Απάτες, Διαδικτυακές Αγορές, Διαδικτυακές απειλές

Κίνδυνος απάτης για τους πελάτες της Vans μετά την παραβίαση δεδομένων

Μεταφράζει η Μαριλίζα Ρεκατσίνα

Οι πελάτες της μάρκας υποδημάτων Vans έχουν προειδοποιηθεί ότι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο απάτης ή κλοπής ταυτότητας μετά από παραβίαση δεδομένων στη μητρική εταιρεία.

Ο Όμιλος VF εντόπισε “μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες” σε μέρος των συστημάτων του τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με την εταιρεία.

Αναφέρει ότι δεν εκλάπησαν λεπτομερείς οικονομικές πληροφορίες ή κωδικοί πρόσβασης. Πρόσθεσε, ωστόσο,  ότι “δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο” οι κυβερνοεγκληματίες να επιχειρήσουν να κάνουν κατάχρηση των δεδομένων πελατών που απέκτησαν. Ο Όμιλος VF επίσης διαχειρίζεται και άλλες επωνυμίες συμπεριλαμβανομένων των: Timberland, The North Face και Dickies. Το BBC ρώτησε την εταιρεία αν επηρεάζονται και οι πελάτες αυτών των εμπορικών σημάτων.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους πελάτες της, η Vans αναφέρει ότι η παραβίαση των δεδομένων εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Όμιλο VF στις 13 Δεκεμβρίου και “προφανώς πραγματοποιήθηκε από εξωτερικούς απειλητικούς παράγοντες”. Η εταιρεία αναφέρει ότι “έλαβε αμέσως μέτρα” για την αντιμετώπιση της απειλής, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των επηρεαζόμενων συστημάτων πληροφορικής και της πρόσληψης εμπειρογνωμόνων κυβερνοασφάλειας. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει, οι κυβερνοεγκληματίες είχαν απομακρυνθεί.

“Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι το περιστατικό επηρέασε ορισμένες προσωπικές πληροφορίες των πελατών μας, τις οποίες κανονικά αποθηκεύουμε και επεξεργαζόμαστε προκειμένου να διαχειριστούμε τις ηλεκτρονικές αγορές, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός τηλεφώνου, η διεύθυνση χρέωσης, η διεύθυνση αποστολής”, αναφέρεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εταιρεία δεν “συλλέγει ή διατηρεί” δεδομένα πληρωμής ή οικονομικά δεδομένα, όπως πληροφορίες τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας, οπότε δεν υπήρχε “καμία πιθανότητα να εκτεθούν λεπτομερείς οικονομικές πληροφορίες στους φορείς απειλής”.

Υποστηρίζει ότι δεν έχει πληροφορίες για πελάτες που έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής, αλλά προειδοποίησε ότι το περιστατικό “μπορεί να οδηγήσει σε απόπειρες κλοπής ταυτότητας, μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” και ενδεχομένως σε απάτες γενικότερα”. Συνέστησε στους πελάτες της να είναι προσεκτικοί σε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα και τηλεφωνήματα που ζητούν προσωπικές πληροφορίες. Η Vans αναφέρει ότι έχει έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου και δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τις πολιτικές της για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Πηγή:

https://www.bbc.com/news/technology-68615042