Διαδίκτυο, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Ο Elon Musk μηνύει την OpenAI και τον CEO Sam Altman για παραβίαση συμβολαίου

Μεταφράζει η Λίζα Λαμπροπούλου

Ο Elon Musk μηνύει την OpenAI και τον CEO του, Sam Altman, κατηγορώντας την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT έχει αποκλίνει από την αρχική, μη κερδοσκοπική αποστολή της, καθώς συνεργάζεται με τη Microsoft για 13 δισεκατομμύρια δολάρια και κρατάει μυστικό τον κώδικά της για τα νεότερα προϊόντα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Musk, ο οποίος συνίδρυσε την OpenAI το 2015, έχει πλέον αποχωρήσει και έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την xAI. Η καταγγελία του, που κατατέθηκε την Πέμπτη σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια, αναφέρει ότι η εν λόγω εταιρεία και η συνεργασία της με τη Microsoft παραβίασαν το ιδρυτικό καταστατικό της OpenAI, συνιστώντας παραβίαση της σύμβασης. Ο Musk ζητά να γίνει δίκη με ενόρκους και από την εταιρεία, τον Altman και τον συνιδρυτή Greg Brockman να επιστρέψουν τα κέρδη που έλαβαν από την επιχείρηση.

Η OpenAI ιδρύθηκε ως ένας έλεγχος για αυτό που πίστευαν οι ιδρυτές ότι ήταν μια σοβαρή απειλή που θέτει η γενετική τεχνητή νοημοσύνη ή AGI (Artificial General Intelligence) στην ανθρωπότητα. Η εταιρεία δημιούργησε ένα συμβούλιο εποπτείας για να εξετάζει οποιοδήποτε προϊόν δημιουργούσε η εταιρεία και ο κώδικας των προϊόντων της έγινε δημόσιος.

Αλλά ο Altman, ο Brockman και ο επικεφαλής επιστήμονας Ilya Sutskever ιδρύσαν το 2019 το OpenAI LP, μια κερδοσκοπική εταιρεία που υπάρχει εντός της μεγαλύτερης δομής της εταιρείας. Η κερδοσκοπική αυτή εταιρεία έφερε το OpenAI από μηδενική αξία σε εκτίμηση $90 δισ. μέσα σε λίγα χρόνια – και ο Altman αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τον νου της εκείνης της στρατηγικής και το κλειδί της επιτυχίας της εταιρείας.

Η μήνυση αναφέρει επίσης μια υψηλού επιπέδου κρίση ηγεσίας πέρυσι που οδήγησε στην προσωρινή απομάκρυνση του Altman από την εταιρεία, προφανώς λόγω ανησυχιών από αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Μετά από ημέρες αβεβαιότητας και μια παρέμβαση της Microsoft, ο Altman επανήλθε στη θέση του σε μια νίκη για εκείνους που αναζητούν την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας AI.

“Το κοινό εξακολουθεί να βρίσκεται στο σκοτάδι όσον αφορά τι ακριβώς απέκρυψε η ‘συνεκτική διαδικασία εξέτασης’ του Διοικητικού Συμβουλίου που οδήγησε στην αρχική απόλυση του Altman”, ανέφερε η μήνυση. “Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σαφές για τον  Musk και το ευρύ κοινό: η OpenAI έχει εγκαταλείψει την ‘αμετάκλητη’ μη κερδοσκοπική της αποστολή για το κέρδος.”

Παρόλο που η Microsoft – η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και έχει μια στενή συνεργασία με τη νεοσύστατη επιχείρηση – δεν αναφέρεται ως εναγόμενη στη μήνυση του Musk, η τεχνολογική γίγαντα εμφανίζεται 68 φορές στην καταγγελία.

Το μεγαλύτερο μέρος της μήνυσης αντιμετωπίζει την εμφανή επιρροή της Microsoft στην OpenAI και την οικονομική της θέση. Ο Musk έχει προηγουμένως απειλήσει να μηνύσει τη Microsoft και την κατηγορήσει για κλοπή περιεχομένου από την X, για την εκπαίδευση εργαλείων AI της Microsoft.

“Η OpenAI, Inc. έχει μετατραπεί σε μια θυγατρική εταιρεία κλειστού κώδικα του μεγαλύτερου τεχνολογικού γίγαντα στον κόσμο: τη Microsoft”. “Υπό το νέο του Διοικητικό Συμβούλιο, δεν αναπτύσσει απλώς αλλά πραγματοποιεί εξελίξεις σε μια AGI για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της Microsoft.”

Ο Musk, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, αποχώρησε από την OpenAI το 2018. Συνεχίζει να εκφράζει τις ανησυχίες του για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Στη μήνυση, περιέγραψε τους τωρινούς ηγέτες του OpenAI ως άπληστους.

“Εκεί που κάποιοι όπως ο κ. Musk βλέπουν την ύπαρξη μιας απειλής στην AGI, άλλοι βλέπουν την AGI ως πηγή κέρδους και εξουσίας”, ανέφερε η μήνυση.

Πηγή: