Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Η Google ενσωματώνει ενισχυμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στις εφαρμογές της

Μεταφράζει η Χρυσάνθη Παράγιου

 

Με μια λειτουργία που ονομάζεται Duet AI for Google Workspace, η Google έχει αρχίσει να ενσωματώνει νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε ορισμένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία της.

Με το Duet AI για το Gmail και τα Google Docs (Έγγραφα), η Google θα μπορεί  να συντάσσει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έγγραφα επεξεργασίας κειμένου με βάση σύντομες προτροπές κειμένου, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών Google I/O. Ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai έκανε μια μικρή παρουσίαση της λειτουργίας “Βοήθησέ με να γράψω” για να απαντήσει σε μήνυμα εξυπηρέτησης πελατών μιας αεροπορικής εταιρείας, αρχικά δίνοντας μια σύντομη απάντηση και στη συνέχεια  μια πιο επεξηγηματική εναλλακτική απάντηση με σκοπό να φαίνεται πιο σοβαρή.

“Απλά πληκτρολογήστε την προτροπή του τι θέλετε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ζητήσετε πλήρη επιστροφή χρημάτων, πατήστε Δημιουργία και εμφανίζεται ένα πλήρες προσχέδιο. Με βολικό τρόπο ανασύρει τις λεπτομέρειες της πτήσης από το προηγούμενο email”, δήλωσε ο Pichai στο συνέδριο. “Σε αυτή την περίπτωση, ένα πιο περίτεχνο email μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να λάβετε την επιστροφή χρημάτων”.

Οι προτροπές κειμένου θα κατασκευάσουν επίσης ένα λογιστικό φύλλο στο Google Sheets. Για να δοθούν, επίσης, περισσότερες επιλογές κατά την δημιουργία παρουσιάσεων, το Google Slides θα μπορεί να δημιουργεί εικόνες με βάση τις προτροπές κειμένου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν παράδειγμα για το τι είναι δυνατό με τη σύγχρονη “παραγωγική” τεχνητή νοημοσύνη, η οποία εισάγει ένα νέο δημιουργικό στοιχείο στην τεχνολογία μηχανικής μάθησης, με την τελευταία να αναπτύσσεται έντονα την τελευταία δεκαετία. Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ChatGPT της OpenAI, έχει εξάψει τη φαντασία των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν δημιουργικά ή παραγωγικά, για τη συγγραφή ποίησης, για παράδειγμα, ή τον προγραμματισμό. Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης προκαλέσει φόβο στους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι αναμένουν μια νέα εποχή αντιγραφής, και έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι υπολογιστές θα εξαφανίσουν θέσεις εργασίας όπως οι φορολογικοί σύμβουλοι ή οι βοηθοί δικηγόρων.

Τα νέα εργαλεία της Google δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά η Google άνοιξε μια λίστα αναμονής για τα Workspace Labs όπου μπορούν να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι/ες. Η εταιρεία έχει αυξήσει τον αριθμό των “έμπιστων δοκιμαστών” που δοκιμάζουν τα προϊόντα από τότε που άρχισε να μιλάει γι’ αυτά τον Μάρτιο. “Μας έχουν εντυπωσιάσει τα ενδιαφέροντα και έξυπνα ή δημιουργικά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με αυτή τη λειτουργία”, δήλωσε η Aparna Pappu, γενική διευθύντρια των εργαλείων παραγωγικότητας Google Workspace, σε μια ενημέρωση σχετικά με τις λειτουργίες. Αυτό περιλαμβάνει τη συγγραφή μιας αίτησης εργασίας, επιστολές αναφοράς, δοκίμια και επίσημα ευχαριστήρια σημειώματα που θα μπορούσαν να σταλούν μετά από μια συνέντευξη για δουλειά.

Με το Duet φαίνεται πώς οι εταιρείες τεχνολογίας τοποθετούν την τεχνητή νοημοσύνη ως βοηθό για να ενισχύσει τα αποτελέσματα των εργασιών των υπαλλήλων, όπως η αυτόματη διόρθωση ή ο έλεγχος γραμματικής. Η ανταγωνίστρια της Google, η Microsoft ονομάζει τα δικά της,  ενισχυμένα με τεχνητή νοημοσύνη, εργαλεία παραγωγικότητας Microsoft 365 Copilot. Όπως και το Duet AI, το Copilot βρίσκεται στην φάση δοκιμής.

Η Google σκοπεύει να αφήσει την λειτουργία “Βοήθησέ με να γράψω” εντελώς στο χέρι του τελικού χρήστη, πρόσθεσε η Pappu, με μια νέα έκδοση του κουμπιού “Αισθάνομαι τυχερός” που εδώ και χρόνια προσθέτει λίγη αυθόρμητη τυχαιότητα στη μηχανή αναζήτησης της εταιρείας. “Όταν το δοκιμάζεις αυτό, μερικές φορές παίρνεις ως τελικό προϊόν ένα ποίημα, μερικές φορές λαμβάνεις ένα email με περίεργη φωνή”, είπε. “Είναι απλά διασκεδαστικό”.

 

Πηγή:

https://www.cnet.com/tech/computing/google-builds-an-ai-boost-into-gmail-docs-slides-sheets/