Ασφάλεια διαδικτύου, Εγκλήματα, Κυβερνοπόλεμος

Κυβερνοεπίθεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Κυβερνοεπίθεση δέχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο δήμος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα η κυβερνοεπίθεση έγινε μέσω απατηλού (phishing) email με αποτέλεσμα την είσοδο στα συστήματα του Δήμου, την κρυπτογράφηση δεδομένων και στη συνέχεια την απαίτηση καταβολής λύτρων για την αποκατάσταση τους.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν οι κυβερνοεγκληματίες έχουν αποσπάσει τα δεδομένα αυτά για περαιτέρω εκβιασμό (double extortion ransomware).

Ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει στην εποχή μας την μάστιγα του phishing με επιθέσεις σε εταρείες, οργανισμούς μέχρι και  σε Δημόσιες αρχές όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Ας είμαστε λοιπόν όλοι ιδιαίτεροι προσεκτικοί και καχύποπτοι σε κάθε μήνυμα ή πληροφορία που λαμβάνουμε και καλούμαστε να μοιραστούμε προσωπικά στοιχεία μας! 

The following two tabs change content below.

Παντελής Ταμπακόπουλος

Είμαι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Διακλαδικής Σχολής Προγραμματιστών Η/Υ και του NATO Communications and Information Systems School στην Λατίνα της Ιταλίας με ειδικότητα στην Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων (Infosec). Διετέλεσα Προϊστάμενος συστημάτων υποστήριξης πληροφορικής στο ΝΑΤΟ και στο ΓΕΣ, Επιτελής Πληροφορικής & Information Security Officer της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σύμβουλος αντιμετώπισης κρίσεων και ειδικών Καταστάσεων και Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Finabel (Ευρωπαϊκή Ένωση). Είμαι Certified partner της Digital Shadows, έχω λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με θέμα την ασφάλεια πληροφορικής και από το 2016 ασχολούμαι ως σύμβουλος ασφαλείας πληροφοριακών συστημάτων.