Ψυχική υγεία

Gaslighting | Μία μορφή συναισθηματικής βίας

Τι είναι το «Gaslighting»;

Πρόκειται για μία μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό ότι σε κάνει να αμφισβητείς τη μνήμη, τη λογική σου και την αντίληψη της πραγματικότητας. Το άτομο που ασκεί Gaslighting χειραγωγεί σκόπιμα το θύμα με το να αρνείται την αντίληψη της πραγματικότητάς του, τα γεγονότα και τα συναισθήματά του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να εντοπίσουμε τα σημάδια αυτής της μορφής κακοποίησης, ώστε να τη σταματήσουμε εγκαίρως και να ελαχιστοποιήσουμε τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει απώλεια της αυτοεκτίμησης και της πίστης του ατόμου στον εαυτό του, με τη σταδιακή εξάρτησή του από τον θύτη και αμφισβήτηση ακόμα και της λογικής του.

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω ότι μου συμβαίνει Gaslighting;

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που θα πρέπει να προσέξετε. Αν νιώθετε ότι οποιοδήποτε από τα παρακάτω σας συμβαίνει, τότε πιθανώς να βρίσκεστε σε μία σχέση στην οποία βιώνετε Gaslighting.

 • Αμφιβάλλετε για τη μνήμη σας και θυμάστε να έχουν γίνει διαφορετικά κάποια πράγματα από ότι σας παρουσιάζει το άλλο άτομο
 • Νιώθετε μπερδεμένοι και ότι χάνετε τη λογική σας
 • Μπορεί να ακούτε συχνά ότι είστε «υπερβολικά ευαίσθητοι» ή ότι «παίρνετε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά»
 • Βρίσκετε τον εαυτό σας να απολογείται για πράγματα που δεν θεωρείτε ότι ευθύνεστε εσείς
 • Αμφιβάλλετε για τις ικανότητες σας και τις αποφάσεις σας και βιώνετε σταδιακή απώλεια της αυτοεκτίμησής σας
 • Toάλλο άτομο μπορεί να αναφέρει συχνά ότι εσείς «είστε το πρόβλημα» και να σας επιρρίπτει ευθύνες, ενώ οι ίδιοι δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για τις πράξεις τους
 • Σας κατηγορούν ότι είστε παρανοϊκοί, ότι φαντάζεστε πράγματα ή σας λένε ότι εσείς «χρειάζεστε βοήθεια»
 • Αν προσπαθήσετε να τους αντιμετωπίσετε για τη συμπεριφορά τους συμπεριφέρονται σαν να είναι αυτοί το θύμα και σας κατηγορούν ότι τους επιτίθεστε

Ενώ κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να συνυπάρχουν με άγχος, κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, η διαφορά του Gaslighting είναι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο άτομο με το οποίο συνδέονται και δεν υπάρχουν στις υπόλοιπες σχέσεις του θύματος.

Τι μπορώ να κάνω αν βιώνω Gaslighting;

 • Αναγνωρίστε την κακοποίηση

Μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν έχετε φθάσει σε ένα σημείο που αμφιβάλλετε για όλα, αλλά μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον φίλο ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε και ξέρετε ότι θα είναι αντικειμενικό για να επαληθεύσετε τι συμβαίνει.

 • Διαχωρίστε την αλήθεια από την παραποίηση

Μπορεί να σας βοηθήσει να γράψετε τις συνομιλίες που έχετε με το άλλο άτομο για να τις δείτε πιο αντικειμενικά. Παρατηρήστε αν διαφέρουν από αυτά που σας λέει αργότερα το άλλο άτομο. Διαβάστε τα έπειτα και γράψτε πώς σας κάνουν να νιώθετε.

 • Αποστασιοποιηθείτε για λίγο από τη συζήτηση

Πιθανώς να παρατηρείτε ότι όσο περισσότερο αναλώνεστε σε συζητήσεις με το άλλο άτομο τόσο πιο μπερδεμένοι αισθάνεστε για τη δική σας αντίληψη της πραγματικότητας. Δώστε λίγο χώρο και χρόνο στον εαυτό σας για να δείτε αν έχετε σφάλλει κάπου ή αν όντως έχετε σωστά επιχειρήματα.

 • Δώστε την άδεια στον εαυτό σας να νιώσετε όλα σας τα συναισθήματα

Μπορεί να νιώθετε αποξενωμένοι από τα συναισθήματά σας ή να τα θεωρείτε λάθος και να τα απορρίπτετε. Τα συναισθήματά μας ωστόσο λειτουργούν συχνά ως δείκτες ότι κάτι «δεν πάει καλά» και είναι σημαντικό να τα αποδεχόμαστε και να παρατηρούμε αυτά που έχουν να μας πουν.

 • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να εγκαταλείψει ό,τι σας φθείρει

Φυσικά είναι δύσκολο να τερματίσετε μία σχέση στην οποία έχετε αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι από τον εαυτό σας. Παρόλα αυτά χρειάζεται να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχική σας υγεία και να απομακρυνθείτε από κάθε μορφής τοξικότητα.

 • Θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά και τη γνώμη κάποιου ακόμα κι αν έχετε δίκιο

Ίσως νιώθετε αδικημένοι ή ότι δεν μετράει η γνώμη σας, αλλά δεν γίνεται να αλλάξετε τη συμπεριφορά κάποιου. Το μόνο στο οποίο έχετε έλεγχο είναι η δική σας συμπεριφορά και οι αντιδράσεις σας.

 • Συμπαρασταθείτε στον εαυτό σας

Βιώνετε μία κατάσταση που νιώθετε ότι όλα είναι εναντίον σας. Η αυτοεκτίμησή σας έχει πληγεί και αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο να δείξετε συμπόνοια και αγάπη στον εαυτό σας. Ωστόσο η αυτό-φροντίδα είναι πολύ σημαντική και θα σας βοηθήσει με τον καιρό να θεραπεύσετε τα τραύματά σας. Τέλος, το να ζητήσετε ψυχολογική βοήθεια δεν αποτελεί σημάδι αδυναμίας, αλλά αναγνώρισης του προβλήματος και επιθυμίας για αυτοβοήθεια.

Πηγή : vox.com