Social Media

To TikTok αποκαλύπτει ευρωπαϊκό σχέδιο ασφαλείας δεδομένων μέσω κλήσεων για απαγόρευση εισόδου των ΗΠΑ

Μεταφράζει η Δανάη Καταλιάκου

 

Συζήτηση δημιουργείται, καθώς ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει το νομοσχέδιο που θα μπορούσε να του δώσει εξουσία να απαγορεύσει τις κινεζικές εφαρμογές σε εθνικό επίπεδο.

Το TikTok έχει ανακοινώσει ένα καθεστώς ασφάλειας δεδομένων για την προστασία των πληροφοριών χρηστών σε όλη την Ευρώπη, καθώς αυξάνεται η πολιτική πίεση στις ΗΠΑ για την απαγόρευση της εφαρμογής κοινωνικών βίντεο.

Το σχέδιο γνωστό ως Project Clover περιλαμβάνει δεδομένα χρηστών που αποθηκεύονται σε διακομιστές στην Ιρλανδία και την Νορβηγία με ετήσιο κόστος τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (1,1 δισεκατομμύρια £), ενώ τυχόν μεταφορές δεδομένων εκτός Ευρώπης θα ελέγχονται από τρίτη εταιρεία πληροφορικής.

Το TikTok βρίσκεται υπό πίεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τις σχέσεις του με την Κίνα μέσω της μητρικής εταιρείας ByteDance η οποία εδρεύει στο Πεκίνο.

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ένα νομοσχέδιο της Γερουσίας που θα έδινε στη διοίκηση την αρμοδιότητα να απαγορεύσει το TikTok και ο διευθυντής του FBI Christopher Wray είπε σε ακρόαση στην Γερουσία ότι η εφαρμογή έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Το TikTok που αποθηκεύει τα παγκόσμια δεδομένα των χρηστών του στις ΗΠΑ και την Σιγκαπούρη αρνήθηκε ότι τα δεδομένα ή οι αλγόριθμοί του είναι προσβάσιμα ή χειραγωγούνται από την κινεζική κυβέρνηση.

“Η κινεζική κυβέρνηση δεν μας ζήτησε ποτέ δεδομένα και αν μας το ζητούσε, θα το αρνούμασταν” ανέφερε ο Theo Bertman, αντιπρόεδρος κυβερνητικών σχέσεων και δημόσιας πολιτικής του TikTok στην Ευρώπη. Το TikTok το οποίο έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, έχει 150 εκατομμύρια στην Ευρώπη.

Το TikTok είχε πει ότι θα αποθηκεύει δεδομένα σε δύο διακομιστές στην Ιρλανδία, αλλά την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε, επίσης, ένα κέντρο δεδομένων στην Νορβηγία για τον ίδιο σκοπό στο πλαίσιο του Project Clover. Η χρήση των διακομιστών δεδομένων της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας θα κοστίσει στη εταιρεία TikTok  1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το Clover οι έλεγχοι δεδομένων του TikTok και η μεταφορά δεδομένων εκτός της ηπείρου θα παρακολουθούνται από μια τρίτη ευρωπαϊκή εταιρεία κυβερνοασφάλειας, αν και η εταιρεία δεν έχει ακόμα αποκαλύψει το όνομα του συνεργάτη ασφαλείας της.

Η εταιρεία TikTok ανέφερε ότι θα εισαγάγει “ψευδώνυμο” των προσωπικών δεδομένων, ώστε ένα άτομο να μην μπορεί να ταυτοποιηθεί χωρίς πρόσθετες πληροφορίες.

Πέρυσι, επιβεβαιώθηκε ότι εργαζόμενοι της εταιρείας εκτός ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, για να διασφαλίσουν ότι η εμπειρία τους στην πλατφόρμα ήταν “συνεχής, ευχάριστη και ασφαλής”. Αναφέρθηκε ότι τα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια ελέγχων της απόδοσης των αλγορίθμων της, οι οποίοι προωθούν περιεχόμενο στους χρήστες και για την παρακολούθηση ενοχλητικών αυτοματοποιημένων λογαριασμών.

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις του TikTok αντικατοπτρίζουν ένα σχέδιο, για να καθησυχάσουν τις ΗΠΑ σχετικά με τα δεδομένα χρηστών το οποίο ονομάζεται Project Texas. Σύμφωνα με το σχέδιο των ΗΠΑ, το TikTok θα αποθηκεύει δεδομένα από Αμερικανούς χρήστες στις ΗΠΑ σε διακομιστές  που διαχειρίζεται η τεχνολογική εταιρεία Oracle.

Η Oracle θα παρακολουθεί, επίσης, τους αλγορίθμους και τον πηγαίο κώδικα του TikTok – για να προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες με βάση τις οποίες το κινεζικό κράτος θα μπορούσε να επηρεάσει το τι βλέπουν οι χρήστες στην εφαρμογή – καθώς και να ελέγξει τις ενημερώσεις και να τις παραδώσει στα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google.

Ωστόσο, οι προτάσεις δεν έχουν λάβει πολιτική αποδοχή από τον Λευκό Οίκο, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου σχετικά με την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Η αξιοπιστία του TikTok αμφισβητήθηκε, επίσης, πέρυσι, όταν η ByteDance παραδέχθηκε ότι οι υπάλληλοι είχαν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, για να κατασκοπεύουν τους δημοσιογράφους.

Οι ανησυχίες για τα δεδομένα του TikTok έχουν ενταθεί από τους φόβους  ότι εταιρείες θα μπορούσαν να υποχρεωθούν νομικά να παραδώσουν δεδομένα από την κινεζική κυβέρνηση, αναφέροντας παραδείγματα, όπως ο εθνικός νόμος περί πληροφοριών της Κίνας του 2017, ο οποίος δηλώνει ότι όλοι οι οργανισμοί και οι πολίτες “θα υποστηρίζουν, θα βοηθούν και θα συνεργάζονται” με την βοήθεια των εθνικών πληροφοριών.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, απαγόρευσε το TikTok από τηλέφωνα και συσκευές εργασίας, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαγόρευσε, επίσης, την εφαρμογή από τηλέφωνα του προσωπικού.

Παρόλα αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποκλείσει παρόμοιες κινήσεις παρά τις πιέσεις από συντηρητικούς πολιτικούς συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγέτη των Toris Ian Duncan Smith. Η Michelle Donelan, υπουργός επιστήμης, καινοτομίας και τεχνολογίας, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχουν λόγοι απαγόρευσης τέτοιων κινήσεων.

“Δεν έχουμε στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη να απαγορευθεί η χρήση του TikTok. Αυτή θα ήταν μια πολύ πολύ ευθεία κίνηση…η οποία θα απαιτούσε μία σημαντική βάση αποδεικτικών στοιχείων, για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο”, ανέφερε η ίδια.

 

Πηγή: https://www.theguardian.com/technology/2023/mar/08/tiktok-european-data-security-regime-us-ban-social-video-app