Ασφάλεια διαδικτύου, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Το μυστηριώδες Humane AI Pin που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα της κινητής τεχνολογίας

Γράφει η Λαμπροπούλου Ελισσάβετ

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εξαρτάται από τα κινητά τηλέφωνα για την καθημερινή ζωή του. Ωστόσο, η Humane, μια startup που δημιουργήθηκε από πρώην υπαλλήλους της Apple, παρουσιάζει μια καινοτόμα συσκευή που στοχεύει να αντικαταστήσει τα κινητά τηλέφωνα.

Η Humane έχει δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό προϊόν, το οποίο ονομάζεται “Humane Ai Pin,” και θεωρείται από το περιοδικό “Time” ως η καλύτερη εφεύρεση του 2023. Η συσκευή αυτή, που κοστίζει περίπου χίλια δολάρια, υπόσχεται να αντικαταστήσει τα κινητά τηλέφωνα και να προσφέρει έναν ψηφιακό προσωπικό βοηθό παντού.

Με την εμφάνισή της στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού, το Ai Pin της Humane έκλεψε την προσοχή με τον προηγμένο σχεδιασμό του. Το Ai Pin αναδεικνύεται ως μια καινοτόμα φορητή συσκευή χωρίς οθόνη, γνωστή και ως “δολοφόνος των κινητών,” προσφέροντας αμεσότητα στην επικοινωνία και αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά smartphones. Με τη μορφή ενός μικρού μαγνητικού μενταγιόν, αυτή η «post-smartphone» συσκευή ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη, παρέχοντας έναν ψηφιακό σύντροφο που μπορεί να ακολουθεί τον χρήστη παντού. Η συσκευή αυτή, είναι ένα μπορεί να τοποθετηθεί στα ρούχα και χρησιμοποιεί ένα superchip Qualcomm για τη σύνδεση με έναν διακομιστή τεχνητής νοημοσύνης (AI server) στο Διαδίκτυο.

Με τον ιδρυτή της, Imran Chaudhri, πρώην υπάλληλο της Apple, η Humane δημιούργησε ένα πρωτοποριακό και ανατρεπτικό προϊόν που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρά ο κόσμος με την τεχνολογία.

Το Ai Pin αναμένεται να αποτελέσει ένα κινητό χωρίς οθόνη, εφοδιασμένο με έναν μικρό προβολέα λέιζερ που εμφανίζει πληροφορίες απευθείας στο χέρι του χρήστη. Με πλήρη αλληλεπίδραση μέσω αισθητήρων, με μικρόφωνα 360 μοιρών και ηχείων, η συσκευή στοχεύει στην πλήρη αντικατάσταση των κινητών τηλεφώνων.

Η Humane.inc, υποστηριζόμενη από πεποιημένα επενδυτικά κεφάλαια όπως του Sam Altman και της Hico Capital, πιστεύει σθεναρά ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ιδανική λύση για την απόσυρση των κινητών τηλεφώνων. Έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 230 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, αποστολή της εταιρείας είναι να προσφέρει την επόμενη γενιά προσωπικών φορητών υπολογιστών.

Με χορηγίες από τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Qualcomm και η Microsoft, καθώς και από εταιρείες όπως η Volvo και η LG Technology, η Humane έχει προσελκύσει ενδιαφέρον από τον χώρο της τεχνολογίας. Το Ai Pin υπόσχεται να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη παντού, χρησιμοποιώντας την μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαία, απαλλάσσοντας τους χρήστες από την ανάγκη για smartphone και οθόνη.

Ο δημιουργός του, Imran Chaudhri, περιγράφει το Ai Pin ως “έναν εντελώς νέο τύπο συσκευής”, με την πλατφόρμα του να είναι σχεδιασμένη εξ ολοκλήρου για την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι εντελώς αυτόνομο, χωρίς την ανάγκη για σύνδεση με κινητό τηλέφωνο, προσφέροντας μια νέα εμπειρία αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία.

Η συσκευή διαθέτει φωτεινό φως που ενεργοποιείται κατά την εγγραφή εικόνων ή ήχου, ενώ ο Chaudhri υπογραμμίζει ότι η εμπειρία με το Ai Pin είναι “διάχυτη και χωρίς οθόνη,” επιτρέποντάς στον χρήστη να διατηρεί τη σύνδεσή του με το περιβάλλον του.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε καθημερινές καταστάσεις, το Ai Pin προσφέρει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την τεχνολογία χωρίς την υπερβολική επικράτηση των οθονών.

Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση παρέχουν στο Ai Pin τη δυνατότητα να ενισχύει τις λειτουργίες του, επιτρέποντας στο χρήστη να έχει πρόσβαση στην υπολογιστική ισχύ παντού και πάντα.

Παρά τις καινοτόμες δυνατότητες που προσφέρει το Ai Pin, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι πιθανοί επικείμενοι κίνδυνοι. Ένας από τους βασικούς προβληματισμούς είναι η προστασία της ιδιωτικότητας, καθώς η συσκευή λειτουργεί συνεχώς με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η συλλογή δεδομένων και η αποθήκευσή τους μπορεί να αντιμετωπιστεί ως απειλή για την ατομική ιδιωτικότητα. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος ανεπιθύμητης παρακολούθησης, καθώς η συσκευή είναι σε θέση να καταγράφει ήχο και εικόνα χωρίς εμφανείς ενδείξεις. Επιπλέον, οι πιθανές επιπτώσεις στην κοινωνία, όπως η αυξημένη εξάρτηση από την τεχνολογία και η μείωση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης λόγω της αυτονομίας της συσκευής, απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και αντιμετώπιση. Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται ισχυρά μέτρα ασφαλείας και προστασίας της ιδιωτικότητας για να διασφαλιστεί η ηθική χρήση και η ασφάλεια του Ai Pin.

Πηγή:

https://www.in.gr/2023/11/06/in-science/erxetai-humane-ai-pin