Διαδίκτυο, Ψυχική υγεία

Η πολύωρη χρήση του διαδικτύου ως αιτία της παιδικής παχυσαρκίας

Γράφει η Ανθή Δρακάτου

Η παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό βάρος στα παιδιά και τους εφήβους έχουν λάβει διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως, λόγω της ανησυχητικής αύξησής τους τα τελευταία 25 χρόνια. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν πως στην Ελλάδα το 44% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 11,2% αυτών παχύσαρκα.

Οι αιτίες της παχυσαρκίας είναι κατά κύριο λόγο εξωγενείς και συγκεκριμένα σε ποσοστό που αγγίζει το 98%. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι κακές διατροφικές συνήθειες (fast food, επεξεργασμένα τρόφιμα), η υπερβολική σίτιση κατά την παιδική ηλικία, η παντελής έλλειψη άσκησης και οι καθιστικές δραστηριότητες, όπως είναι η χρήση υπολογιστή και ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Χρήση οθονών και διατροφικές συνήθειες:

Η πολύωρη προσκόλληση σε μία οθόνη επιφέρει αρκετές αρνητικές συνέπειες, καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι επιλέγουν να συνδυάζουν αυτή τη συνήθεια με συνοδεία ανθυγιεινών σνακ, πλούσιων σε κακά λιπαρά και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά. Οι κακές διατροφικές συνήθειες άλλωστε προωθούνται και μέσα από τις διαφημίσεις, οι οποίες ωθούν τους νέους στην επιλογή μη υγιεινών τροφών.

Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο δαπανούν παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή και το κινητό, τόσο λιγότερο χρόνο αφιερώνουν στη φυσική δραστηριότητα και άσκηση. Αυτό, πέρα από την κοινωνική απομόνωση που επιφέρει, έχει επίσης ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Κάτι ακόμα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον εθισμό στην χρήση του διαδικτύου είναι ο ύπνος των παιδιών. Φαίνεται πως ξενυχτούν καθηλωμένα σε μία οθόνη και έτσι χάνουν ώρες από τον νυχτερινό ύπνο, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξή τους. Έρευνες έχουν δείξει  ότι ο περιορισμός του ύπνου συνδέεται με καθυστέρηση έκκρισης μελατονίνης και διαταραχή στα επίπεδα γκρελίνης- λεπτίνης. Έτσι, απορρυθμίζεται το σύστημα της πείνας και του κορεσμού, με αποτέλεσμα να πεινάμε πιο πολύ ή να χορταίνουμε δυσκολότερα.

Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να μεταβληθούν με την σημαντική βοήθεια των γονέων, οι οποίοι είναι καλό να διδάξουν από νωρίς στα παιδιά τα οφέλη της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και της άσκησης. Αυτό φυσικά θα γίνει μέσα από την υιοθέτηση και από τους ίδιους σωστών διατροφικών συνηθειών. Τέλος, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως η χρήση του διαδικτύου μπορεί να είναι θετική, καθώς αποτελεί στις μέρες σημαντική πηγή πληροφόρησης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Πρέπει, όμως, πάντα να γίνεται με σωστό τρόπο και να μην υπερβαίνονται τα όρια στην χρήση του, παραμερίζοντας άλλες πολύ σημαντικές ασχολίες για την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων.