Μέλλον, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογία

H μετάβαση από τα smartphones

Γράφει η Δήμητρα Μητσάνη

Τα εργαλεία που έχουν φέρει τις εξελίξεις σε κάθε τομέα τής οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην σήμερον ημέρα, είναι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα  (smartphones). Τα smartphones έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, επιφέροντας εκτεταμένες αλλαγές σε πολλούς τομείς. Από την επικοινωνία και την ψυχαγωγία μέχρι την εργασία και την εκπαίδευση. Τα τηλέφωνα έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητά των πολιτών με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν από λίγες δεκαετίες.

Τα smartphones έχουν φέρει μια σημαντική εξέλιξη στον τρόπο επικοινωνίας, με την απομάκρυνση από παλαιότερες μορφές όπως ήταν οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα SMS και οι βιντεοκλήσεις έχουν γίνει πλέον πιο δημοφιλή επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν άμεση επαφή και αλληλεπίδραση. Επιπλέον, η εμφάνιση των social media από τις αρχές του 2000 έχει δημιουργήσει ισχυρά εργαλεία επικοινωνίας και μέσων δικτύωσης όπως το MySpace, το Facebook, το YouTube, το Twitter, το Instagram, το Snapchat και άλλα.

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των ανθρώπων. Αφενός διευκολύνει την άμεση επικοινωνία και τη διασύνδεση με άλλους ανθρώπους, αφετέρου μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από την τεχνολογία και σε αποστασιοποίηση από την πραγματική ανθρώπινη επαφή. Επίσης, δημιουργεί νέες προκλήσεις σχετικά με την απορρόφηση πληροφοριών και τη διαχείριση του χρόνου, καθώς και θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και διασφάλισης  των δεδομένων.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν διακρίνεται η ταχύτητα της τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς τα τηλέφωνα μπήκαν τόσο ραγδαία, και άμεσα στις ζωές των ανθρώπων αλλά προσαρμόστηκαν και τόσο γρήγορα με αυτούς με αποτέλεσμα η ζήτηση για τεχνολογική ανάπτυξη να ήταν μεγάλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες τεχνολογικές εφαρμογές, με στόχο να κάνουν ακόμα πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών.

Βέβαια πριν γίνει αναφορά σε αυτές τις εφαρμογές, δεν θα μπορούσε να παραβληθεί και η παρουσία των  ψηφιακών βοηθών στα κινητά τηλέφωνα, όπως η Siri, η Alexa και το Google Home, όπου η δημιουργία τους ήρθε πολύ αργότερα, με στόχο να εκτελούνται ενέργειες από τα smartphones χωρίς να  βρίσκεται στα χέρια των κατόχων τους. Αυτοί οι ψηφιακοί βοηθοί  αναπτύχθηκαν στο λειτουργικό σύστημα iOS και είναι διαθέσιμοι σε συσκευές της Apple, όπως τα iPhone, τα iPad, τα Mac και τα HomePod και λειτουργούν μέσω φωνητικής διεπαφής με το λειτουργικό σύστημα και μπορούν να εκτελέσουν ποικίλες εργασίες με βάση τις εντολές των χρηστών.

Το 2015 και το 2016, η Apple και η Razer συνειδητοποίησαν ότι η ζωή θα γινόταν πιο άνετη για τους ανθρώπους εάν δεν χρειαζόταν να βγάλουν το κινητό τους από την τσάντα τους ή να το αναζητήσουν σε όλο το σπίτι για να εκτελέσουν μια ενέργεια. Μια από τις συσκευές που δημιουργήθηκε λοιπόν για να διευκολύνει τους ανθρώπους ήταν τα έξυπνα ρολόγια (smartwatch).

Aυτή η φορητή συσκευή είχε μεγάλη πέραση στον παγκόσμιο πληθυσμό και αυτό ήταν που δημιούργησε το κίνητρο το 2015 να κατασκευαστεί η εταιρία Open AI Incortated. Αυτή η εταιρία άρχισε να διεξάγει μια έρευνα για την τεχνική νοημοσύνη, με αποτέλεσμα το  2019 να επενδυθούν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε αυτή ,φέρνοντας στο προσκήνιο το GPT-2   τον Νοέμβριο του 2019 , ενώ γνωστό έγινε το GPΤ-3 το Σεπτέμβριο του 2020.

Η τεχνολογία της OpenAI χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως η αυτόματη παραγωγή κειμένου, η ανάλυση δεδομένων, η δημιουργία παιχνιδιών, αλλά και πολλά άλλα. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του GPT, όμως, είναι η ικανότητά του να παράγει φυσικά και λογικά κείμενα που μοιάζουν με αυτά που γράφουν άνθρωποι. Η OpenAI δραστηριοποιείται επίσης σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης των επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία αλλά και στην ανθρωπότητα γενικότερα.

Συνολικά, η OpenAI αποτελεί μια από τις πιο πρωτοπόρες εταιρείες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και συνεχίζει να αναπτύσσει προηγμένη τεχνολογία. Για αυτό και στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να την αποδεχτεί ο κόσμος, αλλά μετά από  περίπου 4 χρόνια μιλώντας πλέων για τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αναφερθεί αναμφισβήτητα ότι στόχο έχει  μόνο την πρόοδο και την κοινωνική ωφέλεια. Αυτό έχει δει ο κόσμος και την έχει βάλει στην καθημερινότητά του, καθώς  από ότι φαίνεται διευκολύνει τη ζωή  των πολιτών.

Τέλος  ένα ακόμα τεχνολογικό επίτευγμα που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα αλλά, θα βγει σύντομα στην αγορά είναι το Το Ai Pin . Το AI Pin θα είναι η πρώτη πολύ-λειτουργική συσκευή που φοριέται και θα είναι εύκολη στη χρήση , καθώς εκτός ότι θα μπορεί να εκτελέσει κλήσεις και να στέλνει μηνύματα, όπως τα smartwatches, θα αναζητά και απαντήσεις, θα καταγράφει στιγμές, θα κρατάει σημειώσεις άλλα και θα διαχειρίζεται τον ψηφιακό κόσμο. Το πιο εντυπωσιακό όμως πέρα από όλα τα παραπάνω είναι,  ότι  το λειτουργικό του σύστημα  θα κατανοεί την πρόθεσή των υποψήφιων ιδιοκτητών του και μαθαίνει το περιβάλλον τους ,όπως  είναι το πού βρίσκονται,  το τι τους αρέσει αλλά και το τι κάνουν στην καθημερινότητα τους, ώστε να τους δίνει αυτό που χρειάζονται αυτόματα ,χωρίς δηλαδή να χρειαστεί  κάποια λήψη ή άνοιγμα εφαρμογής. Αυτές οι λειτουργίες θα εκτελούνται, καθώς στην εφαρμογή θα είναι ενσωματωμένο το GPT 4 ,η τελευταία έκδοση δηλαδή, της Open AI , καθώς έχει ρυθμιστεί να αλληλεπιδρά με το Pin  μέσω φωνητικών εντελών.

Μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αντιληπτό λοιπόν ,ότι μια τέτοια δημιουργία όχι μόνο διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με την άμεση και εύκολη γνώση που προσφέρει ,αλλά λύνει και πολλά προβλήματα καθημερινής ζωής, που υπό άλλες συνθήκες πιθανών να χρειαζόταν περισσότερος χρόνος και κόπος για να βρεθεί η λύση σε αυτά. Σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η καινοτομία που προσφέρει στην τεχνολογική ,εκπαιδευτική και κοινωνική ανάπτυξη αλλά δεν πρέπει να παραληφθούν και τα αρνητικά που συνεπάγονται με  την τόσο γρήγορη ανάπτυξη που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα της τεχνολογίας, τα οποία έχουν αναφερθεί και παραπάνω.

Παρά τα αρνητικά της όμως η τεχνολογία δεν θα σταματήσει, να εξελίσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Από την δημιουργία, έξυπνων φορητών συσκευών μέχρι και την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης ,η πρόοδος της έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Η ανάπτυξή της  λοιπόν θα  συνεχίσει να αλλάζει τον τρόπο ζωής τον ανθρώπων και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Μάλιστα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τεχνολογία θα ενσωματωθεί περισσότερο στο περιβάλλον και θα βελτιώσει τις εμπειρίες των ανθρώπων χωρίς αναγκαστικά την ανάγκη για συνεχή αλληλεπίδραση με ένα κινητό τηλέφωνο.

Πηγή:

https://techcrunch.com/2024/04/11/humanes-ai-pin-considers-life-beyond-the-smartphone/