Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επηρεάσει ακόμα και την τέχνη, επαναπροσδιορίζοντας τη σημασία της αλλά και την ίδια σαν εμπειρία. Η τεχνητή νοημοσύνη ΑΙ μέσα από μια διαδικασία συνεργασίας με τον άνθρωπο δημιουργεί πρωτοποριακά έργα που εύλογα κινούν το ενδιαφέρον των θεατών και δημιουργούν απορίες.

Aνά τα χρόνια εμφανίστηκαν διάφορα κινήματα στην τέχνη που με τη σειρά τους δημιούργησαν εντάσεις ανάμεσά τόσο στους καλλιτέχνες όσο και μεταξύ των θεατών της. Στον αιώνα της τεχνολογίας που διανύουμε, έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει ακριβώς το ίδιο. Μιλάμε λοιπόν για ένα πιθανό καινούργιο κίνημα; Ακόμη δεν είναι προφανές. Το μόνο σίγουρο είναι πως καταφέρνει να αμφισβητήσει το κατεστημένο, την μέχρι τώρα αντίληψη του τι είναι τέχνη, ποιος μπορεί να την δημιουργήσει, τι μορφή μπορεί να έχει και ποια είναι η ποιοτική της αξία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Rutgers University, Dr. Elgammal, το ΑΙ προσανατολίζεται στην αφηρημένη τέχνη, γιατί αντιλαμβάνεται την πορεία της ιστορίας της τέχνης και κρίνει ότι το μέλλον κινείται προς τα εκεί. Τώρα, στο ερώτημα αν η τέχνη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης προσπαθεί να έχει αντίκτυπο συναισθηματικό στον κόσμο ή αν υπάρχει προσπάθεια να επηρεάσει τους θεατές με κάποιον τρόπο, η απάντηση είναι αρνητική. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν δρα με τέτοιους σκοπούς, παρά μόνο σαν μια μηχανή που αντιμετωπίζει την τέχνη ως ένα σύνολο ιστορικών  δεδομένων.

O Dr. Εlgammal δημιούργησε το AICAN (δημιουργικό αντίπαλο δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης), το οποίο αποτελεί ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας σχεδόν αυτόνομος καλλιτέχνης. Έχει μάθει τα υπάρχοντα στυλ και αισθητική και έτσι μπορεί να δημιουργήσει από μόνο του καινοτόμες εικόνες.

Κατά τον προγραμματισμό του AICAN, ένας αλγόριθμος το αναγκάζει να αντιμετωπίσει δύο αντίθετες δυνάμεις. Αρχικά μαθαίνει την αισθητική των υπαρχόντων έργων τέχνης και “τιμωρείται” εάν το δημιουργημένο έργο είναι πολύ κοντά σε ένα καθιερωμένο στυλ. Έτσι εξασφαλίζεται η πρωτοτυπία.

Μερικά παραδείγματα έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν με AI είναι τα εξής:

     

MARIO KLINGEMANN, MEMORIES OF PASSERSBY I

 

 

 

 

Sougwen Chung – Hylomorphism II Series

 

 

 

 

 

Αξίζει επίσης να ρίξετε μια μάτια στους έξης καλλιτέχνες που ασχολούνται με την AI τεχνολογία:

Refik Anadol – Architecture and AI

Sougwen Chung – Drawing and AI

Mario Klingemann – Animation and AI

Mauro Martino – Sculpture and AI

Lauren McCarthy – Performance and AI

Wayne McGregor – Choreography and AI

Trevor Paglen – Creativity and AI

Anna Ridler – Photography, video and AI

Pindar Van Arman – Creativity and AI

 

Πηγή: hinsa.art