Η Meta προχώρησε σε μια κίνηση για τη διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων για την Προεδρία των ΗΠΑ. Αποφάσισε την άρση των αποκλεισμών στους λογαριασμούς που διατηρεί ο Donald Trump στα μέσα της, οι οποίοι είχαν επιβληθεί στον τέως Πρόεδρο λόγω της εισβολής υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. Αν και αρχικά τους είχε αποκλείσει, η Meta αποφάσισε να τους επαναφέρει το 2023, αλλά, υπό το καθεστώς αυστηρότερης επίβλεψης, με διαφημιστικούς περιορισμούς και παύση τους για ορισμένο χρονικό διάστημα αν διαπιστωνόταν οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων της εταιρίας. Κατά τη δοκιμαζόμενη περίοδο, φαίνεται πως δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας και, επομένως, η εταιρία αποφάσισε την άρση των περιορισμών και για χάρη της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων.
Ωστόσο, την επόμενη ημέρα της άρσης, δηλαδή στις 13 Ιουλίου, έλαβε χώρα η απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Pennsylvania. Ο δράστης, Thomas Matthew Crooks, πυροβόλησε και τραυμάτισε στο αυτί τον υποψήφιο για την Προεδρία των ΗΠΑ, ενώ σκότωσε έναν πολίτη και τραυμάτισε σοβαρά άλλους δυο. Ο ίδιος έπεσε νεκρός στο σημείο από έναν ελεύθερο σκοπευτή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Όπως είναι λογικό, η είδηση μεταδόθηκε σε όλον τον κόσμο.
Το FBI απομάκρυνε το κινητό από το σώμα του δράστη, το οποίο μέλη της υπηρεσίας προσπάθησαν να “χακάρουν” επί τόπου, για να ανακαλύψουν τα πραγματικά κίνητρα του δράστη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη με αποτέλεσμα το κινητό να σταλεί στα κεντρικά εργαστήρια της υπηρεσίας, στο Quantico. Μετά από μόλις δυο μέρες, οι ερευνητές έσπασαν τον κωδικό, χωρίς όμως να κοινοποιούν στο κοινό τα ευρήματά τους. Το FBI χρησιμοποίησε μια ισραηλινή τεχνολογία, συγκεκριμένα της Cellebrite, για να μπορέσει να διαπεράσει την ασφάλεια του κινητού. Έρευνες πραγματοποιούνται και σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές του θύτη, αλλά, και στις φωτογραφίες και τα βίντεο της απόπειρας δολοφονίας για την εύρεση περαιτέρω στοιχείων.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιτυχίας του FBI σχετικά με το πόσο γρήγορα παραβίασε το κινητό του δράστη, πρέπει να γίνει μια μικρή αναφορά στο αποτρόπαιο έγκλημα στο San Bernardino. 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη δολοφονική επίθεση στην California από δυο δράστες με εξτρεμιστική ιδεολογία και ίσως μέλη του ISIS. Τότε, το FBI ζήτησε τη βοήθεια της Apple για την παραβίαση των κινητών τηλεφώνων των δραστών, κάτι που η Apple απέρριψε, καθώς δεν ήθελε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια των χρηστών της. Πλέον όμως, υπάρχουν πολλές εφαρμογές και εταιρίες που μπορούν να σπάσουν κωδικούς σε λίγα εικοσιτετράωρα. Όπως σχολιάζουν πολλοί ερευνητές, ίσως αυτή η τεχνολογία να είναι επικίνδυνη όταν χρησιμοποιείται από μη δημοκρατικές κυβερνήσεις, ωστόσο δύνανται να οδηγήσουν σε απαντήσεις για καλό σκοπό.
Οι έρευνες για την απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump συνεχίζονται και αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τα κίνητρα του δράστη, ενώ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πώς αυτή θα επηρεάσει τις εκλογές για την Προεδρία των ΗΠΑ.
Πηγές:
https://edition.cnn.com/2016/12/02/us/san-bernardino-shootings-victims-anniversary/index.html
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).