Press, Κοινωνία

Τεχνητή Νοημοσύνη: Εργαλείο ή Όπλο;

Γράφει η Κατερίνα Δεναξά, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον το επίκεντρο της προσοχής σχεδόν όλων, ενώ μάλιστα για μερικούς έχει φτάσει να γίνει μέχρι και αναπόσπαστο εργαλείο της δουλειάς τους. Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, όταν ένα εργαλείο χρησιμοποιηθεί με κακόβουλη πρόθεση τότε μετατρέπεται σε όπλο.

Πιο συγκεκριμένα, ένας νέος παρουσιαστής έκανε την εμφάνισή του στην ΕΡΤ και ο λόγος γίνεται για τον Ερμή, τον πρώτο AI παρουσιαστή που ξεκίνησε την καριέρα του στην ελληνική τηλεόραση! Με όψη ιδιαίτερα αληθοφανή και άρθρωση λόγου που δεν προδίδει την τεχνητή του φύση, ο Ερμής παρουσίασε ορισμένα στοιχεία του EΡΤ NEWS και της ΕΡΤ στους δημοσιογράφους, που βρίσκονταν στο ραδιομέγαρο με αφορμή το ντιμπέιτ της 10ης Μαΐου. Μερικά αποσπάσματα όσων είπε: «Καλησπέρα σας, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο στούντιο 4 της ΕΡΤ που θα φιλοξενηθεί το ντιμπέιτ», «Σας ζητώ να δείξετε κατανόηση για τυχόν λάθη, τα παράπονά σας στον προγραμματιστή μου, καλό απόγευμα». Ο Ερμής αποτελεί ένα εργαλείο για τους -πλέον συναδέλφους του- δημοσιογράφους και αποδεικνύει το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελεί τελικά μέρος της καθημερινότητας όλων και όχι μοναχά της επιστημονικής κοινότητας.

Στον αντίποδα αυτής της χρήσης, έρχεται το άκουσμα της υπόθεσης ενός 15χρονου, ο οποίος με την βοήθεια ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης επεξεργαζόταν φωτογραφίες, τις οποίες υπέκλεπτε από λογαριασμούς 12χρονων κοριτσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να τις κάνει να φαίνονται γυμνές. Ο ανήλικος συνελήφθη και κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και παραβίαση του κανονισμού περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Γίνεται φανερό, ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια των λάθος ανθρώπων και να διευκολύνει κατά πολύ το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Δύο πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται αντιληπτές ήδη από το ντεμπούτο της κι είναι στο χέρι των αρμόδιων να φροντίσουν οι αρνητικές συνέπειες, που μπορεί να αποφέρει η χρήση της, να μετριαστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό αλλά και να προληφθούν. Τέλος,οι πολίτες είναι σοφό να είναι σε επιφυλακή, ώστε να προστατεύονται απέναντι σε τέτοιες πιθανές επιθέσεις.

Πηγές: