Απάτες, Διαδικτυακές απειλές

Νέο περιστατικό κλοπής χρημάτων μέσω e-mail στην Κρήτη

Γράφει η Νίκη Φαρδιά, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Το phishing είναι μια μορφή οικονομικού ηλεκτρονικού εγκλήματος για την οποία έχουμε μιλήσει αρκετά ως ινστιτούτο και από την οποία υπάρχουν τρόποι για να προστατευτεί κανείς. Ωστόσο ανά καιρούς ανακύπτουν νέες μορφές εξαπάτησης και δυστυχώς αυτό στοιχίζει, οικονομικά και ψυχολογικά, σε κάποιους πολίτες οι οποίοι δεν είναι αρκετά υποψιασμένοι. 

Τις προηγούμενες μέρες μία 43χρονη γυναίκα στην Κρήτη έλαβε ένα e-mail το οποίο φαινόταν να προέρχεται από την τράπεζά της. Στο e-mail αυτό υποστηριζόταν ότι η κάρτα ανάληψης χρημάτων της εν λόγω κυρίας βρίσκεται προσωρινά εκτός λειτουργίας. Το θύμα προτρεπόταν να πατήσει ένα link μέσω του οποίου δήθεν θα επανενεργοποιούνταν η κάρτα της.  

Εάν το θύμα πατήσει πάνω στο περί λόγου link, οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στην κάρτα, όπως συνέβη και με την κυρία από την Κρήτη. Η ίδια έχει ήδη καταγγείλει στην αστυνομία πως οι δράστες έχοντας πρόσβαση στην κάρτα της κατάφεραν να της αποσπάσουν το ποσό των 4.800 ευρώ. 

Απαιτείται, λοιπόν, προσοχή σε ό,τι αφορά τα προσωπικά μας στοιχεία. Σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε τράπεζα δεν θα ζητήσει μέσω e-mail ή μηνύματος να δώσετε τα στοιχεία σας! Οποιαδήποτε διαδικασία που απαιτεί επιβεβαίωση στοιχείων διενεργείται αποκλειστικά μέσω e-banking, τηλεφωνικής επικοινωνίας με την επίσημα αναρτημένη τηλεφωνική γραμμή της τράπεζάς σας ή δια ζώσης! 

Πηγή: 

https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/kriti-thyma-ilektronikis-apatis-43xroni-exase-5-000-eyro-meso-mail/3341800/