Τεχνολογία

Φοιτήτρια από το York χρησιμοποιεί chatbot τεχνητής νοημοσύνης για να ανακαλέσει το πρόστιμο στάθμευσης

Μεταφράζει η Θέτις Δημητροπούλου

 

Μια φοιτήτρια άσκησε με επιτυχία έφεση κατά ενός προστίμου στάθμευσης αξίας 60 λιρών χρησιμοποιώντας μια επιστολή που γράφτηκε από ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης.

Όταν η Millie Houlton έλαβε την ειδοποίηση από το Δημοτικό Συμβούλιο του York δήλωσε ότι μπήκε στον πειρασμό να πληρώσει αντί να αφιερώσει χρόνο στη σύνταξη μιας απάντησης. Ωστόσο, η 22χρονη ζήτησε από το ChatGPT να τη βοηθήσει να συντάξει μια επιστολή για το συμβούλιο που της έδωσε κλήση για παράνομη στάθμευση και να το στείλει. Οι αρχές απέσυραν το πρόστιμο.

Τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης είναι σχεδιασμένα να απαντούν ερωτήσεις βρίσκοντας πληροφορίες και παρουσιάζοντας τις απαντήσεις με αληθοφανή τρόπο. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται πλήρες, ο δημιουργός του ChatGPT OpenAI παραδέχτηκε ότι το σύστημα μπορεί “μερικές φορές να γράφει απαντήσεις που ακούγονται αληθοφανείς, αλλά λανθασμένες ή μη λογικές”.

Η Houlton ανέφερε ότι το πρόστιμο ήταν λανθασμένο, καθώς η ίδια είχε άδεια να παρκάρει στον δρόμο. Η φοιτήτρια είπε ότι σκέφτηκε να πληρώσει το πρόστιμο γιατί ήταν πολύ απασχολημένη με την ακαδημαϊκή της εργασία στο τελευταίο έτος του πτυχίου της. “Αυτό το πρόστιμο ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμουν, είμαι φοιτήτρια αλλά το να εκφράσω αυτό ακριβώς που ήθελα να πω ήταν αρκετά δύσκολο οπότε σκέφτηκα να δω αν μπορεί να το κάνει το ChatGPT. Έβαλα όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πού και πότε συνέβη, για ποιο λόγο ήταν λανθασμένο και την αναφορά μου για το πρόστιμο και ήρθε πίσω μέσα σε λίγα λεπτά μια καλογραμμένη, εξατομικευμένη απάντηση”. Η Houlton αναφέρει ότι η απάντηση του chatbot ήταν άψογη και εξηγούσε τέλεια την κατάσταση. “Ανέφερε ότι ήμουν φοιτήτρια κι ότι πλήρωνα δυο χρόνια για την άδεια μου, οπότε δε θα πάρκαρα σκόπιμα κάπου που δεν πρέπει.”

Το ChatGPT έχει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες από την παρουσίασή του το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους. Το δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις με ανθρωπόμορφο τρόπο, να γράψει ομιλίες, ποιήματα, κείμενα marketing, εργασίες μαθητών ακόμα και κώδικες υπολογιστών. Η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό, ενσωμάτωσε την τελευταία έκδοση στη μηχανή αναζήτησης Bing και σχεδιάζει να το βάλει στις εφαρμογές του Office, λέγοντας ότι θέλει να αφαιρέσει την πτυχή της “αγγαρείας” από τις εργασίες γραφείου. Η τελευταία έκδοση της τεχνολογίας που τροφοδοτεί το ChatGPT, η GPT-4, είναι αρκετά έξυπνη ώστε να περάσει τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου που δίνουν οι ασκούμενοι (άνθρωποι) δικηγόροι.

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google που λάνσαρε το δικό της chatbot Bard τον περασμένο μήνα, πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το μέλλον του τρόπου με τον οποίο ψάχνουμε στο διαδίκτυο. Μια πρόσφατη έκθεση εκτιμά ότι περισσότερες από 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη θα αυτοματοποιηθούν τουλάχιστον εν μέρει τα επόμενα χρόνια.

Αλλά δεν έχουν τυφλωθεί όλοι από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να μεταμορφώσει τη ζωή μας.

Η Ιταλία μόλις μπλόκαρε το ChatGPT, επικαλούμενη ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Χθες, περισσότεροι από 1.000 ειδικοί σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων και ο Elon Musk, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν να σταματήσει για έξι μήνες η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Υποστήριξαν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να μας προστατεύσουν από αυτήν, καθώς αυτή γίνεται πιο προηγμένη.

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει λάθη, εξαπλώνει την παραπληροφόρηση, επινοεί πράγματα και μπορεί να δημιουργήσει ρεαλιστικές, φωτογραφικές εικόνες από πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ – μια εικόνα που δημιούργησε η τεχνητή νοημοσύνη για τον Πάπα που φορούσε ένα λευκό φουσκωτό σακάκι ξεγέλασε εκατομμύρια ανθρώπους. Θα μπορούσε να αποδειχθεί μια καταστροφική επιρροή στην κοινωνία, και επί του παρόντος έρχεται προς το μέρος μας πολύ, πολύ γρήγορα.

Η Houlton είπε ότι ήταν “πολύ ανακουφισμένη” όταν έλαβε την επιστολή της τοπικής αρχής για την ανάκληση του προστίμου. Ανέφερε επίσης ότι αν και χρησιμοποιούσε την τεχνολογία για λίγο καιρό, είχε αρχίσει να τη χρησιμοποιεί για κοινωνικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης ενός πασχαλινού κυνηγιού αυγών για τον σύλλογο τρεξίματος της γύρω από το Γιορκ.

“Εξήγησα ότι ήταν ένα πασχαλινό θέμα, έβαλα όλες τις τοποθεσίες στις οποίες ήθελα να πάω και μου έδωσε γρίφους, στοιχεία και τα πάντα”.

Πηγή:

https://www.bbc.com/news/uk-england-york-north-yorkshire-65126772