Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Google Chrome | Νέο update για την ασφάλεια των χρηστών

Γράφει ο Στέλιος Καλτσάς, φοιτητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 

 

To Chrome της Google θέλει να κάνει τα “θέματα ασφαλείας” πιο προσιτά και καλύτερα καθώς αποκαλύπτει πολλές νέες δυνατότητες για το πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησής του. Συγκεκριμένα, εκεί οργανώνονται και αποθηκεύονται οι κωδικοί πρόσβασης των χρηστών στο Google Password Manager, ο οποίος υπάρχει σε εκδόσεις για υπολογιστές, iOS και Android.

Πρώτον, επιτρέπει τη μεταφόρτωση και το ανέβασμα αρχείων .CSV, ώστε να μπορείτε να προσθέσετε βάσεις δεδομένων κωδικών πρόσβασης από διαφορετικούς παρόχους προστασίας κωδικών πρόσβασης. Ο νέος κωδικός είναι πλέον αποθηκευμένος αλλού, σε ξεχωριστό μέρος στο Chrome. Αυτή η επιλογή είναι επίσης προσβάσιμη μέσω μιας συντόμευσης στον υπολογιστή σας, επιτρέποντάς σας να δείτε λεπτομερώς τα αποθηκευμένα δεδομένα και τους κωδικούς κάθε ισοτόπου, ακόμη και να τον τροποποιήσετε, εάν είναι απαραίτητο. 

Ακόμη και για χρήστες επιτραπέζιων υπολογιστών Chrome, έχουν προσθέσει περισσότερες μεθόδους βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας, επιτρέποντάς την συμπλήρωση με αυτόματο τόπο κωδικών πρόσβασης, χρησιμοποιώντας αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπου.

Για τους χρήστες iOS, το Password Manager είναι πολύ πιο προσιτό και οργανωμένο, με ένα μεγάλο αναδυόμενο παράθυρο (pop-up) για αυτόματη συμπλήρωση κωδικών πρόσβασης (auto-filling) και μια λεπτομερή προβολή των λογαριασμών που κατέχει ο χρήστης σε κάθε ιστότοπο, όλα σε έναν. Επιπλέον, οι συχνά χρησιμοποιούμενοι κωδικοί πρόσβασης ή οι κωδικοί πρόσβασης που θεωρούνται αδύναμοι επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα στην καρτέλα -Επικύρωση κωδικού πρόσβασης-.

Ένα άλλο πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα προσθήκης σημειώσεων σε όλες τις πληροφορίες σύνδεσης και λογαριασμού που αποθηκεύετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν κωδικό πρόσβασης που δεν θυμάστε, μπορείτε να τον γράψετε ως σημείωση στο ειδικό πεδίο παρακάτω, το οποίο επίσης θα αποθηκευτεί με μέγιστη ασφάλεια.

Όλες αυτές οι διορθώσεις και βελτιώσεις κώδικα θα είναι διαθέσιμες στην πιο πρόσφατη ενημέρωση του Google Chrome.

Πηγή:

https://www.forbes.com/sites/daveywinder/2023/06/08/new-emergency-google-chrome-security-update-0day-exploit-confirmed/?sh=753e8936175b