Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Συμπεριφορά

«Μαϊμού» προϊόντα στο διαδίκτυο: Tips για ασφαλείς αγορές

Γράφει η Πελαγία Σωτήρκου, φοιτήτρια κοινωνιολογίας

Η ατέρμονη εξέλιξη της τεχνολογίας που χαρακτηρίζει την σύγχρονη κοινωνία, δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός την online αγορά προϊόντων, κάθε είδους προϊόντων (ρούχα, τσάντες, βιβλία, φάρμακα, καλλυντικά, παιχνίδια, ηλεκτρονικά είδη κ.ά.), όπου ολοένα και περισσότερα άτομα “εξυμνούν”. Θα μπορούσαμε να πούμε ενδεχομένως, πως σε πολλές περιπτώσεις έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις δια ζώσης αγορές. Αυτό συμβαίνει λόγω της αμεσότητας μεταξύ του χρήστη του διαδικτύου και των ιστοσελίδων, καθώς και των ιδιαίτερα οικονομικών προσφορών και ευκαιριών που εμφανίζονται στις οθόνες μας. Αναμφίβολα, υπάρχουν αξιόλογες και ασφαλείς ιστοσελίδες όπου κάποιος έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τις αγορές του, να βρει ευκαιρίες σε καλές τιμές και να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Ωστόσο, ουκ ολίγες φορές έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των «μαϊμού» προϊόντων, των παραποιημένων προϊόντων, σε επικίνδυνες ιστοσελίδες ή και ιστοσελίδες φαινομενικά ασφαλείς, που παραπλανούν αρκετά εύκολα τους καταναλωτές. Πρόκειται για μια δυσμενή κατάσταση, διότι με την αγορά παραποιημένων προϊόντων πολλές φορές θέτουμε την υγεία μας σε κίνδυνο ασυνείδητα, όπως για παράδειγμα στην αγορά παραποιημένων φαρμάκων. Αξίζει να αναφερθεί πως η παραγωγή και διακίνηση παραποιημένων προϊόντων, δηλαδή προϊόντων απομίμησης, αποτελούν εγκληματική πράξη και πιο συγκεκριμένα οικονομικό έγκλημα, καθώς αφορά την οικονομία γενικότερα. Αρκετά ανησυχητικό είναι το γεγονός πως συνδέονται άμεσα με  εγκλήματα και καταστάσεις όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα (π.χ εκμετάλλευση παιδικής εργασίας), αφού στόχος των εγκληματικών οργανώσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι το οικονομικό όφελος. Επιπλέον, με τα παραποιημένα προϊόντα αυξάνεται η φοροδιαφυγή και η διαφυγή των τελωνειακών δασμών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες κρατικών εσόδων.

Tips “εύρεσης” και αποφυγής προϊόντων «μαϊμού» (βασιζόμενη σε κάποιες οδηγίες του δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή)

  • “Τσεκάρουμε” την εμφάνιση της ιστοσελίδας, τον σχεδιασμό της (π.χ ορθογραφικά λάθη, περιγραφές με περίεργες φράσεις όπως, «με ένα κλικ, αποκτήστε δωρεάν», «σούπερ τιμές» , «μη μασάς, πρόλαβέ το» κ.ά.), διότι αυξάνονται οι πιθανότητες για απάτες
  • Ανάγνωση κριτικών στην ιστοσελίδα από διάφορους χρήστες
  • Έλεγχος ενδεχόμενης καταγγελίας της ιστοσελίδας από επώνυμες εταιρείες
  • Σύγκριση τιμών με εκείνες των επίσημων καταστημάτων
  • Καχυποψία σε προσφορές-διαφημίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Ανάγνωση των όρων αποδοχής και των προϋποθέσεων χρήσης των ιστοσελίδων αγοράς
  • Αποφυγή μεταφοράς χρημάτων για πληρωμή, προτίμηση τρόπων πληρωμής που έχουν τη δυνατότητα να ανακληθούν ή προτιμάμε να πληρώσουμε με προκαταβολή

Καλό θα ήταν, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε πως έχουμε πέσει θύμα απάτης να επικοινωνήσουμε με αρμόδιους φορείς (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Τράπεζες, τελωνεία κ.ά.) όπως επίσης και με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), έτσι ώστε εξειδικευμένα άτομα να μας καθοδηγήσουν κατάλληλα. Ακόμη, εάν τυχόν άθελά μας, έχουμε στην κατοχή μας προϊόντα απομίμησης, να επικοινωνήσουμε με τα επίσημα και αυθεντικά καταστήματα και επιχειρήσεις, έτσι ώστε να επιλυθεί το οποιοδήποτε ζήτημα.

Μένουμε σε εγρήγορση, είμαστε επιφυλακτικοί στις αγορές μας, για να παραμείνουμε συνάμα ασφαλείς!

Πηγές:

https://www.iefimerida.gr/news/325882/pos-tha-anagnoriseis-ta-proionta-maimoy-sto-diadiktyo

Εγκληματολογία, Σύγχρονες και παλαιότερες κατευθύνσεις, Σπινέλλη Δ. Καλλιόπη, Νομική Βιβλιοθήκη, 2014