Διαδίκτυο, Συμπεριφορά

Η κυριαρχία της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον επαγγελματικό χώρο

Γράφει η Λίζα Λαμπροπούλου, Φοιτήτρια Προγραμματισμού & Ψυχολογίας

 

Η επιρροή που φαίνεται πως έχει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στις ζωές και τις καριέρες των ανθρώπων γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Οι προόδοι στα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου, οι πρακτικές του ανθρώπινου δυναμικού που βασίζονται στα δεδομένα και η αντιμετώπιση των προκαταλήψεων αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνονται, αναπτύσσονται, προωθούνται και απολύονται οι άνθρωποι. Με τη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης να παράγει ήδη σημαντικά τα έσοδα, τα λογισμικά που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη έχουν δυναμικό να προχωρήσουν γρήγορα και να επανασχεδιάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με τους υπαλλήλους τους. Αυτό αποδεικνύει το τι μπορεί να σημαίνει για τους ανθρώπους η επιτάχυνση και η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης στον επαγγελματικό χώρο.

Όταν υποβάλλετε αίτηση για μια θέση εργασίας, μπορεί να παρατηρήσετε πως η πλατφόρμα αίτησης της εταιρείας μοιάζει με άλλες που έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Αφού ανεβάσετε το βιογραφικό σας σημείωμα και δώσετε τα δημογραφικά σας στοιχεία, μετά την υποβολή της αίτησης, υπάρχει η αναμονή και η ελπίδα πως σύντομα θα υπάρξει απαντητικό email από κάποιον αρμόδιο εργαζόμενο της εταιρείας. Τα δεδομένα της αίτησης σας βρίσκονται στο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Ακόμη και αν οι εταιρείες συλλέγουν τα βιογραφικά, ελάχιστες πλέον ασχολούνται πραγματικά με αυτά, παρά επικεντρώνονται στα δεδομένα που έχει εισάγει στα πεδία της αίτησης για να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ σας και δεκάδων ή εκατοντάδων άλλων υποψηφίων. Ακόμη και αν το βιογραφικό σημείωμα αποδεικνύει πως είστε ο πιο κατάλληλος υποψήφιος, μόνο αυτό καθαυτό δύσκολα να τραβήξει την προσοχή του ατόμου που παίρνει τη συνέντευξη, καθώς είναι απασχολημένος αλλού. 

Υποθέτοντας ότι γίνεστε δεκτός για τη δουλειά και γίνεστε ενεργός υπάλληλος, οι πληροφορίες σας μεταφέρονται σε ένα άλλο στάδιο εντός του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Οι βαθμολογίες απόδοσης σας, καθώς και άλλα δεδομένα σχετικά με την εργασίας σας συνδέονται τώρα με το προφίλ σας, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες για τον ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού και του τμήματος ανθρώπινων πόρων για παρακολούθηση και αξιολόγηση. Οι βελτιώσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, στην τεχνολογία και στα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου επιτρέπουν στο τμήμα ανθρώπινων πόρων να εξετάζει τα δεδομένα των υπαλλήλων σε βάθος. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται, βοηθούν στον εντοπισμό ταλαντούχων υπαλλήλων που μπορούν να αναλάβουν σημαντικούς ηγετικούς ρόλους όπως για τη διαχείριση παραιτήσεων και προαγωγών. Τα δεδομένα μπορούν επίσης να εντοπίσουν τυχόν υπάρχουσα προκατάληψη και μεροληψία κατά τη διάρκεια επιλογής για πρόσληψη ή προαγωγή.

Καθώς συνεχίζετε στον ρόλο σας, τα δεδομένα σχετικά με την απόδοσή σας εξακολουθούν να παρακολουθούνται και να αναλύονται, συμπεριλαμβανομένων των βαθμολογιών, των δραστηριοτήτων επαγγελματικής ανάπτυξης και των ανατροφοδοτήσεων από τους επιβλέποντες. Κοινές πλατφόρμες όπως το Microsoft Teams, το Outlook και το SharePoint, συλλέγουν δεδομένα παραγωγικότητας, τα οποία μπορούν να προσφέρουν εισηγήσεις στους διευθυντές μέσω εργαλείων αναλυτικής εργασιακής απόδοσης. Οι μετρήσεις απόδοσης και οι αξιολογήσεις μπορεί να εξαρτώνται λιγότερο από τις υποκειμενικές αντιλήψεις των διευθυντών, καθώς τα δεδομένα γίνονται πιο πλούσια, επηρεάζοντας ακόμη και επαγγέλματα όπως σύμβουλοι, γιατροί και θέσεις marketing. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποκαλύψει πως τέτοια συστήματα, σχεδιασμένα για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ευθύνη, μπορεί να βλάψουν το εργασιακό κλίμα και να εμπνεύσουν φόβο.

Είναι ζωτικής σημασίας για τους Αμερικανούς υπαλλήλους να σκεφτούν πως χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους, την ιστορία που αυτά αναδεικνύουν και πως μπορεί να διαμορφώσουν το μέλλον τους. Παρόλο που όχι όλες οι εταιρείες έχουν ένα σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού ή χρησιμοποιούν εκτενώς δεδομένα ταλέντων, πολλές αποκτούν μεγαλύτερη επιδεξιότητα στην αξιοποίηση αυτών των προηγμένων τεχνολογιών. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει τις έμμεσες προκαταλήψεις από την πρόσληψη και προαγωγή, αλλά υπάρχει και η ανησυχία πως η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσεται από ανθρώπους μπορεί να διαιωνίζει τα υπάρχοντα προβλήματα. Για παράδειγμα, η Amazon αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα σύστημα ταξινόμησης βιογραφικών στοιχείων το 2018 επειδή προτιμούσε αρσενικούς υποψήφιους για ρόλους προγραμματισμού.

Επιπλέον, η αυξημένη συλλογή και ανάλυση δεδομένων μπορεί να αφήσει τους υπαλλήλους αβέβαιους για τη θέση τους στον οργανισμού, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός έχει μια πιο σαφή εικόνα. Επομένως, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν πως η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει τον χώρο εργασίας και να απαιτήσουν διαφάνεια από τους εργοδότες τους. Κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων απόδοσης, οι υπάλληλοι πρέπει να ρωτήσουν για τις πιθανότητές τους, πως η απόδοση τους συγκρίνεται με άλλους και εάν θεωρούνται ως υποψήφιοι για συγκεκριμένους ρόλους. Πέρα από την κατανόηση των παραδοσιακών πτυχών της εργασιακής κουλτούρας και των σχέσεων, τα άτομα πρέπει να μάθουν να πλοηγούνται σε αυτές τις πλατφόρμες, να κατανοούν πως αξιολογούνται και να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της καριέρας τους με μια πιο δεδομένη προσέγγιση.

 

ΠΗΓΕΣ:
https://theconversation.com/ai-is-changing-how-americans-find-jobs-get-promoted-and-succeed-at-work-203318