Διαδικτυακές απειλές, Εγκλήματα, Κοινωνία

Ανησυχητική αύξηση των εκβιασμών απέναντι σε παιδιά προκειμένου να μοιραστούν υλικό σεξουαλικού περιεχομένου

 Μεταφράζει η Πέννυ Τζανετοπούλου, φοιτήτρια Ψυχολογίας

 

Το κέντρο προστασίας παιδιών, με έδρα τις ΗΠΑ, αναφέρει ότι παρατηρήθηκε αύξηση κατά 82% των «διαδικτυακών υποκινήσεων» το προηγούμενο έτος, με αποκορύφωμα τη ραγδαία αύξηση των οικονομικών εκβιασμών, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό. 

Οι καταγγελίες για διαδικτυακό εκβιασμό παιδιών, αφού πρώτα έχουν χειραγωγηθεί ως προς το να στείλουν δικό τους ακατάλληλο υλικό, αυξήθηκαν ραγδαία κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με καινούργια δεδομένα. 

Οι οικονομικοί εκβιασμοί που έχουν αναφερθεί λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα πλαίσιο γενικότερης αύξησης της αποπλάνησης παιδιών μέσω διαδικτύου από “σεξουαλικά αρπακτικά”, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο για Αγνοούμενα και Κακοποιημένα Παιδιά, που εδράζεται στις ΗΠΑ (National Center for Missing and Exploited Children, NCMEC). Ο συγκεκριμένος οργανισμός ασχολείται με καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών των ΗΠΑ, με το 90% αυτών των υποθέσεων να προκύπτουν και εκτός των ΗΠΑ. 

Η αναφορά του NCMEC για το 2022 αποκάλυψε ότι σημειώθηκε 82% αύξηση στις καταγγελίες για διαδικτυακή αποπλάνηση – δηλαδή επικοινωνία με παιδιά με απώτερο σκοπό την διάπραξη κάποιου σεξουαλικού αδικήματος ή απαγωγής- σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο οργανισμός ανέφερε επίσης ότι στην κατηγορία της αποπλάνησης, για την οποία το NCMEC έλαβε πάνω από 80.000 καταγγελίες, συμπεριλαμβάνεται και μία τρομακτική αύξηση των οικονομικών εκβιασμών.

Ο εκβιασμός περιλαμβάνει την υποκίνηση και χειραγώγηση παιδιών στο να στείλουν δικό τους υλικό ακατάλληλου περιεχομένου. Στην συνέχεια, τα παιδιά απειλούνται ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες θα διαρρεύσουν στους φίλους και την οικογένειά τους, εάν δεν καταβάλουν ορισμένο χρηματικό ποσό. Το NCEMEC τόνισε επίσης ότι την προηγούμενη χρονιά στοχοποιήθηκαν περισσότερα μικρά αγόρια.

Το Internet Watch Foundation, ένας οργανισμός με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που παρακολουθεί την διακίνηση υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, δήλωσε ότι χρειάστηκε να αναλάβει δράση σε παραπάνω από 250.000 ιστοσελίδες το περασμένο έτος, αύξηση 1% από το 2021. Τα τρία τέταρτα αυτών των ιστοσελίδων περιλάμβαναν αυτό – παραγόμενο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο το θύμα είχε εξαναγκαστεί να καταγράψει την ίδια του την κακοποίηση, προτού το εν λόγω περιεχόμενο δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο.

O Andy Burrows, υπεύθυνος της εκστρατείας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ότι αυτή η τάση αντικατοπτρίζει μια γενικότερη αύξηση της διαδικτυακής αποπλάνησης. «Παρατηρούμε μία απότομη αύξηση της διαδικτυακής αποπλάνησης ανηλίκων, σε παγκόσμιο επίπεδο, στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον συνδυασμό της αύξησης της αποπλάνησης για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και σε μία αυξανόμενη τάση για αποπλάνηση για σκοπούς οικονομικής εκμετάλλευσης. Παιδιά, και ειδικότερα μικρά αγόρια, προσεγγίζονται και χειραγωγούνται να παράγουν δικό τους ακατάλληλο φωτογραφικό υλικό. Στην συνέχεια γίνονται θύματα οικονομικού εκβιασμού, με την απειλή ότι το εν λόγω περιεχόμενο θα διαρρεύσει εάν δεν υποκύψουν στον εκβιασμό.»

O Burrows ανέφερε ότι αυτή η τάση έχει κάνει την εμφάνισή της κατά την διάρκεια των περασμένων 12- 18 μηνών, με τα αγόρια να βρίσκονται περισσότερο στο στόχαστρο.

Το NCMEC αποκάλυψε ότι η διαδικτυακή τους συμβουλευτική γραμμή υποστήριξης έλαβε 32 εκατομμύρια καταγγελίες το περσινό έτος, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 9% σε σχέση με το προηγούμενο. Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων καταγγελιών προερχόταν από το Facebook, το Instagram, την Google, την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων του WhatsApp, καθώς και από την πλατφόρμα συνομιλιών Omegle.

Περίπου οι μισές από αυτές τις καταγγελίες, θεωρήθηκαν «μηνύσιμες», καθώς περιλάμβαναν πληροφορίες για πιθανά εγκλήματα παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι αμερικανικοί πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών υποχρεούνται από τον νόμο να αναφέρουν περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στην συμβουλευτική γραμμή υποστήριξης του NCMEC.

Πηγή:

https://www.theguardian.com/society/2023/may/12/sharp-rise-in-blackmail-of-children-asked-to-share-explicit-images