Apps, Press Release, Social Media

Η Meta εγκαινιάζει επίσημα τον αντίπαλο του Twitter Threads

Μετάφραση

Το Facebook έχει προσπαθήσει να ανταγωνιστεί το Twitter με πολλούς τρόπους όλα αυτά τα χρόνια, αντιγράφοντας χαρακτηριστικά του Twitter όπως τα hashtags και τα trending topics (θέματα επικαιρότητας). Αλλά τώρα η μητρική εταιρεία του Facebook εξαπολύει ίσως τη μεγαλύτερη επίθεση στο Twitter.

Η Meta την Τετάρτη εγκαινίασε επίσημα μια νέα εφαρμογή με την ονομασία Threads, η οποία προορίζεται να προσφέρει έναν χώρο για διαδικτυακές συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο, μια λειτουργία που αποτελεί εδώ και καιρό το βασικό πλεονέκτημα του Twitter. Η εφαρμογή φαίνεται να έχει πολλές ομοιότητες με το Twitter, από τη διάταξή της μέχρι και την περιγραφή του προϊόντος. Η καταχώριση, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ως teaser, τονίζει τη δυνατότητα δημιουργίας ακολούθων και σύνδεσης με ομοϊδεάτες.

“Το όραμα για το Threads είναι να δημιουργήσουμε μια επιλογή για έναν φιλικό δημόσιο χώρο για συζήτηση”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, σε μια ανάρτηση του για το Threads, αμέσως μετά την κυκλοφορία του. “Ελπίζουμε να πάρουμε αυτό που το Instagram κάνει καλύτερα και να δημιουργήσουμε μια νέα εμπειρία γύρω από τη συγγραφή κειμένων, τις ιδέες και τη συζήτηση για όσα σας απασχολούν”.

Ο Zuckerberg δήλωσε στον επαληθευμένο λογαριασμό του στο Threads ότι η εφαρμογή ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εγγραφές τις πρώτες δύο ώρες. Αργότερα την Τετάρτη, έγραψε ότι το Threads “ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια εγγραφές στις πρώτες τέσσερις ώρες”. Επίσης, απάντησε σε δημοσιεύματα και μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με το αν το Threads θα γίνει ποτέ μεγαλύτερο από το Twitter. “Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια εφαρμογή δημόσιων συζητήσεων με 1 δισεκατομμύριο και πλέον ανθρώπους σε αυτήν. Το Twitter είχε την ευκαιρία να το κάνει αυτό, αλλά δεν το έχει καταφέρει”, έγραψε ο Zuckerberg στο Threads. “Ας ελπίσουμε ότι θα το καταφέρουμε”.

Η περιγραφή της εφαρμογής την χαρακτηρίζει ως ένα μέρος, όπου οι κοινότητες μπορούν να συγκεντρωθούν για να συζητήσουν τα πάντα, από τα θέματα που τους ενδιαφέρουν σήμερα μέχρι το τι είναι τάση-επίκαιρο. “Ό,τι κι αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να το ακολουθήσετε και να συνδεθείτε απευθείας με τους αγαπημένους σας δημιουργούς και άλλους που αγαπούν τα ίδια πράγματα – ή να δημιουργήσετε ένα δικό σας πιστό κοινό για να μοιραστείτε τις ιδέες, τις απόψεις και τη δημιουργικότητά σας με τον κόσμο”, αναφέρεται.

Η Meta δήλωσε ότι τα μηνύματα που θα δημοσιεύονται στο Threads θα έχουν όριο 500 χαρακτήρων. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα διαθέσει την εφαρμογή σε 100 χώρες μέσω του iOS και του Android της Apple. Μετά τη λήψη της εφαρμογής, οι χρήστες καλούνται να συνδέσουν τη σελίδα τους στο Instagram, να προσαρμόσουν το προφίλ τους και να ακολουθήσουν τους ίδιους λογαριασμούς, που ήδη ακολουθούν στο Instagram. Η εμφάνιση είναι παρόμοια με το Twitter με μια οικεία διάταξη, ροή βασισμένη σε κείμενο, δυνατότητα αναδημοσίευσης και παράθεσης αποσπασμάτων από άλλες αναρτήσεις στο Thread. Συνδυάζει, επίσης, την υπάρχουσα αισθητική του Instagram και προσφέρει τη δυνατότητα να μοιράζονται αναρτήσεις από τα Threads απευθείας στις ιστορίες του Instagram. Οι επαληθευμένοι λογαριασμοί του Instagram επαληθεύονται επίσης αυτόματα στο Threads. Οι λογαριασμοί Thread μπορούν, επίσης, να αναγράφονται ως δημόσιοι ή ιδιωτικοί.

Η νέα εφαρμογή εντάσσεται σε έναν ολοένα αυξανόμενο κατάλογο αντιπάλων του Twitter και θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτό, δεδομένων των τεράστιων πόρων της Meta και του τεράστιου κοινού της. Έρχεται επίσης εν μέσω οξυμένης αναταραχής στο Twitter, το οποίο βίωσε μια διακοπή λειτουργίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ακολουθούμενη από μια ανακοίνωση ότι ο ιστότοπος είχε επιβάλει προσωρινά όρια στον αριθμό των tweets, που μπορούν να διαβάσουν οι χρήστες του κατά τη χρήση της εφαρμογής.

Ο ιδιοκτήτης του Twitter Elon Musk δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί εφαρμόστηκαν “για να αντιμετωπιστούν ακραία επίπεδα απόσπασης δεδομένων και χειραγώγησης του συστήματος”. Σχολιάζοντας την έναρξη του Threads τη Δευτέρα, έγραψε στο Twitter: “Δόξα τω Θεώ, διοικούνται τόσο λογικά”, αναπαράγοντας αναφερόμενα σχόλια στελεχών της Meta, τα οποία φάνηκε να αφήνουν αιχμές για την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του Musk.

Από τότε που απέκτησε το Twitter τον Οκτώβριο, ο Musk έχει φέρει τα πάνω κάτω στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αποξενώνοντας τους διαφημιστές και μερικούς από τους κορυφαίους χρήστες της. Τώρα αναζητά τρόπους για να επαναφέρει την πλατφόρμα στην ανάπτυξη. Το Twitter ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι χρήστες θα πρέπει σύντομα να πληρώνουν για το TweetDeck, ένα εργαλείο που επιτρέπει στους ανθρώπους να οργανώνουν και να παρακολουθούν εύκολα τους λογαριασμούς που ακολουθούν.

Το Twitter προσπαθεί επίσης να εισβάλει στον τομέα της Meta. Τον Μάιο, το Twitter πρόσθεσε κρυπτογραφημένα μηνύματα και δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν κλήσεις, εξελίξεις, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην πλατφόρμα, να ανταγωνιστεί το Facebook Messenger και το WhatsApp, που, επίσης, ανήκουν στη Meta.

Η κλιμακούμενη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο εταιρειών φαίνεται να έχει απλώς επιτείνει την αντιπαράθεση μεταξύ του Musk και του διευθύνοντος συμβούλου της Meta, Mark Zuckerberg. Σε απάντηση σε ένα tweet τον περασμένο μήνα από έναν χρήστη σχετικά με το Threads, ο Musk έγραψε: “Είμαι σίγουρος ότι η Γη δεν μπορεί να περιμένει να είναι αποκλειστικά κάτω από τον έλεγχο του Zuck χωρίς άλλες επιλογές”. Σε ένα επόμενο tweet, ο Musk άφησε να εννοηθεί η ιδέα ενός αγώνα με τον Zuckerberg σε κλουβί. Ο Zuckerberg ανταπέδωσε σε ένα Instagram story δημοσιεύοντας ένα στιγμιότυπο από το tweet του Musk που επικαλύφθηκε με τη λεζάντα: “Στείλε μου την τοποθεσία”.

Πηγή:

https://edition.cnn.com/2023/07/05/tech/meta-twitter-threads-app-instagram/index.html