Νομικά Ζητήματα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης έχουν όλων των ειδών τα επιχειρήματα κατά της πληρωμής για περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα 

Μεταφράζει η Βασιλική Κατσούλη

Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δεν ενδιαφέρονται να πληρώσουν για να χρησιμοποιήσουν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ως δεδομένα εκπαίδευσης, και ιδού οι λόγοι για τους οποίους το κάνουν.

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ δέχεται δημόσια σχόλια σχετικά με τους πιθανούς νέους κανόνες για τη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence, AI) και οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο είχαν πολλά να πουν. Παρακάτω είναι συγκεντρωμένα τα επιχειρήματα από τις Meta, Google, Microsoft, Adobe, Hugging Face, StabilityAI και Anthropic, καθώς και μια απάντηση από την Apple,  που επικεντρώθηκε στην κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων σε κώδικα γραμμένο από AI.

Υπάρχουν κάποιες διαφορές στις προσεγγίσεις τους, αλλά το γενικό μήνυμα για τις περισσότερες είναι το ίδιο: δεν πιστεύουν ότι πρέπει να πληρώνουν για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων άνοιξε την περίοδο υποβολής σχολίων στις 30 Αυγούστου, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής γραπτών σχολίων την 18η Οκτωβρίου σχετικά με τις αλλαγές που εξετάζει αναφορικά με τη χρήση δεδομένων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση μοντέλων AI, το κατά πόσον δηλαδή το υλικό που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα δίχως ανθρώπινη συμμετοχή και ευθύνη για τα πνευματικά αυτά δικαιώματα.

Δεν έλειψαν οι αγωγές για πνευματικά δικαιώματα τον τελευταίο χρόνο, με καλλιτέχνες, συγγραφείς, προγραμματιστές και εταιρείες να ισχυρίζονται παραβιάσεις σε διαφορετικές υποθέσεις.

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από την απάντηση κάθε εταιρείας.

Meta: Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων δεν θα έπαιρναν πολλά χρήματα ούτως ή άλλως.

 Η επιβολή ενός, πρώτου στο είδος του, καθεστώτος αδειοδότησης τώρα, πολύ αργότερα, θα προκαλέσει χάος, καθώς οι προγραμματιστές θα προσπαθούν να εντοπίσουν εκατομμύρια και εκατομμύρια κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, με πολύ μικρό όφελος, δεδομένου ότι κάθε δίκαιη αμοιβή θα είναι απίστευτα μικρή, λόγω της έλλειψης σημασίας του κάθε έργου σε ένα σύνολο εκπαίδευσης AΙ.

Google: Η εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης είναι σαν να διαβάζεις ένα βιβλίο

Αν η εκπαίδευση μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία αντιγράφων, δεν θα υπήρχαν ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Πράγματι, αυτή η πράξη της “συλλογής γνώσης”, όπως η πράξη της ανάγνωσης ενός βιβλίου και της εκμάθησης των γεγονότων και των ιδεών μέσα σε αυτό, όχι μόνο δεν θα ήταν παράνομη, αλλά θα προωθούσε τον ίδιο τον σκοπό του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Το γεγονός και μόνο ότι, από τεχνολογικής απόψεως, πρέπει να γίνουν αντίγραφα για να εξαχθούν αυτές οι ιδέες και τα γεγονότα από τα έργα που προστατεύονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρέπει να αλλάξει αυτό το αποτέλεσμα.

Microsoft: Η αλλαγή του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορούσε να βλάψει τους μικρούς προγραμματιστές AI

Οποιαδήποτε απαίτηση για τη λήψη συγκατάθεσης για τη χρήση προσβάσιμων έργων για εκπαίδευση θα αναχαιτίσει την καινοτομία της ΑΙ. Δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί η κλίμακα δεδομένων που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη υπεύθυνων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ακόμη και όταν είναι γνωστή η ταυτότητα ενός έργου και ο ιδιοκτήτης του. Τέτοια συστήματα αδειοδότησης θα εμποδίσουν, επίσης, την καινοτομία από νεοσύστατες επιχειρήσεις και νεοεισερχόμενους που δεν διαθέτουν τους πόρους για να αποκτήσουν άδειες, αφήνοντας την ανάπτυξη της ΑI σε ένα μικρό σύνολο εταιρειών με τους πόρους για τη διεξαγωγή προγραμμάτων αδειοδότησης μεγάλης κλίμακας ή σε προγραμματιστές σε χώρες, που έχουν αποφασίσει ότι η χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση μοντέλων ΑI δεν αποτελεί παραβίαση.

Anthropic: Ο τωρινός νόμος είναι εντάξει, μην τον αλλάξετε

«Η ορθή πολιτική αναγνώριζε πάντα την ανάγκη για κατάλληλα όρια στα πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να υποστηριχθούν η δημιουργικότητα, η καινοτομία και άλλες αξίες, και πιστεύουμε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία και η συνεχής συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μπορεί να εναρμονίσει τα διαφορετικά συμφέροντα που διακυβεύονται, ξεκλειδώνοντας τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις ανησυχίες».

Adobe: Είναι θεμιτή χρήση, όπως όταν η Accolade αντέγραψε τον κώδικα της Sega

Στην υπόθεση Sega κατά Accolade, κρίθηκε ότι η ενδιάμεση αντιγραφή του λογισμικού της Sega ήταν θεμιτή χρήση. Ο εναγόμενος δημιούργησε αντίγραφα, ενώ έκανε αντίστροφη μηχανική, για να ανακαλύψει τις λειτουργικές απαιτήσεις – μη προστατευόμενες πληροφορίες – για την κατασκευή παιχνιδιών συμβατών με την κονσόλα παιχνιδιών της Sega. Η εν λόγω ενδιάμεση αντιγραφή ωφέλησε επίσης το κοινό: οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των ανεξάρτητα σχεδιασμένων βιντεοπαιχνιδιών (τα οποία περιέχουν ένα μείγμα λειτουργικών και δημιουργικών πτυχών) που είναι διαθέσιμα για την κονσόλα της Sega. Αυτή η αύξηση της δημιουργικής έκφρασης ήταν ακριβώς αυτό που σκόπευε να προωθήσει ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Anthropic: Η αντιγραφή είναι απλώς ένα ενδιάμεσο βήμα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διαδικασία εκπαίδευσης δημιουργεί αντίγραφα των πληροφοριών για τους σκοπούς της εκτέλεσης μιας στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων. Η αντιγραφή είναι απλώς ένα ενδιάμεσο βήμα, εξάγοντας μη προστατευόμενα στοιχεία σχετικά με ολόκληρο το σύνολο των έργων, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες εκροές. Με αυτόν τον τρόπο, η χρήση του πρωτότυπου έργου που προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα είναι μη εκφραστική- δηλαδή, δεν γίνεται εκ νέου χρήση της έκφρασης που προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα για να κοινοποιηθεί στους χρήστες.

Andreessen Horowitz: Οι επενδυτές έχουν ξοδέψει ‘δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια’

Κατά την τελευταία δεκαετία ή και περισσότερο, υπήρξε ένα τεράστιο ποσό επενδύσεων – δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια – στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, με την προϋπόθεση ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, επιτρέπεται κάθε αντιγραφή που είναι απαραίτητη για την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων. Η αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα διαταράξει σημαντικά τις καθιερωμένες προσδοκίες στον τομέα αυτό. Οι προσδοκίες αυτές αποτέλεσαν κρίσιμο παράγοντα για τις τεράστιες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τις ΗΠΑ, οι οποίες, με τη σειρά τους, κατέστησαν τις ΗΠΑ παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η υπονόμευση αυτών των προσδοκιών θα θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές επενδύσεις, καθώς και την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Hugging Face: Η εκπαίδευση σε υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα είναι δίκαιη χρήση

Η χρήση ενός συγκεκριμένου έργου στην εκπαίδευση έχει έναν ευρύτερα ωφέλιμο σκοπό: τη δημιουργία ενός διακριτικού και παραγωγικού μοντέλου AI. Αντί να αντικαταστήσει τη συγκεκριμένη επικοινωνιακή έκφραση του αρχικού έργου, το μοντέλο είναι ικανό να δημιουργήσει μια ευρεία ποικιλία διαφορετικού είδους αποτελεσμάτων που δεν σχετίζονται καθόλου με την εν λόγω υποκείμενη, κατοχυρωμένη με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας, έκφραση. Για αυτούς και για άλλους λόγους, τα παραγωγικά μοντέλα ΑI αποτελούν γενικά θεμιτή χρήση όταν εκπαιδεύονται σε μεγάλο αριθμό έργων, που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο, χρησιμοποιείται σκόπιμα ο όρος “γενικά”, καθώς μπορεί κανείς να φανταστεί μοτίβα γεγονότων που θα προκαλούσαν πιο δύσκολες αποφάσεις.

StabilityAI: Άλλες χώρες χαρακτηρίζουν την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ως θεμιτή χρήση

Μια σειρά από δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ταϊβάν, της Μαλαισίας και του Ισραήλ, έχουν μεταρρυθμίσει τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας τους για να δημιουργήσουν ασφαλή καταφύγια για την εκπαίδευση AI που επιτυγχάνουν παρόμοια αποτελέσματα δίκαιης χρήσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης συνέστησε ότι “εάν ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει μια καινοτόμο βιομηχανία ΑΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να επιτρέψει την εξόρυξη των διαθέσιμων δεδομένων, κειμένων και εικόνων (η εισαγωγή) και να αξιοποιήσει [sic] τις υπάρχουσες προστασίες του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για την εξαγωγή της ΑΙ”.

Apple: Αφήστε μας να κατοχυρώσουμε τα πνευματικά δικαιώματα του κώδικα που φτιάξαμε με τεχνητή νοημοσύνη

Σε περιπτώσεις όπου ένας ανθρώπινος προγραμματιστής ελέγχει τα εκφραστικά στοιχεία της εξαγωγής και τις αποφάσεις για την τροποποίηση, προσθήκη, βελτίωση ή ακόμη και απόρριψη του προτεινόμενου κώδικα, ο τελικός κώδικας που προκύπτει από την αλληλεπίδραση του προγραμματιστή με τα εργαλεία θα έχει επαρκή ανθρώπινη συγγραφική ιδιότητα ώστε να μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πηγή:

https://www.theverge.com/2023/11/4/23946353/generative-ai-copyright-training-data-openai-microsoft-google-meta-stabilityai