Γράφει η Νάσια Ρέτση
Πρόσφατα, στη Σουηδία οι υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν ότι τα παιδιά ηλικίας δύο ετών και κάτω δεν θα πρέπει να υφίστανται την έκθεση σε κανένα είδος οθόνης.
Η ανακοίνωση αυτή του υγειονομικού συστήματος της Σουηδίας, απευθύνεται πρωτίστως στους γονείς και φροντιστές των παιδιών, καθώς εκείνοι είναι υπεύθυνοι για την ρύθμιση του χρόνου που περνούν τα παιδιά τους στις οθόνες (screen time). Η υγειονομική αρχή συμβουλεύει τους γονείς και φροντιστές να προβληματιστούν σχετικά με τους τρόπους που χρησιμοποιούν τις οθόνες μαζί με τα παιδιά τους και πως -συνειδητά και μη- ενθαρρύνουν συχνά την έκθεση των παιδιών τους στην οθόνη.
Με βάση, την γνωστοποίηση αυτή, τα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών δεν θα πρέπει να περνούν παραπάνω από μια ώρα στην οθόνη οποιασδήποτε συσκευής, ενώ παιδιά ηλικίας, έξι με δώδεκα έτη, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις οθόνες για παραπάνω από δύο ώρες. Σαφώς, η υγειονομική αρχή, δεν ξέχασε να συμπεριλάβει και την ηλικιακή ομάδα των εφήβων, 13 έως 18 έτη, για τους οποίους το όριο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις τρεις ώρες την ημέρα.
Οι συστάσεις αυτές, σχετικά με την χρήση των οθονών από τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, σίγουρα απέχουν σε κάποιο βαθμό από τα σημερινά δεδομένα της σουηδικής πραγματικότητας καθώς, προτείνουν μια απότομη μείωση του χρόνου χρήσης τους. Ο μέσος χρόνος που περνούν μπροστά από μια οθόνη, τα παιδιά και οι νέοι της Σουηδίας, είναι τέσσερις ώρες για παιδιά εννέα έως δώδεκα ετών και πάνω από επτά ώρες νέοι 17 έως 18 ετών.
Ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Σουηδίας, Jakob Forssmed, έχει δηλώσει ότι η εκτεταμένη χρήση των οθονών και των τεχνολογικών μέσων γενικά λειτουργεί εις βάρος των ατόμων και ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγειά τους, τόσο στη σωματική, όσο και την ψυχική. Για αυτό λοιπόν, μέσα από τις νέες προτάσεις των υγειονομικών αρχών, δημιουργείται μια νέα πηγή υποστήριξης, τόσο για τα παιδιά και τους νέους, όσο και για τους γονείς και φροντιστές. Μέσω αυτών των συστάσεων γίνεται μια προσπάθεια να προαχθεί μια πιο υγιής και υπεύθυνη χρήση των οθονών.
Συμπληρωματικά με τις παραπάνω προτάσεις του υγειονομικού συστήματος, προτείνεται τα παιδιά να μην εκτίθενται και να μην χρησιμοποιούν οθόνες πριν τον ύπνο, και ακόμη προτιμότερο, να μην επιτρέπονται ψηφιακές συσκευές στο υπνοδωμάτιο το βράδυ.
Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές, που αφορούν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, συμπεριλαμβάνουν επίσης κίνητρα και συμβουλές για το πως μπορεί κανείς να προσεγγίσει το θέμα της μείωσης του χρόνου χρήσης των οθονών και πως οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν πιθανές αντιδράσεις των παιδιών τους απέναντι στις νέες συνθήκες.
Στόχος αυτών προτάσεων δεν είναι μόνο ο περιορισμός χρήσης των οθονών, αλλά ευρύτερα η αλλαγή των συνηθειών τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.
Από τη πλευρά της Σουηδίας, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια άρσης συνηθειών που για πολλούς ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους είναι επιβλαβείς. Με τη μείωση του χρόνου χρήσης των ψηφιακών μέσων μπορεί να βελτιωθεί η υγεία του ατόμου σε πολλά επίπεδα, ξεκινώντας με την ποιότητα του ύπνου και την ψυχική υγεία γενικά.
Τέλος, όλες αυτές οι προσπάθειες της Σουηδίας, δίνουν την ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν ανοιχτά με τα παιδιά τους τα οφέλη και τους κινδύνους που ενέχει η πολύωρη ενασχόληση με τις οθόνες για την υγείας τους, και να τα ενθαρρύνουν να ασχοληθούν με δραστηριότητες που δεν εμπλέκουν απαραίτητα τη χρήση οθόνης.
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.