιά. Τα ακριβή κριτήρια για τον καθορισμό αυτών των υπηρεσιών δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και οι ιστοσελίδες παιχνιδιών ωστόσο, δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς, όπως επίσης και ιστοσελίδες που μπορούν να επισκεφθούν οι χρήστες χωρίς να χρειάζεται λογαριασμός, όπως το YouTube. Αυτό έχει προκαλέσει απορίες για το πώς οι ρυθμιστικές αρχές θα διαχωρίσουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από άλλες ιστοσελίδες σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο διαδικτυακό περιβάλλον.

Η Αυστραλία δεν είναι η πρώτη χώρα που προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση των νέων σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες στο διαδίκτυο. Το 2011, η Νότια Κορέα θεσμοθέτησε τον “νόμο διακοπής”, που απαγόρευε σε παιδιά κάτω των 16 ετών να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια από τις 22:30 έως τις 6:00, αλλά οι εν λόγω κανόνες – οι οποίοι προκάλεσαν αντιδράσεις – καταργήθηκαν αργότερα με το επιχείρημα ότι έπρεπε να “σεβαστούν τα δικαιώματα των νέων”.

Πρόσφατα, η Γαλλία εισήγαγε νομοθεσία που υποχρεώνει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αποκλείουν την πρόσβαση σε παιδιά κάτω των 15 ετών χωρίς την έγκριση των γονέων. Έρευνες όμως έδειξαν ότι σχεδόν το μισό ποσοστό των χρηστών μπόρεσε να παρακάμψει την απαγόρευση μέσω ενός απλού VPN. Ένας νόμος στην πολιτεία της Γιούτα των ΗΠΑ – παρόμοιος με τον αυστραλιανό – συνάντησε ένα διαφορετικό πρόβλημα, καθώς αποκλείστηκε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή, ο οποίος τον θεώρησε αντισυνταγματικό.

Ο Albanese αναγνώρισε ότι η πρόταση της Αυστραλίας ενδέχεται να μην είναι τέλεια και ότι, εφόσον περάσει από το κοινοβούλιο, θα αξιολογηθεί εκ νέου. Επιπλέον επισήμανε στους νομοθέτες ότι, παρόλο που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και ενδέχεται ορισμένοι να αναζητήσουν τρόπους να παρακάμψουν τους νέους νόμους, αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωσή μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Πηγή

https://www.bbc.com/news/articles/cgl4dyjg57do