Εγκλήματα

Μύθοι και αλήθειες για τη μαστροπεία

Η είδηση που έχει διαρρεύσει σχετικά με την σεξουαλική εκμετάλλευση και εκπόρνευση ανήλικου κοριτσιού από 53χρονο καταστηματάρχη, έχει συγκλονίσει όλο το πανελλήνιο. Το αποτρόπαιο περιστατικό αδιαμφισβήτητα μας έχει γεμίσει με ερωτήματα σχετικά με το τι είναι πραγματικά η μαστροπεία και πώς επηρεάζει το ανήλικο θύμα. Έτσι, συλλέξαμε και καταγράψαμε διάφορους μύθους και αλήθειες αναφορικά με τη μαστροπεία. Ειδικότερα: 

Μύθος: Οι μαστροποί εντοπίζουν θύματα τα οποία δε γνωρίζουν. 

Αλήθεια: Οι μαστροποί, κατά μεγάλη πλειοψηφία, επιλέγουν θύματα τα οποία γνωρίζουν (φίλους, μέλη οικογένειας, συντρόφους). 

Μύθος: Θύματα μαστροπείας πέφτουν μόνο κορίτσια και γυναίκες. 

Αλήθεια: Πιθανά θύματα μαστροπείας μπορούν να είναι και τα δύο φύλα. Ωστόσο, περιστατικά μαστροπείας που αφορούν ανήλικα αγόρια και άντρες, συνήθως δεν αναφέρονται. Κορίτσια και αγόρια υπόκεινται σε διαφορετικές μορφές human trafficking (εμπορίας ανθρώπων), με τα κορίτσια για παράδειγμα να πέφτουν συχνότερα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και τα αγόρια να υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία και στρατολόγηση.  

Μύθος: Οι μαστροποί μεταφέρουν τα θύματά τους εκτός συνόρων. 

Αλήθεια: Οι μαστροποί είναι δυνατό να δραστηριοποιηθούν ακόμη και από το ίδιο το σπίτι των θυμάτων, ενώ η δράση τους επεκτείνεται και σε ξενοδοχεία, σε στάσεις λεωφορείων και μετρό αλλά και στο διαδίκτυο. 

Μύθος: Τα θύματα μαστροπείας αδυνατούν να ξεφύγουν λόγω απειλής πρόκλησης σωματικής βλάβης από τους θύτες. 

Αλήθεια: Για τον έλεγχο τον θυμάτων τους οι μαστροποί δε χρησιμοποιούν μόνο σωματική βία. Συνήθως εξαπατούν τα θύματά τους, υποσχόμενοι μια καλύτερη ζωή, γεμάτη χλιδή. Επιπλέον, η απομόνωση από φίλους και οικογένεια, καθώς και η απουσία οικονομικής ανεξαρτησίας, είναι καταστάσεις τις οποίες οι μαστροποί εκμεταλλεύονται, για να εξαναγκάσουν τα θύματα τους να επιδοθούν στην πορνεία. Μάλιστα, οι μαστροποί χρησιμοποιούν πολλές φορές τα ναρκωτικά ως μέσο εξαναγκασμού των θυμάτων τους, για να εγγυηθούν ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις τους και να μειώσουν τις πιθανότητες διαφυγής τους. 

Μύθος: Περιστατικά μαστροπείας σημειώνονται μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες. 

Αλήθεια: Η μαστροπεία μπορεί να λάβει χώρα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Αυτό που διαφέρει ωστόσο από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή, είναι τα ποσοστά εμφάνισης τέτοιων περιστατικών. Σε άλλες χώρες είναι υψηλότερα και σε άλλες χαμηλότερα. 

Είναι σημαντικό, εάν αντιληφθούμε ότι κάποιος έχει πέσει θύμα μαστροπείας, να μην παραμείνουμε σιωπηλοί. Η καταγγελία τέτοιων περιστατικών στις αστυνομικές αρχές και σε φορείς που προστατεύουν τα θύματα, αποτελεί υποχρέωσή μας. 

 

Πηγή: humantraffickinghotline.org