Ένα ρεπορτάζ των Financial Times αποκάλυψε ένα μυστικό project που δημιουργήθηκε από τις Google και Meta, το οποίο στην πραγματικότητα αντίκειται στους κανόνες τους. Αυτό το project είχε να κάνει με στοχευμένες διαφημίσεις σε έφηβους χρήστες, κάτι που φυσικά κινείται ενάντια στους κανόνες της Google. Κρίνεται αναγκαίο εδώ να αναφερθεί πως η εταιρία είχε αποκλείσει εδώ και χρόνια παρεμφερής διαφημιστικές τακτικές. Πώς όμως καταστρατηγήθηκε αυτός ο κανόνας;
Φαίνεται πως η Google κατάφερε να αποφύγει τον περιορισμό, χρησιμοποιώντας ένα ΄΄παραθυράκι΄΄. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα χρηστών με την ετικέτα ΄΄unknown΄΄ της Google αποτέλεσε τη λύση του προβλήματος. Έχοντας δεδομένα πως στη συγκεκριμένη κοινότητα το μεγαλύτερο μέρος αποτελούν άτομα μεταξύ 13 έως 17 ετών, η εταιρία πρότεινε στη Meta να διαφημιστεί εκεί. Μάλιστα, υποστήριξε πως η καθημερινή αλληλεπίδραση από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι μεγαλύτερη και από το Instagram, αλλά, και από το TikTok.
Η διαφημιστική καμπάνια ξεκίνησε στον Καναδά μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Για τις ανάγκες του project, η Google συνεργάστηκε με το πρακτορείο Spark Foundry. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, και το project συνεχίστηκε πιλοτικά στις ΗΠΑ το Μάιο, ενώ στα πλάνα υπάρχουν και άλλες χώρες παγκοσμίως, αλλά, και η συμπερίληψη και άλλων εφαρμογών της Meta. Όμως, όταν δημοσιογράφος των Financial Times επικοινώνησε με τη Google, η εταιρία ακύρωσε την καμπάνια, διαμηνύοντας πως οι διαφημίσεις σε άτομα κάτω των 18 απαγορεύονται και, ως εκ τούτου, κανένας κανονισμός της εταιρίας δεν έχει καταστρατηγηθεί. Επίσης, εκπρόσωπος της Google απάντησε πως οι δικλείδες ασφαλείας λειτούργησαν, γιατί δε στοχεύθηκαν απευθείας άτομα που η εταιρία γνώριζε πως είναι ανήλικοι. Ωστόσο, δεν αρνήθηκε πως χρησιμοποίησαν το παραπάνω παραθυράκι, ενώ τόνισε πως η εταιρία θα αναλάβει δράση, ώστε να αποτρέψει στο μέλλον αντιπροσώπους πωλήσεων να παρακάμπτουν τους κανονισμούς της για χάρη διαφημιζομένων.
Πρόσφατα, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο podcast FT News Briefing και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το παραπάνω επεισόδιο θα υπάρχει στις πηγές, για όποιον-α επιθυμεί να μάθει περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος. Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη είδηση έρχεται στο φως λίγο καιρό μετά την καταδίκη της Google περί παραβίασης του νόμου για το μονοπώλιο. Αυτές οι περίεργες τακτικές της Google και της Meta (΄΄pay or consent΄΄ πολιτική) ίσως να σηματοδοτεί μια γενική αλλαγή πολιτικής των εταιριών. Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει νόμους που εναντιώνονται σε τέτοιου είδους πολιτικές και επιφέρουν σοβαρές κυρώσεις.
Πηγές:
https://www.ft.com/content/a89d3f72-54c6-448f-b2a1-dd46730d0e98
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).