Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Συμπεριφορά, Τεχνολογία, Ψυχική υγεία

Η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο. Πώς λειτουργεί και τι πρέπει να γνωρίζουμε

Γράφει ο Δημήτρης Μπισιούκης, MSc Εγκληματολογίας

Η παιδική πορνογραφία υπήρχε πολύ πριν κάνει την εμφάνιση του το διαδίκτυο και αποτελούσε ένα ιδιαίτερα λεπτό και σκανδαλώδες ζήτημα. Τα χαρακτηριστικά του διαδικτύου όμως επιτρέπουν την ραγδαία ανάπτυξη και διάδοση πορνογραφικού υλικού (συνήθως ανήλικων θυμάτων), κάνοντας την σύλληψη των δραστών πολύ δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να διαδοθεί η παιδική πορνογραφία στον κυβερνοχώρο. Ένας παιδόφιλος για παράδειγμα, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκεται, μπορεί να εγγραφεί και να γίνει μέλος σε ιστοσελίδες όπου έχει την δυνατότητα να ανταλλάξει ή να προμηθευτεί υλικό πορνογραφίας ανήλικων, χωρίς να νιώθει μάλιστα ενοχές ή ότι παρανομεί σε βάρος ανήλικων ατόμων. Η συναναστροφή του με άτομα όπου έχουν τις ίδιες σεξουαλικές προτιμήσεις, δίνει την δυνατότητα να ανταλλάσσουν απόψεις μεταξύ τους και να αισθάνονται πως με αυτόν τον τρόπο δεν παρανομούν στην διακίνηση και διάδοση πορνογραφικού υλικού, αισθάνονται “ασφαλείς” ως μέλη μέσα σε αυτές τις ιστοσελίδες και ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο και η αυτοπεποίθηση τους, το γόητρο τους.

Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, κάνοντας τους παιδόφιλους να εκφράσουν τις πιο βαθιές και απόκρυφες επιθυμίες τους, τους απελευθερώνει με λίγα λόγια από κάθε κώδικα ηθικής δεοντολογίας. Προβάλλουν όλες τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις με τέτοιον τρόπο, σαν να πιστεύουν πως είναι “παντοδύναμοι” μέσα στο διαδίκτυο, δοκιμάζοντας μάλιστα κάθε φορά και νέες εμπειρίες, με το να υποδύονται διαφορετικά πρόσωπα ώστε να προσεγγίζουν τα θύματα τους πιο εύκολα.

Επιπλέον, στην εποχή μας μπορεί οποιοδήποτε άτομο όχι μόνο να συλλέξει απλά υλικό παιδικής πορνογραφίας, αλλά και να μιλήσει ζωντανά είτε με ανήλικους είτε με ενήλικους που έχουν τάσεις παιδοφιλίας, όπως και να παρακολουθήσει on-line προγράμματα μεταξύ ενήλικων και ανήλικων ατόμων σε σεξουαλικές δραστηριότητες. Ακόμα, ο καθένας έχει την δυνατότητα να γίνει και παραγωγός παιδικής πορνογραφίας μέσα στον κυβερνοχώρο, με το να προμηθεύσει στο διαδίκτυο προσωπικό πορνογραφικό υλικό όπου έχει καταγράψει μέσα από τις σεξουαλικές του δραστηριότητες. Από την άλλη, όποιος διανέμει το πορνογραφικό υλικό που διαθέτει έναντι αμοιβής, ορίζεται ως έμπορος. Τα οικονομικά οφέλη από την εμπορία παιδικής πορνογραφίας υπολογίζονται κάθε χρόνο σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κυκλώματα και οι οργανώσεις είναι πολύ ισχυρά και οργανωμένα, κάνοντας την καταπολέμηση τους ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη. Το οικονομικό κίνητρο αποτελούσε και θα αποτελεί πάντα το πιο ισχυρό κίνητρο στην παραγωγή και διακίνηση πορνογραφικού υλικού.

Οι ιστοσελίδες όπου περιέχουν υλικό παιδικής πορνογραφίας το διαφημίζουν πολύ σπάνια και το θέτουν σε κοινή θέα, προκειμένου να είναι προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες. Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες επικοινωνούν με τους διαχειριστές των ιστοσελίδων, οι οποίοι τους στέλνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) υλικό παιδικής πορνογραφίας. Η πληρωμή γίνεται συνήθως με χρήση πιστωτικής κάρτας. Οι ιστοσελίδες αυτές όταν διαφημίζονται, φαίνεται πως έχουν απλώς νόμιμο υλικό πορνογραφίας, ενώ στην πραγματικότητα προμηθεύουν τους πελάτες τους με υλικό παιδικής πορνογραφίας. Το μειονέκτημα είναι πως ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι συγκεκριμένες σελίδες έχουν να κάνουν με υλικό παιδικής πορνογραφίας και αποσκοπούν στο να τον προμηθεύσουν με ανάλογο υλικό.

Επιπροσθέτως, όλα τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και τα chat rooms επιτρέπουν την επαφή μεταξύ παιδόφιλων αλλά και παιδόφιλων με ανήλικους, κάνοντας πιο εύκολη την απόκτηση και ανταλλαγή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Σε πολλές περιπτώσεις, ο παιδόφιλος αποσκοπεί και σε πραγματική επαφή με ανήλικα άτομα, ώστε να επιτευχθεί σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ τους, προσβάλλοντας έτσι την γενετήσια αξιοπρέπεια του παιδιού.

Επομένως, πρέπει όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, να μην δημοσιεύουν και να μην δίνουν ποτέ προσωπικά δεδομένα σε κανέναν μέσα στο διαδίκτυο, γιατί καραδοκούν μεγάλοι κίνδυνοι. Πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε πως πολλοί παιδόφιλοι υιοθετούν ψεύτικα προφίλ ακόμη και σε facebook, instagram, twitter και messenger, με σκοπό να προσεγγίσουν ανίδεους ανήλικους και να προσπαθήσουν αρχικά να αναπτύξουν μια φιλική σχέση μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί μετά από ένα χρονικό διάστημα να τους ζητούν διάφορα πράγματα (όπως π.χ. να τους στέλνουν μέσω προσωπικών μηνυμάτων γυμνές τους φωτογραφίες), με απώτερο σκοπό να τις διακινήσουν στο διαδίκτυο. Ή μπορεί ακόμη και να τους ζητήσουν να βρεθούν από κοντά, ώστε να ικανοποιήσουν πραγματικά τις ανήθικες σεξουαλικές τους φαντασιώσεις, προκαλώντας στο ανήλικο θύμα σκληρό σωματικό και ψυχολογικό πόνο.

“Κλειδώνουμε πάντα τους προσωπικούς μας λογαριασμούς σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα και δεν δημοσιεύουμε ποτέ τίποτα από αυτούς. Δεν δεχόμαστε ποτέ κανέναν άγνωστο ως “φίλο”. Αν συνεχίσει να μας ενοχλεί, τον μπλοκάρουμε. Διαφορετικά, ειδοποιούμε αμέσως κάποιον ενήλικο τον οποίο εμπιστευόμαστε απόλυτα, επικοινωνούμε άμεσα με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) αλλά και με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188”.

Πηγή:

https://www.provataslaw.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-%CF%89%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82

https://www.capital.gr/me-apopsi/3493520/paidiki-pornografia