Κοινωνία, Νομικά Ζητήματα, Τεχνολογία

Νέα αγωγή ισχυρίζεται ότι το Twitter του Elon Musk οφείλει μεγαλύτερες αποζημιώσεις σε πρώην εργαζόμενους

Μεταφράζει η Όλγα Σιάτου

Ένας πρώην υπάλληλος του Twitter υπέβαλε μήνυση εναντίον του Twitter και του ιδιοκτήτη του, Elon Musk, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία απέτυχε να παρέχει το πλήρες ποσό της αποζημίωσης που υποσχέθηκε στους υπαλλήλους της, πριν τις μαζικές απολύσεις, που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο Νοέμβρη.

Η μήνυση, που υπεβλήθη στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, ζητά από το δικαστήριο να διατάξει τον Musk και το Twitter να καταβάλουν τις πρόσθετες αποζημιώσεις, που φέρεται να οφείλονται στους πρώην υπαλλήλους, σε ποσό όχι μικρότερο από 500 εκατομμύρια δολάρια.

Η καταγγελία υποβλήθηκε εξ ονόματος της Courtney McMillian, πρώην επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στο Twitter, η οποία συμμετείχε στις μαζικές απολύσεις, που πραγματοποίησε ο Musk την εβδομάδα μετά την εξαγορά της εταιρείας πέρσι. Ισχυρίζεται ότι το Twitter καθησύχασε επανειλημμένως τους υπαλλήλους για το πρόγραμμα αποζημίωσης, εν μέσω της εξαγοράς από τον Musk, σε μια απόπειρα να διατηρήσει τους υπαλλήλους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μήνυση, το Twitter είχε υποσχεθεί στα ανώτερα στελέχη αποζημίωση έξι μηνών βασικού μισθού συν μια εβδομάδα για κάθε χρόνο υπηρεσίας, εκτός από άλλες παροχές. Αντίθετα, το Twitter του Musk παρείχε στους υπαλλήλους που απολύθηκαν τρεις μήνες πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών και ομοσπονδιακών υποχρεωτικών περιόδων προειδοποίησης.

Ο Musk έχει μειώσει το προσωπικό κατά 80% κατά τους εννέα μήνες που κατέχει την εταιρεία. Η αγωγή είναι μόνο η πιο πρόσφατη από τις τελευταίες νομικές δράσεις κατά του Twitter από προηγούμενους εργαζομένους για ζητήματα αποδοχών. Πάνω από 1.500 πρώην υπάλληλοι έχουν καταθέσει αγωγές διαιτησίας (arbitration claims), αφού το Twitter πίεσε οποιονδήποτε είχε υπογράψει συμφωνία διαιτησίας, ενώ εργάζονταν στην εταιρεία, να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του εξωδικαστικά.

Όμως η Kate Mueting, δικηγόρος που εργάζεται για την αγωγή, δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή βασίζεται σε έναν ομοσπονδιακό νόμο, τον νόμο περί ασφάλειας του εισοδήματος των συνταξιούχων, τον οποίο η εταιρεία υποστηρίζει ότι εξαιρείται από τη συμφωνία διαιτησίας του Twitter.  Αυτό σημαίνει ότι, αν γίνει δεκτό το αίτημα της μήνυσης για το καθεστώς της συλλογικής αγωγής, οι πρώην εργαζόμενοι μπορεί να είναι σε θέση να συμμετάσχουν είτε υπέγραψαν τη συμφωνία διαιτησίας είτε όχι.

Το Twitter αντιμετωπίζει επίσης αγωγές από πωλητές, ιδιοκτήτες και επιχειρηματικούς εταίρους που ισχυρίζονται ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει τα οφειλόμενα, καθώς και από εκδότες μουσικής που ισχυρίζονται ότι παραβιάζονται πνευματικά δικαιώματα στην πλατφόρμα. Ένας δικηγόρος της εταιρείας έστειλε ένα γράμμα την προηγούμενη εβδομάδα στη Meta απειλώντας τη με μήνυση για την καινούρια ανταγωνιστική της πλατφόρμα, το Threads.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2023/07/12/tech/elon-musk-twitter-employee-severance-lawsuit/index.html