Media, Κοινωνία

Κρυφές Κάμερες: ένα φαινόμενο που με τα χρόνια εξελίσσεται σε μάστιγα

Γράφει Volunteer Team

Το ανησυχητικό φαινόμενο των κρυφών καμερών, δυστυχώς, χρονολογείται ήδη από το 2017 με τις καταγγελίες για την ύπαρξη τους σε δωμάτια ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενα καταλύματα, αποδυτήρια γυμναστηρίων, δοκιμαστήρια καταστημάτων ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογενειακή στέγη, ολοένα και να πληθαίνουν.

Η κατασκευή και εγκατάσταση αυτών, μάλιστα, δε θυμίζει σε τίποτα τις κάμερες παρακολούθησης που τυπικά παρατηρούνται σε συστήματα κλειστού κυκλώματος επιτήρησης, για παράδειγμα δε μοιάζουν με τις κάμερες που είναι τοποθετημένες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Αντιθέτως, πρόκειται για συσκευές καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού που μπορεί να έχουν μέγεθος όσο μια πινέζα και να είναι κρυμμένες σε σημεία, που δύσκολα κάποιος θα σκεφτόταν να ελέγξει. Οι κάμερες βρίσκονται κρυμμένες μέσα σε οποιαδήποτε οικιακή συσκευή, με ορισμένες να μεταδίδουν απευθείας το υλικό στο διαδίκτυο κι άλλες να το αποθηκεύουν για την εξυπηρέτηση σκοπών των δραστών είτε αυτοί σχετίζονται με οικονομικές απολαβές είτε με ικανοποίηση προσωπικών φαντασιώσεων.

Ποια είναι τα δυνητικά θύματα;

Εσφαλμένα θεωρείται πως αυτά τα περιστατικά έχουν μόνο τον χαρακτήρα του εκβιασμού μεταξύ συντρόφων. Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει πως το υλικό που καταγράφεται είναι ξεκάθαρα σεξουαλικό και καταγράφεται ακριβώς για την παγίδευση ανθρώπων, που διατηρούν εξωσυζυγικές σχέσεις ή ανθρώπων με κοινωνική επιφάνεια, των οποίων η εικόνα και η αξιοπιστία θα μπορούσε να πληγεί με τη διαρροή αυτού.

Αν κι αυτή είναι έκφανση της πραγματικότητας, δεν είναι και η μοναδική. Καταγγελίες έχουν γίνει ακόμα και σε καταλύματα που παρουσιάζονται ως “κατάλληλα για οικογένειες” (family friendly) με ιδιαίτερα θορυβημένους γονείς/κηδεμόνες να σπεύδουν στις αστυνομικές αρχές για να καταγγείλουν ότι εικόνες των ανήλικων παιδιών τους την ώρα που είναι σε ευάλωτη θέση (παραδείγματος χάριν όταν κάνουν μπάνιο ή αλλάζουν) έχουν καταγραφεί μέσω κρυφών καμερών που εντόπισαν οι ίδιοι στα δωμάτιά τους.

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν αναφερθεί ακόμα κι εντός οικογενειακού πλαισίου. Η οικογενειακή στέγη, ως η κατεξοχήν θεωρούμενη από πολλούς ως πλαίσιο ασφάλειας, έχει μετατραπεί σε εστία επιπολασμού τέτοιων φαινομένων, με μαρτυρίες που έρχονται στο φως, να αναφέρουν ως δράστες, μέλη της ίδιας της οικογένειας.

 

Συμβουλές Προστασίας

1.Ενδελεχής έρευνα όλων των δωματίων

Στην αναζήτηση για κρυφές κάμερες, ελέγχονται οπωσδήποτε χώροι όπως τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια. Όσον αφορά τα παρεχόμενα σπίτια ή δωμάτια μέσω Airbnb, επιτρέπεται η εγκατάσταση καμερών, ωστόσο οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους επισκέπτες γι’ αυτό και οι κάμερες επιβάλλεται να μην τοποθετούνται σε ιδιωτικούς χώρους.

Σχεδόν όλες οι κρυφές κάμερες είναι κρυμμένες σε φώτα, θερμοστάτες, ρολόγια, ραδιόφωνα, διακόπτες, πρίζες, φορτιστές ή ακόμα και σε πιστολάκια μαλλιών. Απαιτείται προσεκτική επιθεώρηση των αντικειμένων ιδίως αν κάτι φαίνεται ασυνήθιστο ή αταίριαστο στην τοποθέτησή του.

Οι περισσότερες απ’ αυτές συνδέονται με μια ηλεκτρική «πηγή» ή μια ηλεκτρονική συσκευή, οπότε καλό είναι να αποσυνδέονται τα ρολόγια, τα ραδιόφωνα και οι φορτιστές που παρέχονται από τα ξενοδοχεία ή τους οικοδεσπότες και κατόπιν να τοποθετούνται μέσα σ’ ένα συρτάρι.

Επιπλέον σύμφωνα με τον Michael O’Rourke, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Advanced Operational Concepts, κάθε κάμερα όσο καλά κρυμμένη κι αν είναι θα έχει μια μικρή ποσότητα ανακλαστικού γυαλιού από τον φακό. Χρησιμοποιώντας λοιπόν έναν φακό και ρίχνοντας του φως αυτού σε οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε ενδεχομένως κάποιος να έχει κρύψει μία κάμερα, θα φανεί μια αντανάκλαση.

2.Έλεγχος δικτύου Wi-Fi

Μια κρυφή κάμερα, για να μπορεί να λειτουργεί εξ αποστάσεως, χρειάζεται να είναι συνδεδεμένη σε ένα τοπικό δίκτυο Wi-Fi, ωστόσο, εφαρμογές σάρωσης Wi-Fi μπορούν να εντοπίσουν πόσα δίκτυα υπάρχουν και λειτουργούν σε μια κατοικία. Παρόλα αυτά δεν είναι δεδομένο ότι οι σαρωτές δικτύου θα είναι σε θέση να καταγράψουν τα πάντα. Το επόμενο βήμα, μπορεί να είναι η αναζήτηση συσκευών που μεταδίδουν το δικό τους όνομα δικτύου.

3. Εντοπισμός κρυφής κάμερας

Σε περίπτωση που εντοπιστεί μια κρυφή κάμερα, προτείνεται η άμεση αποσύνδεση αυτής, χωρίς όμως να καταστραφεί.  Το υλικό ή το λογισμικό της κάμερας μπορεί να περιέχει πληροφορίες αναγνώρισης, όπως διαπιστευτήρια σύνδεσης και το δίκτυο Wi-Fi στο οποίο ήταν συνδεδεμένο, καθιστώντας την μ’ αυτόν τον τρόπο σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο αλλά και στοιχείο προς διερεύνηση στα χέρια των αρμοδίων.

Η λειτουργία αυτών δεν βασίζεται στην συναίνεση, τα άτομα δεν γνωρίζουν ότι καταγράφονται και καθώς προσβάλλονται έννομα αγαθά, η αναφορά στις αστυνομικές αρχές είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος δράσης για να ακολουθήσουν οι δικαστικές ή ποινικές διώξεις. 

Πηγή:

https://www.ethnos.gr/World/article/216445/posthaelegxeteanyparxoynkryfeskameresstoxenodoxeiosas

https://www.protothema.gr/greece/article/1366844/ilion-pateras-evale-krufi-kamera-sto-banio-kai-egrafe-gumni-tin-15hroni-kori-tou/